Apa itu Win32: BogEnt dan bagaimana menghapusnya?

Ramai pengguna telah melaporkan bahawa perisian antivirus pihak ketiga mereka menemui virus bernama Win32: BogEnt dan khuatir akan menghapusnya atau tidak. Biasanya, sudah dikuarantin oleh anti-virus. Walau bagaimanapun, selalu bijak untuk memeriksa sama ada fail itu asli atau tidak sebelum akhirnya menghapusnya.

Apa itu Win32: BogEnt

Apa itu Win32: BogEnt

Kami akan membincangkan tag Win32 Bogent dan cara menangani fail yang ditandai dengan tag dalam artikel ini.

Adakah Win32: BogEnt (Win32 Bogent) virus?

Win32: BogEnt adalah pengesanan heuristik. Ini bermaksud bahawa perisian antivirus telah mengesan tingkah laku yang tidak biasa dari beberapa fail dalam sistem host. Sama ada virus itu bergantung atau tidak, bergantung kepada banyak faktor. Walau bagaimanapun, produk perisian antivirus pihak ketiga seperti AVG dan Avast biasanya melaporkannya sebagai virus. Tetapi AVG diketahui sering memberikan positif palsu dan jadi sangat mustahak anda menyemak semula fail tersebut.

  1. Gunakan Virustotal
  2. Gunakan alat antivirus yang berbeza
  3. Gunakan perisian penghapus fail

Bahagian penting adalah mengesahkan identiti fail yang berkaitan. Ini dapat dilakukan seperti berikut:

1] Gunakan Virustotal

Anda akan menemui fail di bahagian karantina perisian antivirus anda. Klik kanan padanya dan pilih pilihan untuk membuka lokasi fail.

Sekarang gunakan laman web Virustotal untuk mengimbas fail dan mengesahkan sama ada ia dijangkiti atau tidak.

2] Gunakan alat antivirus yang berbeza

konfigurasikan Windows Defender di Windows 10

Kadang kala, produk perisian antivirus yang terlalu melindungi secara tidak sengaja menandakan perisian, fail, dan proses asli sebagai perisian hasad. Perkara ini biasa berlaku dengan produk antivirus pihak ketiga.

Untuk memastikan bahawa masalahnya bukan kerana antivirus anda, cuba gunakan antivirus dari jenama lain untuk fail tersebut. Anda juga boleh menggunakan Windows Defender untuk tujuan tersebut.

Oleh kerana anda mesti sudah membeli perisian antivirus dan mungkin tidak mahu membayar yang baru hanya untuk ujian ini, anda boleh mencuba salah satu produk perisian antivirus percuma ini untuk Windows 10.

4] Gunakan perisian penghapus fail

Sekiranya fail yang bermasalah terkunci dan anda pasti bahawa ia dijangkiti, anda boleh menggunakan perisian penghapus fail percuma ini untuk Windows 10.

Baca seterusnya : Apa itu mDNSResponder.exe?

Win32 Bogent