Cara memasang Windows 10 dari USB: Screenshot Tutorial

Dalam catatan ini, kita akan melihat cara membersihkan pemasangan Windows 10 menggunakan pemacu kilat USB , pada partition yang berasingan. Proses ini bahkan boleh digunakan jika anda ingin melakukan boot dua kali dengan sistem operasi lain. Untuk ini, pertama-tama anda perlu membuat media USB yang dapat di-boot dari ISO untuk Windows 10. Anda juga harus membuat partisi yang berasingan, dengan ruang sekurang-kurangnya 16 GB, menggunakan alat Pengurusan Cakera terbina dalam, jika anda merancang untuk but. Ini adalah salah satu syarat sistemnya.

CATATAN: Baca catatan ini Pasang Windows 10 setelah menaik taraf terlebih dahulu.

Setelah melakukan ini, anda harus menetapkan komputer anda untuk boot dari peranti USB . Berhati-hatilah semasa anda menukar tetapan di sini, agar komputer anda tidak dapat di-boot.

Untuk melakukan ini pada komputer riba Dell saya, saya mesti menghidupkannya semula dan terus menekan kekunci F2 untuk memasuki Persediaan Pilihan Boot . Di sini anda perlu menukar urutan but. Sekiranya peranti anda menggunakan Secure Boot / UEFI , anda harus menukarnya ke Legacy . Ini adalah bagaimana tetapan lalai kelihatan pada komputer riba saya.

pilihan but bios

Gunakan kekunci 4 anak panah pada papan kekunci anda, arahkan ke tab Boot, dan ubah tetapannya. Lumpuhkan Secure Boot, aktifkan pilihan Legacy, dan tetapkan pilihan Boot Boot ke Legacy. Seterusnya pindahkan Peranti Penyimpanan USB ke kedudukan pertama dan tetapkan ia menjadi peranti pertama yang boleh dimulakan. Setelah membuat perubahan, tetapan pada komputer riba Dell saya kelihatan seperti berikut. Ia mungkin sedikit berbeza pada komputer riba anda.

but lama

Setelah anda melakukan ini, dengan USB anda disambungkan ke komputer riba anda, mulakan semula komputer riba.

Catatan untuk pengguna Windows 10: Sekiranya anda menaik taraf ke Windows 10, OS baru akan mengambil kunci produk dan perincian pengaktifan dari OS anda yang sebelumnya. Ini kemudian disimpan di pelayan Microsoft, bersama dengan butiran PC anda. Sekiranya anda membersihkan Windows pada kali pertama, anda mungkin menghadapi masalah pengaktifan. Sekiranya anda melakukan peningkatan pada kali pertama, mengaktifkan Windows 10, dan kemudian membersihkan Windows 10 yang dipasang pada PC yang sama, maka tidak akan ada masalah pengaktifan, kerana OS akan menarik perincian pengaktifan dari pelayan Microsoft. Oleh itu, jika Windows 10 anda tidak diaktifkan, kami mencadangkan anda tidak melakukan pemasangan yang bersih pada kali pertama. Tingkatkan Pertama kali pertama, Aktifkan, dan kemudian Bersihkan Pasang.

Pasang Windows 10 dari USB

Pada mulakan semula, komputer anda akan boot dari USB, dan memaparkan skrin berikut. Sekiranya anda perlu melihat versi gambar yang lebih besar, sila klik gambarnya.

pasang Windows 10 dari USB

Pilih Bahasa yang hendak dipasang, format Masa & Mata Wang dan kaedah Papan Kekunci atau Input, dan klik pada Seterusnya. Anda akan melihat skrin berikut. Klik Pasang sekarang.

pasang Windows 10 dari USB 2

Persediaan akan bermula.

pasang Windows 10 dari USB 3

Anda akan diberikan syarat-syarat Lesen. Terima dan klik pada Seterusnya.

pasang Windows 10 dari USB 5

Anda akan ditanya, jenis pemasangan yang anda mahukan. Adakah anda mahu menaik taraf pemasangan Windows yang ada dan menyimpan fail dan tetapannya, atau adakah anda mahu Custom memasang Windows Oleh kerana kami ingin masuk untuk pemasangan baru atau bersih, pilih Pasang Khusus .

pasang Windows 10 dari USB 6

Seterusnya anda akan ditanya Partition di mana anda ingin memasang Windows 10. Pilih partition anda dengan teliti dan klik Next. Sekiranya anda tidak membuat partisi lebih awal, wizard persediaan ini juga membolehkan anda membuatnya sekarang.

pasang Windows 10 dari USB 7

Pemasangan Windows 10 akan bermula. Ia akan menyalin fail persediaan, memasang ciri, memasang kemas kini jika ada, dan akhirnya membersihkan sisa fail pemasangan. Setelah ini selesai, PC anda akan dimulakan semula.

pasang Windows 10 dari USB 8

Pada mulakan semula, anda akan melihat skrin berikut.

pasang Windows 10 dari USB 9

Sekiranya anda melakukan dual-boot, anda akan disambut dengan skrin berikut. Sekiranya Windows 10 adalah satu-satunya sistem operasi di komputer anda, anda mungkin akan dibawa ke skrin log masuk secara langsung.

pasang Windows 10 dari boot dual USB

Windows 10 akan menanyakan beberapa soalan asas mengenai pilihan anda, sebelum menyelesaikan pemasangan dan membawa anda ke desktop Windows 10.

tingkap 10

Setelah pemasangan selesai, ingatlah untuk membalikkan perubahan dalam persediaan Boot Option.

Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara memasang versi Windows dari satu pemacu denyar USB.

Lihat catatan ini jika anda menerima Windows tidak dapat dipasang ke cakera ini. Cakera yang dipilih adalah gaya partisi GPT semasa memasang Windows 10.

Cara membersihkan Windows 10 secara langsung tanpa menaik taraf terlebih dahulu mungkin juga menarik minat anda.

Pengguna komputer OEM Windows selalu mempunyai pilihan untuk Memulihkan Imej Kilang.

Original text