DISM gagal di Windows 10, Fail sumber tidak dapat dijumpai

Sekiranya, ketika anda cuba memperbaiki Imej Sistem Windows anda, dan DISM gagal dengan Ralat 0x800f081f, Fail sumber tidak dapat dijumpai , maka siaran ini mungkin menarik bagi anda.

DISM gagal, Fail sumber tidak dapat dijumpai

Sekiranya Alat DISM gagal, anda mempunyai 2 pilihan - bersihkan komponen sistem, dan tentukan sumber pembaikan imej Windows alternatif, yang kemudian akan digunakan untuk memperbaiki imej Windows yang rosak. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan Dasar Kumpulan.

Biasanya, semasa operasi pembaikan, pembaikan kerosakan secara automatik menyediakan fail. Tetapi dengan sendirinya telah rosak, anda boleh menggunakan sumber pembaikan yang ditentukan di rangkaian anda atau menggunakan Kemas kini Windows untuk mengambil fail sumber yang diperlukan untuk mengaktifkan fitur atau memperbaiki imej Windows.

Bersihkan komponen imej sistem

Konfigurasikan Sumber Pembaikan Windows alternatif

Buka tetingkap arahan arahan tinggi, ketik yang berikut dan tekan Enter:

Dism.exe / online / Cleanup-Image / StartComponentCleanup

Setelah operasi selesai, arahan DISM Tool / RestoreHealth dan lihat apakah ia berfungsi.

Sekiranya berlaku, bagus, jika tidak, anda perlu meneruskan ke pilihan seterusnya.

DISM gagal Fail sumber tidak dapat dimuat turun

Fail sumber tidak dapat dimuat

Sekiranya anda menerima Ralat 0x800f081f atau 0x800f0906 Fail sumber tidak dapat dimuatkan mesej, maka anda harus menetapkan fail sumber alternatif. Teruskan membaca untuk mengetahui cara melakukannya.

Konfigurasikan Sumber Pembaikan Windows alternatif

Anda boleh mengkonfigurasi sistem anda untuk menggunakan sumber pembaikan alternatif, melalui tetapan Dasar Kumpulan, Jalankan gpedit.msc untuk membuka Editor Dasar Kumpulan, dan arahkan ke tetapan berikut:

Konfigurasi Komputer> Templat Pentadbiran> Sistem

Sekarang di panel kanan, klik dua kali pada Tentukan tetapan untuk pemasangan komponen pilihan dan tetapan pembaikan komponen .

Pilih Diaktifkan dan masukkan jalan fail sumber Alternatif . Anda juga boleh memilih:

  • Jangan sekali-kali cuba memuat turun muatan dari Windows Update
  • Hubungi Windows Update secara langsung untuk memuat turun kandungan pembaikan dan bukannya Windows Server Update Service (WSUS).

DISM gagal

Pengaturan kebijakan ini menentukan lokasi jaringan yang akan digunakan untuk memperbaiki kerosakan sistem operasi dan untuk mengaktifkan fitur pilihan yang telah menghapus fail muatannya. Sekiranya anda mengaktifkan tetapan dasar ini dan menentukan lokasi baru, fail di lokasi tersebut akan digunakan untuk memperbaiki kerosakan sistem operasi dan untuk mengaktifkan fitur pilihan yang telah mengeluarkan fail muatannya. Anda mesti memasukkan jalan yang layak sepenuhnya ke lokasi baru di kotak teks "" Laluan fail sumber alternatif "". Pelbagai lokasi dapat ditentukan apabila setiap jalan dipisahkan dengan titik koma. Lokasi rangkaian boleh berupa folder, atau file WIM. Jika file WIM, lokasi harus ditentukan dengan awalan jalan dengan "wim:" dan sertakan indeks gambar yang akan digunakan dalam file WIM. Contohnya "wim: \\ server \ share \ install.wim: 3".Sekiranya anda melumpuhkan atau tidak mengkonfigurasi tetapan kebijakan ini, atau jika fail yang diperlukan tidak dapat dijumpai di lokasi yang ditentukan dalam tetapan kebijakan ini, fail akan diunduh dari Pembaruan Windows, jika itu diizinkan oleh tetapan kebijakan untuk komputer.

Klik Guna / OK dan keluar.

Ingatlah bahawa anda perlu menyimpan dan mengekalkan sumber pembaikan yang terkini dengan kemas kini servis terkini, dll di rangkaian anda.

Petua yang berkaitan: Untuk menggunakan pemasangan Windows yang sedang berjalan sebagai sumber pembaikan, atau menggunakan folder bersebelahan Windows dari bahagian rangkaian atau dari media yang boleh ditanggalkan, seperti Windows DVD, sebagai sumber fail, anda dapat menggunakan arahan berikut:

DISM.exe / Online / Cleanup-Image / RestoreHealth / Source: C: \ RepairSource \ Windows / LimitAccess

Di sini anda perlu mengganti C: \ RepairSource \ Windows dengan lokasi sumber pembaikan anda.

Baca seterusnya : Betulkan Kesalahan DISM 87, 112, 11, 50, 2, 3, 87,1726, 1393, 0x800f081f.

DISM gagal