Tetapan Kemas kini dan Keselamatan Windows di Windows 10

Mencari Kemas Kini Windows pada PC Windows 10 anda? Pergi ke aplikasi Tetapan Windows 10 untuk mencari Kemas kini Windows terkini dan memasangnya di PC anda. Dalam catatan ini, kita akan melihat pada Tetapan Kemas Kini dan Keselamatan Windows di Windows 10 dan belajar bagaimana mengubah dan mengemas kini pada PC anda.

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Untuk membuka Windows Update dan Security Settings pada PC Windows 10 anda, pergi ke menu Start> Settings app> Windows Settings> Update & Security. Bahagian Kemas kini dan Keselamatan Windows akan dibuka dan anda akan melihat kategori atau tab berikut di panel kiri.

 • Kemas kini Windows
 • Pengoptimuman Penghantaran
 • Keselamatan Windows
 • Sandaran
 • Selesaikan masalah
 • Pemulihan
 • Pengaktifan
 • Cari peranti saya
 • Untuk pemaju

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai semua kategori tetapan ini.

1. Kemas kini Windows

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Tab Windows Update akan menunjukkan status terkini PC anda, sama ada ia dikemas kini atau tidak. Peranti anda akan menunjukkan semua kemas kini yang belum selesai dan status kemas kini mereka. Seperti yang dapat kita lihat dalam gambar, terdapat dua kemas kini dengan status 'pending restart' dan 'sementara menunggu download' , yang memerlukan restart. Anda boleh memilih untuk 'Mulakan semula sekarang' atau 'Jadualkan memulakan semula'. Kemas kini ini biasanya disertakan dengan ciri lanjutan baru dan ciri keselamatan yang lebih baru

Anda juga dapat melihat Sejarah Kemas kini Windows 10 anda. Anda akan melihat lebih banyak pilihan untuk menjeda kemas kini selama 7 hari atau lebih dan menukar waktu aktif. Klik pada 'Lihat sejarah kemas kini' untuk melihat kemas kini ciri, kemas kini kualiti, kemas kini pemandu, kemas kini definisi, dan kemas kini lain. Anda juga boleh menyahpasang kemas kini dan memeriksa pilihan pemulihan.

Pilihan lanjutan merangkumi pilihan kemas kini dan pemberitahuan kemas kini di mana anda boleh menghidupkan / mematikan tetapan untuk yang berikut.

 • Terima kemas kini untuk produk Microsoft yang lain semasa anda mengemas kini Windows
 • Muat turun kemas kini melalui sambungan bermeter
 • Mulakan semula peranti secepat mungkin apabila restart diperlukan untuk memasang kemas kini
 • Tunjukkan pemberitahuan apabila PC anda memerlukan restart untuk selesai mengemas kini

Anda juga akan menemui pautan untuk menjeda kemas kini, pengoptimuman penghantaran, dan tetapan privasi.

Selanjutnya, di tab Kemas kini Windows, di bawah Pautan yang berkaitan , anda akan melihat pilihan seperti Check Storage dan OS build info .

Kemas kini Windows akan berfungsi dengan berbeza di Windows 10. Tidak akan ada Patch Selasa. Microsoft telah mengatakan bahawa ia akan menggunakan dua kaedah yang berbeza untuk memberikan kemas kini: kemas kini berkala kepada pengguna biasa dan kemas kini berkala kepada pengguna yang menjalankan operasi yang penting. Pengguna akan diberikan kemas kini dan ciri baru sebaik sahaja tersedia. Perniagaan akan dapat memilih langkah pengguna yang bergerak pantas, atau mengunci persekitaran kritikal misi, untuk hanya menerima kemas kini keselamatan dan kritikal pada sistem mereka.

PETUA:

 • Anda boleh menggunakan Waktu Tenang untuk menjadualkan memulakan semula.
 • Anda kini boleh log masuk secara automatik selepas Windows Update jika anda mengaktifkan Gunakan info masuk saya untuk menyelesaikan penyediaan peranti saya secara automatik setelah tetapan kemas kini .

2. Pengoptimuman Penyampaian

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Di tab Pengoptimuman Penghantaran, anda boleh membenarkan muat turun dari PC lain. Dengan menghidupkannya, PC anda mungkin menghantar bahagian kemas kini dan aplikasi Windows yang dimuat turun sebelumnya ke PC di rangkaian tempatan anda atau di Internet.

Anda juga boleh memuat turun Kemas kini & Aplikasi Windows dari PC Windows 10 yang lain. Apabila pilihan ini dihidupkan, PC anda juga dapat mengirim bahagian-bahagian Kemas kini dan aplikasi Windows yang telah dimuat sebelumnya ke PC di rangkaian tempatan atau PC anda di internet, bergantung pada apa yang dipilih dari pilihan yang disediakan.

Pilihan lanjutan merangkumi tetapan di mana pengguna dapat mengehadkan berapa lebar jalur yang digunakan untuk memuat turun atau memuat naik kemas kini, had muat naik bulanan, dan sebagainya. Monitor aktiviti akan menunjukkan statistik muat turun dan statistik muat naik.

Lihat siaran ini jika anda ingin mengetahui tentang cara mematikan Kemas kini Windows di Windows 10. Anda juga boleh membuat Windows 10 memberitahu anda sebelum memuat turun Kemas Kini. Catatan ini menunjukkan cara menjalankan Kemas kini Windows dari Command-Line.

3. Keselamatan Windows

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Di tab Keselamatan Windows, anda akan menemui tetapan yang akan membantu menjaga keselamatan komputer anda. Klik pada 'Open Windows Security' untuk melihat pelbagai kawasan terlindung dan melihat apakah ada tindakan yang diperlukan. Pelbagai kawasan perlindungan dinyatakan di bawah.

 • Perlindungan virus & ancaman
 • Perlindungan akaun
 • Firewall & perlindungan rangkaian
 • Kawalan aplikasi & penyemak imbas
 • Keselamatan peranti
 • Prestasi & kesihatan peranti
 • Pilihan keluarga

Bahagian ini membolehkan anda mengkonfigurasi tetapan Windows Defender dan membolehkan anda mengaktifkan perlindungan masa nyata, perlindungan berdasarkan awan, dan pengiriman sampel. Tatal ke bawah dan klik Gunakan Windows Defender untuk memeriksa sama ada PC anda dilindungi dengan baik atau tidak.

Baca : Ciri keselamatan Windows 10.

4. Sandaran

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Kadang-kadang, fail asal boleh dihapus atau hilang secara tidak sengaja. Dalam keadaan seperti itu, perlu mempunyai sandaran fail. Anda boleh mengklik 'Tambah pemacu' untuk membuat sandaran menggunakan sejarah fail. Anda boleh memilih tempat yang sesuai untuk Windows untuk membuat sandaran fail anda seperti peranti penyimpanan luaran, awan, atau rangkaian.

5. Selesaikan masalah

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Menjalankan penyelesai masalah mungkin dapat membantu peranti anda berfungsi dengan baik.

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Untuk melihat sejarah pemecah masalah yang disyorkan, klik pada pautan 'Lihat sejarah' . Tetapan penyelesaian masalah yang disyorkan akan membawa anda ke tetapan Diagnostik & maklum balas di mana anda memilih frekuensi maklum balas dan pilihan penyelesaian masalah yang disyorkan.

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Di bawah ini, anda akan melihat pelbagai pilihan di mana anda boleh menjalankan penyelesai masalah untuk mencari dan menyelesaikan masalah.

 • Sambungan internet
 • Memainkan audio
 • Mesin pencetak
 • Kemas kini Windows
 • Bluetooth
 • Sambungan masuk
 • Papan Kekunci
 • Penyesuai rangkaian
 • Kuasa
 • Penyelesai masalah keserasian program
 • Merakam audio
 • Cari dan indeks
 • Folder yang dikongsi
 • Ucapan
 • Main balik video
 • Aplikasi kedai Windows

Yang harus anda buat hanyalah memilih pilihan dan klik pada 'Jalankan penyelesai masalah'.

6. Pemulihan

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Di tab ini, anda akan mendapat pilihan untuk memasang semula Windows sekiranya PC anda memberi anda masalah. Anda juga boleh kembali ke Windows 10 versi sebelumnya di PC anda dalam jangka masa 10 hari atau lebih. Permulaan lanjutan akan membolehkan anda memulihkan Windows dari imej sistem, mengubah tetapan Permulaan Windows, dan sebagainya.

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Anda boleh meneroka dan mengetahui lebih lanjut mengenai pilihan pemulihan.

Sekiranya anda tidak menyukai OS Windows 10 yang dikemas kini, anda boleh kembali ke versi Windows sebelumnya dari sini menggunakan imej sistem atau pemacu yang boleh ditanggalkan. Pilihan pemulihan juga memberi anda peluang untuk Menetapkan Semula PC anda di mana anda boleh memasang semula Windows di PC sambil menyimpan fail anda dengan selamat.

7. Pengaktifan

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Di sini, anda akan mendapat maklumat mengenai edisi dan pengaktifan Windows . Pengguna boleh pergi ke kedai untuk menaik taraf versi Windows anda dan menukar kunci produk.

8. Cari peranti saya

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Ini adalah ciri yang dapat membantu anda mencari mana-mana peranti Windows 10 anda seperti PC, komputer riba, Surface, atau Surface Pen ketika hilang atau dicuri. Untuk menggunakan ciri ini, lokasi harus dihidupkan. Anda mesti log masuk ke peranti anda dengan akaun Microsoft dan pastikan anda adalah pentadbir di dalamnya. Ini tidak berlaku untuk akaun kerja atau sekolah, peranti iOS, peranti Android, atau konsol Xbox.

 • Pada peranti yang ingin anda ubah, pilih Mula> Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Cari peranti saya.
 • Pilih Tukar untuk peranti yang ingin anda ubah.

Anda boleh mengunci peranti anda dari jauh apabila anda menemukannya di peta dengan memilih Kunci> Seterusnya. Setelah peranti dikunci, anda boleh menetapkan semula kata laluan anda untuk keselamatan tambahan.

9. Untuk pemaju

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Seperti namanya, tab ini merangkumi tetapan hanya untuk pembangun dan dihubungkan ke laman web rasmi Microsoft di mana pembangun dapat mengaktifkan peranti mereka untuk pembangunan, dan aplikasi sideload.

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Anda mesti log masuk sebagai pentadbir untuk membuat perubahan pada tetapan ini.

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10

Tetapan ini hanya boleh digunakan untuk tujuan pembangunan.

Oleh itu, kami telah membahas semua mengenai Kemas kini Windows dan Tetapan Keselamatan di Windows 10.

Saya harap ini adalah bacaan yang berguna!

Tetapan Kemas Kini & Keselamatan Windows di Windows 10