Ikon Pelayan WAMP menunjukkan Jingga & tidak bertukar menjadi Hijau

Sekiranya anda ingin menggunakan WAMP pada Windows untuk memasang dan menguji pelbagai sistem pengurusan kandungan seperti WordPress, Drupal, Joomla, dan lain-lain tetapi anda dapati ikon Pelayan WAMP di dulang sistem sentiasa berwarna oren atau merah, artikel ini akan membantu anda betulkan masalah itu. Walaupun tidak ada penyelesaian khusus untuk masalah ini, anda boleh mencuba cadangan ini.

Ikon Pelayan WAMP sentiasa berwarna Jingga

1] Visual C ++ Diagihkan semula untuk Kemas kini Visual Studio 2012 4

Ini mungkin merupakan bahagian penting dari pelayan WAMP. Tanpa ini, anda tidak dapat memulakan pelayan WAMP, dan ia akan selalu menunjukkan ikon oren di baki sistem. Sekiranya anda tidak mempunyai ini di komputer, anda harus memuat turun Visual C ++ yang dapat diedarkan semula untuk Kemas kini Visual Studio 2012 4 dari laman web Microsoft. Selepas memasang, anda perlu menghidupkan semula PC anda untuk mendapatkan perubahan.

2] Mulakan semula semua Perkhidmatan

Ikon Pelayan WAMP sentiasa berwarna jingga & tidak bertukar menjadi Hijau

Kadang-kadang pelayan WAMP menunjukkan masalah kerana beberapa kesalahan dalaman. Sekiranya demikian, anda tidak akan dapat menyelesaikan masalahnya. Satu-satunya penyelesaian untuk ini adalah memulakan semula semua Perkhidmatan. Untuk itu, klik pada ikon pelayan WAMP> Pilih Mulakan Semula Semua Perkhidmatan .

3] Pasang dan Mulakan Perkhidmatan Apache

Sebilangan besar orang mendapat masalah 'ikon oren selalu' ini kerana perkara khusus ini. Walaupun pembangun telah berusaha untuk menyelesaikan masalah ini, beberapa orang masih menghadapi masalah ini, walaupun dengan versi terbaru pelayan WAMP. Semasa permulaan pelayan WAMP, perkhidmatan Apache juga harus dimulakan. Sekiranya tidak, ia tidak bermula; Pelayan WAMP tidak akan berfungsi sebagaimana mestinya.

Untuk menyelesaikan masalah ini, arahkan ke ikon pelayan WAMP di baki sistem> Apache> Pentadbiran perkhidmatan 'wampapache64'> Pasang Perkhidmatan.

Ikon Pelayan WAMP sentiasa berwarna jingga

Ini akan membuka Prompt Perintah di skrin anda. Setelah menutup Command Prompt, pergi ke jalan yang sama dan klik pada Start / Resume Service .

Ikon pelayan WAMP akan segera bertukar menjadi hijau.

Sekiranya anda dapat memiliki semua ini tetapi tetap, ikonnya memaparkan warna oren, anda perlu mengklik butang Restart Service .

Sekiranya semua cadangan ini gagal menyelesaikan masalah anda, anda boleh menyemak log ralat untuk mengetahui masalah yang tepat.

Semoga cadangan ini berguna untuk anda.

Bacaan berkaitan:

  • Gunakan WAMP untuk memasang WordPress pada Komputer Tempatan
  • Cara memasang Drupal menggunakan WAMP pada Windows.