Apakah fail EMZ? Bagaimana cara membuka fail EMZ pada Windows 10?

Terdapat sebilangan peluasan fail untuk jenis fail tertentu pada Windows 10. Kebanyakan yang diperhatikan adalah yang terdapat pada gambar. Di antara format fail gambar seperti PNG, JPEG, TIFF dan banyak lagi, EMZ adalah format lain yang tidak banyak digunakan di ruang pengguna terutamanya. Sambungan fail EMZ lebih merupakan fail gambar yang dimampatkan. Ia disebut sebagai fail Metafile Diperkuatkan Windows yang dimampatkan . Ini adalah salah satu Fail EMF GZIP dan digunakan oleh perisian aplikasi dari Microsoft seperti Office Visio, Word, dan PowerPoint.

Apakah fail EMZ dan bagaimana saya membukanya

Apakah fail EMZ dan bagaimana anda membukanya

Sekiranya anda ingin menggunakan EMZ di Microsoft Office, anda boleh menggunakannya di Visio, Word, PowerPoint, dan lain-lain. Anda boleh menggunakannya dengan memilih Masukkan> Gambar.

Cara lain untuk menggunakan fail EMZ dalam aplikasi Microsoft Office adalah dengan menyeret dan melepaskan fail dari File Explorer ke aplikasi Office.

Sekiranya anda mahukan aplikasi mandiri untuk melihat fail EMZ, anda boleh menggunakan perisian XnConvert percuma. Ini juga akan membantu anda menukarnya ke format lain seperti PNG, JPEG atau GIF agar dapat digunakan dan dilihat pada aplikasi lain.

Apakah format fail EMF

The EMF format fail adalah format fail lain baru daripada Emz. Ini adalah sebahagian daripada format fail Windows Metafile (WMF) Microsoft. Ini serupa dengan format SVG kerana mungkin mengandungi bitmap dan grafik vektor.

Fail-fail ini dapat diekstrak lebih jauh menggunakan utiliti seperti 7-Zip. Namun, ia tidak dapat dijalankan menggunakan 7-Zip kerana ia hanya pengarkib.

Semoga maklumat ini membantu anda.

Apakah fail EMZ dan bagaimana saya membukanya