Cara menyembunyikan Pemacu di Windows 10

Sekiranya anda pengguna Windows, anda mungkin akan mengetahui tentang menyembunyikan atau mengunci folder atau fail yang mempunyai data sulit. Kami secara amnya, menggunakan beberapa perisian penyulitan folder untuk melakukan tugas-tugas ini. Tetapi, jika anda mempunyai banyak folder dan fail seperti itu, bukan idea yang baik untuk mengunci setiap folder. Pilihan yang lebih baik adalah memindahkan semua fail dan folder seperti itu yang ingin anda sembunyikan atau tidak mahu orang lain mengetahui tentang keberadaannya, ke beberapa pemacu di PC anda. Kemudian, sembunyikan keseluruhan pemacu sehingga tidak dapat dilihat oleh sesiapa pun.

Pemacu tersembunyi itu tidak akan dilihat di Windows File Explorer tetapi dapat diakses melalui Prompt Perintah atau dengan mengetik huruf pemacu di bar alamat Explorer. Oleh itu, apabila seseorang menggunakan PC Windows anda, mereka tidak tahu bahawa terdapat pemacu seperti itu di PC anda dan data sulit anda selamat. Ini boleh dilakukan di Windows 10/8/7 / Vista. Saya akan membimbing anda melalui langkah-langkah yang harus diikuti di Windows 8.

Sembunyikan Pemacu di Windows 10

Terdapat empat cara untuk menyembunyikan pemacu di Windows 10. Ia adalah melalui Pengurusan Disk, menggunakan Dasar Kumpulan, melalui Windows Registry atau dengan menggunakan perintah Diskpart di CMD. Kami akan melihat cara-cara ini selangkah demi selangkah sehingga anda dapat melaksanakannya dengan cara yang sama untuk menyembunyikan pemacu di Windows 10.

Sembunyikan Drive menggunakan Pengurusan Cakera

Sekiranya anda ingin menyembunyikan pemacu di Windows 8 melalui Pengurusan Cakera, anda perlu klik kanan pada Komputer Saya dan kemudian klik Urus.

Dalam Konsol Pengurusan Komputer buka Penyimpanan dengan mengklik dua kali padanya .

Sembunyikan pemacu di Windows 8_storage

Sekarang, klik dua kali pada Snap-in Pengurusan Disk.

Sembunyikan pemacu di Window 8_Disk Management

Konsol Pengurusan Cakera terbuka, dan anda dapat melihat semua pemacu PC anda.

Sembunyikan pemacu di Windows 8_ tukar huruf pemacu

Pilih pemacu yang ingin anda sembunyikan dan klik kanan padanya. Pilih ' Ubah Surat dan Jalan' dan klik pada butang Buang .

Sembunyikan pemacu di Windows 8_klik hapus

Sekiranya meminta pengesahan, sebut 'Ya'. Sekarang, anda tidak dapat melihat pemacu tersembunyi di Komputer Saya.

Sembunyikan pemanduan menggunakan Dasar Kumpulan

Jalankan gpedit.msc dan arahkan ke tetapan berikut:

Konfigurasi Pengguna / Templat Pentadbiran / Komponen Windows / Penjelajah Fail

Klik dua kali Sembunyikan pemacu yang ditentukan ini di Komputer Saya dan pilih Diaktifkan.

Sembunyikan pemacu di Windows 8

Dari menu lungsur turun, pilih Pemacu yang ingin anda sembunyikan.

Tetapan dasar ini membolehkan anda menyembunyikan pemacu yang ditentukan ini di Komputer Saya. Tetapan dasar ini membolehkan anda membuang ikon yang mewakili cakera keras terpilih dari Komputer Saya dan Penjelajah Fail. Juga, huruf pemacu yang mewakili pemacu yang dipilih tidak muncul dalam kotak dialog Open standard. Sekiranya anda mengaktifkan tetapan dasar ini, pilih pemacu atau kombinasi pemacu dalam senarai juntai bawah. Tetapan dasar ini membuang ikon pemacu. Pengguna masih dapat memperoleh akses ke isi drive dengan menggunakan metode lain, seperti dengan mengetik jalan ke direktori pada pemacu di kotak dialog Pemacu Rangkaian Peta, di kotak dialog Jalankan, atau di jendela perintah. Selain itu, tetapan dasar ini tidak menghalang pengguna menggunakan program untuk mengakses pemacu ini atau kandungannya. Dan,ia tidak menghalang pengguna menggunakan snap-in Pengurusan Disk untuk melihat dan mengubah ciri pemacu. Sekiranya anda melumpuhkan atau tidak mengkonfigurasi tetapan dasar ini, semua pemacu akan ditampilkan, atau pilih pilihan "Jangan hadkan pemacu" dalam senarai juntai bawah.

Simpan dan keluar.

Sembunyikan Drive menggunakan Windows Registry

Dengan cara kedua ini, kami akan menggunakan kunci pendaftaran NoDrives untuk menyembunyikan pemacu di Windows 8. Semasa kami menambahkan kunci ke pendaftaran, saya cadangkan anda mengambil sandaran pendaftaran anda. Setelah selesai, teruskan!

Tekan Windows Key + R, ketik ' regedit' dan tekan Enter. Konsol Editor Pendaftaran dibuka. Navigasi ke jalan di bawah,

HKEY_LOCAL_MACHINE> Perisian> Microsoft> Windows> CurrentVersion> Penjelajah

Di sini kita akan membuat nilai DWORD baru, jadi klik kanan pada Explorer dan pilih Baru -> Nilai DWORD (32-bit).

Sembunyikan pemacu di Windows 8_ciptakan DWORD

Beri nama sebagai 'NoDrives' dan klik dua kali di atasnya, untuk menukar sifat. Sekarang, konsol dibuka di mana kita perlu memasukkan nilai. Dalam data Nilai, pilih yang berdasarkan pada pemacu yang ingin anda sembunyikan. Setiap huruf pemacu mempunyai nilai unik dan nilainya seperti di bawah,

A: 1, B: 2, C: 4, D: 8, E: 16, F: 32, G: 64, H: 128, I: 256, J: 512, K: 1024, L: 2048, M: 4096, N: 8192, O: 16384, P: 32768, Q: 65536, R: 131072, S: 262144, T: 524288, U: 1048576, V: 2097152, W: 4194304, X: 8388608, Y: 16777216, Z: 33554432, Semua: 67108863

Pilih nilai yang sesuai untuk pemacu dan masukkan nilai itu dalam 'Nilai data'. Pilih ' Perpuluhan ' untuk bahagian Pangkalan. Oleh kerana saya mahu menyembunyikan, memandu 'G', saya memasukkan nilai sebagai '64'.

sembunyikan pemacu di Windows 8_edit DWORD

Sekiranya anda ingin menyembunyikan dua pemacu, katakan misalnya 'E' dan 'G', anda boleh memasukkan nilai satu nilai sebagai '80' (E = 16 dan G = 64) dan ia menyembunyikan kedua-dua pemacu.

Mulakan semula komputer dan pemacu anda secara tersembunyi sekarang. Sekiranya anda sepatutnya mendapatkan pemacu kembali, ubah nilainya menjadi Zero, atau anda juga boleh memadam kunci pendaftaran 'NoDrives'.

Sembunyikan Drive menggunakan CMD

  1. Buka prompt arahan bertingkat, ketik Diskpart dan tekan Enter.
  2. Taipkan Volume List dan tekan Enter.
  3. Sekarang ketik pilih dan angka dengan huruf Drive (mis., Itu mungkin G Drive), yang ingin anda sembunyikan. Sebagai contoh, itu mungkin Pilih Volume 6. Tekan Enter.
  4. Akhirnya, ketik Hapus Huruf G dan tekan Enter.

Anda akan melihat mesej - Diskpart berjaya mengeluarkan huruf pemacu atau titik pemasangan.

Tunjukkan pemacu tersembunyi menggunakan CMD

  1. Buka prompt arahan bertingkat, ketik Diskpart dan tekan Enter.
  2. Taipkan Volume List dan tekan Enter.
  3. Sekarang ketik pilih dan angka dengan huruf Drive (mis., Itu mungkin G Drive), yang ingin anda sembunyikan. Sebagai contoh, itu mungkin Pilih Volume 6. Tekan Enter.
  4. Sekarang ketik Tugaskan Huruf D dan tekan Enter. Ini akan menunjukkan pemacu di Explorer.

Sekiranya anda memerlukan panduan terperinci, lihat siaran forum kami yang bertajuk Sembunyikan atau tunjukkan partition cakera keras anda menggunakan Diskpart.

Ini adalah 4 cara anda dapat menyembunyikan pemacu secara semula jadi, di Windows.

KEMASKINI : Anda juga boleh menggunakan HideCalc perisian percuma untuk menyembunyikan pemacu cakera di Windows. Baca juga komen di bawah.

Sembunyikan pemacu di Windows 8