Ketahui cara menggunakan Windows 8 - Tutorial & Panduan Pemula

Dalam catatan saya ini, kami akan belajar bagaimana menggunakan Windows 8. Biarkan saya memberi amaran terlebih dahulu kepada anda, bahawa anda mungkin harus terlebih dahulu melepaskan beberapa perkara sebelum anda dapat memulakan pembelajaran navigasi di Windows 8. Terdapat, pada pendapat saya, cukup keluk pembelajaran yang curam untuk navigasi asas yang terlibat di sini, terutamanya jika anda adalah pengguna Windows biasa dan tidak menganggap diri anda sebagai geek. Windows 8 mungkin masuk akal pada tablet dan peranti sentuh, tetapi di desktop atau komputer riba biasa, anda mungkin perlu mengembangkan beberapa cara berfikir baru.

Ketahui cara menggunakan Windows 8 - Tutorial

Dalam catatan ini saya tidak akan membincangkan mengenai tweak, trik atau ciri, tetapi hanya memberi anda beberapa petua asas untuk memulakan anda. Perbincangan mengenai perubahan dan perjalanan serta ciri boleh datang kemudian. Mula-mula anda perlu membasahi kaki dan belajar bagaimana menavigasi skrin permulaan dan desktop Windows 8 ... dan malah belajar bagaimana mematikan Windows 8! Sebaik sahaja anda menguasainya, anda akan melihat bahawa mencari jalan di Windows 8 semudah itu, jika tidak lebih dari yang sebelumnya, di Windows 7.

Sebaik sahaja anda memasuki Windows 8, anda akan melihat skrin kunci terlebih dahulu. Ia akan menunjukkan tempat-tempat di mana anda dapat mengunjungi dengan cepat, seperti misalnya Peti Surat anda atau mesej atau kemas kini anda.

Ketahui cara menggunakan Windows 8

Untuk log masuk ke PC anda, tekan skrin kunci ke atas. Anda boleh log masuk menggunakan kata laluan gambar, nama pengguna dan kata laluan Windows biasa atau dengan kelayakan Akaun Microsoft anda. Anda boleh membuat dua jenis akaun: akaun tempatan untuk PC itu sahaja, atau akaun Microsoft, yang berfungsi pada semua PC yang menjalankan Windows 8. Anda boleh memilih salah satu daripada pilihan ini sebagai kaedah log masuk anda.

Setelah anda log masuk, anda akan melihat Skrin Mula Windows 8 yang baru, yang merupakan halaman utama PC Windows 8 anda. Tidak lagi anda akan melihat desktop yang biasa, kertas dinding kegemaran anda, bar tugas atau butang mula. Skrin Mula adalah pelancar program baru dan penggantian menu mula. Oleh itu, terbiasa dengan halaman Mula baru ini!

Skrin Mula memaparkan jubin yang mewakili aplikasi, orang, program, jalan pintas dan banyak lagi. Jubin langsung akan selalu menunjukkan apa yang berlaku di PC anda tanpa anda perlu melancarkan aplikasi tertentu.

Anda boleh menyesuaikan dan memperibadikan Skrin Mula mengikut citarasa anda. Anda boleh menyesuaikan layar latar belakang, warna, aksen, menyusun semula jubin, menambah atau membuang jubin, membuat kumpulan, nama / nama semula, dan banyak lagi.

Anda boleh mengezum masuk dan memperkecil untuk melihat senarai penuh jubin dengan menggerakkan kursor anda ke sudut kanan bawah skrin anda, di mana gambar kaca pembesar kecil dapat dilihat.

Dalam peranti sentuh, bahagian tepi adalah penting. Dalam peranti tanpa sentuh di mana anda menggunakan tetikus, itu adalah sudut yang penting!

Windows 8 pada peranti tanpa sentuh

Pada peranti tanpa sentuh seperti komputer riba atau komputer desktop, sudut kiri bawah adalah untuk Mula, jika anda menggerakkan kursor ke sudut ini dan klik pada ikon kecil yang muncul, anda akan dibawa ke skrin permulaan.

Sekiranya anda ingin kembali ke aplikasi atau program yang baru anda gunakan, anda perlu menggerakkan kursor anda ke sudut kiri atas dan klik. Sekiranya anda terus mengklik, ini akan mengarahkan anda ke aplikasi yang baru digunakan. Sekiranya anda menggerakkan tetikus ke bawah, ia akan membuka senarai semua aplikasi yang baru digunakan. Di sini anda boleh mengklik dan beralih terus ke aplikasi yang anda mahukan.

Untuk melihat akses semua aplikasi yang anda pasang, semasa anda berada di Skrin Mula Windows 8, cukup klik kanan pada bahagian kosong dari skrin permulaan anda.

Sekarang klik pada 'Semua aplikasi' untuk melihat dan mengakses semua aplikasi yang dipasang dengan cepat.

Lihat sahaja cara ini - anggap Skrin Mula sebagai Menu Mula baru anda dan untuk memunculkannya, klik butang Menang Bendera. Untuk bekerja di desktop anda, klik pada kekunci bendera Win sekali lagi. Mengklik pada tombol Win Flag, secara alternatif akan memunculkan skrin permulaan dan desktop. Setelah anda menerimanya, anda akan dapat bekerja dengan desktop Windows 7 dan skrin mula dengan lebih mudah.

Semasa di desktop , ketika anda menggerakkan kursor ke sudut kiri bawah, anda mendapat pilihan untuk mengunjungi Mula Skrin. Apabila anda mengklik kanan di sini, anda akan mendapat pilihan menu, yang menawarkan pautan cepat ke Explorer, Panel Kawalan, Carian, Pengurus Tugas, Jalankan dan sebagainya.

Apabila anda menggerakkan kursor ke sudut kanan bawah , fungsi Desktop Peek akan diaktifkan. Apabila anda klik kanan di sini, anda akan melihat pilihan untuk Menunjukkan dan Mengintip Desktop. Kawasan lutsinar Desktop Peek mungkin tidak ada, tetapi fungsinya sangat banyak. Untuk melihat Charms Bar, gerakkan kursor ke bahagian kanan atas desktop, atau bahkan skrin permulaan.

Untuk melihat dua aplikasi Windows 8 di sebelah satu sama lain, anda boleh menggunakan ciri Snap yang membolehkan anda melakukannya. Untuk menggunakan ciri ini, pilih dan seret salah satu aplikasi ke tepi skrin kanan anda.

Pada komputer riba Windows 8 atau desktop, pintasan papan kekunci akan mempunyai peranan yang sangat berguna. Anda mungkin melihat semua Pintasan Papan Kekunci Windows 8 di sini. Lihat juga Panduan Muktamad untuk Pintasan Papan Kekunci Windows 8 ini dan setara Tetikus & Sentuh mereka.

Windows 8 pada peranti sentuh

Sekiranya anda menggunakan peranti sentuh, pertukaran antara aplikasi cepat dan lancar. Cukup lap ibu jari anda dari tepi kiri skrin untuk menukar aplikasi anda. Sekiranya anda menyeret jari anda dari sebelah, ia akan menyenaraikan semua aplikasi yang terbuka.

Untuk menutup aplikasi Metro, anda hanya perlu menggesek jari ke bawah dari atas, dan melemparkannya ke arah bawah skrin.

Dalam Internet Explorer gaya Metro, beralih antara halaman terbuka agak mudah. Anda boleh menggunakan jari anda untuk menggeseknya ke kanan atau kiri untuk menukar halaman yang terbuka. Apabila anda meleret ke bawah dari bahagian atas skrin, anda akan melihat senarai semua tab yang terbuka. Untuk berkongsi pautan dengan rakan anda, anda perlu menggesek jari anda dari sebelah kanan. Ini akan memaparkan bar Charms . Bar Charms memaparkan beberapa ciri asas Windows 8 yang tersedia untuk aplikasi itu. Di sini anda boleh memilih butang Kongsi untuk berkongsi pautan web, jika anda mahu.

Cara mematikan Windows 8

Untuk mematikan Windows 8, bawa kursor anda ke sudut kanan atas untuk memunculkan bar Charms.

Di sini klik pada Tetapan> Kuasa. Di sini anda akan melihat pilihan untuk Matikan, Tidur atau Hidupkan semula komputer anda.

Video Cara asas Windows 8: Pelajari navigasi asas Windows 8 dalam masa 8 minit

Anda boleh menonton tutorial video 8 minit ini oleh Jensen Harris , Pengarah Pengurusan Program untuk pengalaman Windows, Microsoft, untuk melihat semua ini dalam tindakan, dan memuat turun Brosur Latihan Pengguna Akhir Windows 8 yang mesti dimiliki ini.

Video ini akan memandu anda melalui beberapa ciri barunya.

Anda juga boleh melihat video berguna tambahan ini yang akan membantu anda memulakan:

  • Sentuhan kecemerlangan
  • Cari semula Tetikus dan Papan Kekunci anda
  • Aplikasi Metro Multitasking
  • Menukar Skrin Kunci dan Skrin Mula.

Nah, ini hanya asas dalam menavigasi skrin permulaan dan desktop Windows 8 anda. Selama beberapa hari dan minggu ke depan, kami secara beransur-ansur akan memperkenalkan anda kepada ciri-ciri baru di Windows 8 dan menawarkan beberapa petua hebat untuk menggunakan Windows 8 sebagai keseronokan sebenar!

Pergi ke sini untuk mengetahui cara menggunakan Windows 8.1 .

Beritahu kami pendapat anda mengenai cara baru menavigasi desktop Windows 8 dan Skrin Mula - dan jika anda mempunyai lebih banyak petua untuk dikongsi.