Microsoft menurunkan Pusat Keserasian Windows

Laman web Pusat Keserasian Windows telah diturunkan. URL halaman utama Pusat Keserasian Windows secara automatik dialihkan ke halaman utama Windows. Iaitu, www.microsoft.com/en-us/windows/compatibility/ kini mengalihkan ke www.microsoft.com/en-us/windows .pusat keserasian

Pusat Keserasian Windows adalah pangkalan data keserasian untuk semua peranti yang menjalankan sistem operasi Windows 10. Pusat Keserasian membolehkan pengguna memeriksa sama ada peranti mereka serasi dengan Windows 10 atau tidak. Ini membolehkan pengguna menjalankan imbasan penuh sebelum memuat turun sistem operasi. Pengguna juga dapat mengemukakan pertanyaan mereka secara manual di Pusat Keserasian untuk mengetahui sama ada peranti dan perisian anda serasi dengan Windows 8.1. Anda hanya perlu memasukkan nama aplikasi atau program di bar carian Pusat Keserasian dan 'Carian'.

Sebab untuk menurunkan Pusat Keserasian telah dijelaskan di Microsoft Answers:

Microsoft bergerak ke arah Windows sebagai model Perkhidmatan di mana kami menjangkakan pelepasan OS akan berlaku lebih kerap. Ini bermakna kita akan bekerja lebih dekat dengan ekosistem rakan kongsi kita untuk memastikan keserasian pada tahap yang sangat tinggi. Ini juga bermaksud bahawa menjaga laman web untuk keserasian untuk setiap pelepasan Windows yang bergerak maju berpotensi menjadi berlebihan dan tidak perlu. Untuk tujuan ini, kami akan menghentikan Pusat Keserasian Windows. Cara untuk menilai keserasian aplikasi untuk pengguna adalah dengan menggunakan aplikasi 'Dapatkan Windows 10', yang mempunyai laporan kesesuaian yang disesuaikan untuk setiap PC, dan memberikan pandangan keserasian terpadu dari PC, peranti dan aplikasinya.

Oleh itu, sementara Microsoft telah menurunkan Windows Compatibility Center, anda masih boleh memeriksa keserasian peranti Windows 10 anda dengan Dapatkan aplikasi Windows 10 atau anda boleh atau menjalankan Windows 10 Compatibility Appraiser secara manual.