PNG vs JPG vs GIF vs BMP vs TIF: Format fail gambar dijelaskan

Kami semua memuat turun gambar atau membuat meme untuk membagikannya di media sosial secara santai atau untuk kerja profesional. Tetapi kerana mengubah semuanya menjadi PDF menyelesaikan masalah kualiti, kami sepertinya tidak perlu melihat format fail gambar. Tetapi apa salahnya mengetahui format fail gambar yang paling sesuai untuk tujuan apa? Catatan ini membincangkan format fail gambar berikut dan memberitahu anda format gambar mana yang sesuai untuk majlis mana:

  1. JPG / JPEG / JFIF
  2. PNG
  3. TIF / TIFF
  4. GIF
  5. BMP.

PNG JPG GIF BMP TIF

PNG vs JPG vs GIF vs BMP vs TIF

Kita semua telah mendengar mengenai sebilangan besar format fail ini, dan ramai di antara kita tahu dengan tepat kapan menggunakannya, tetapi banyak yang lain tidak. Jadi, inilah tutorial ringkas.

Raster vs Vektor

Sebelum kita masuk ke dalam lima format fail yang dipilih, ada baiknya kita mengetahui bahawa terdapat dua keluarga grafik utama, Raster dan Vektor, dan semua format fail gambar yang disenaraikan di bawah adalah milik keluarga Raster. The Raster grafik diperbuat daripada piksel manakala Vector grafik diperbuat daripada laluan. Juga, semasa anda bercakap mengenai BITMAP, anda bermaksud Raster.

Pemampatan Lossy vs Lossless

Sekali lagi, format fail gambar dapat dibezakan berdasarkan kesan pemampatan:

  1. Mampatan rugi : Ia dapat memampatkan gambar dengan sangat berkesan, tetapi kerana ia tidak menyandikan semua maklumat, ia tidak akan menjadi gambaran yang tepat dari yang asli apabila ia dipulihkan sebagai gambar. Mereka biasanya sesuai untuk gambar, tetapi bukan untuk gambar atau ilustrasi.
  2. Mampatan tanpa kerugian : Ia menyandikan semua maklumat dari yang asli dan tetap dan tetap merupakan gambaran yang tepat dari yang asli ketika disahkompresi

Format fail yang tidak dikompresi memerlukan jumlah data yang paling banyak dan merupakan gambaran sebenar gambar.

Gambar JPG / JPEG / JFIF

Borang penuh : Kumpulan Pakar Fotografi Bersama.

Sambungan : .jpg / .jpeg

Format fail gambar yang paling biasa di mana kamera digital menyimpan gambarnya. Fail JPEG menggunakan kaedah pemampatan lossy yang dapat membantu mengurangkan ukuran fail dengan ketara tanpa menjejaskan kualitinya. Ini adalah format lalai untuk fail Microsoft Paint.

Kekurangan : Format ini tidak kebal terhadap penurunan generasi. Ini bermaksud dengan setiap pengeditan dan simpanan semula; kualiti gambar akan merosot.

Aplikasi : Imej pegun, penyimpanan peranti tangkapan gambar, cahaya dan gambar yang difokuskan pada kegelapan.

Format gambar PNG

Bentuk penuh : Grafik Rangkaian Mudah Alih

Sambungan : .png

Alternatif sumber terbuka percuma untuk GIF ini menawarkan 16 juta warna. Ini adalah format fail terbaik untuk gambar warna sebenar yang memerlukan keseimbangan nada yang sempurna. Format fail animasi PNG tersedia dengan format APNG. Fail-fail ini mempunyai latar belakang yang telus.

Kekurangan : Berfungsi terbaik dengan saiz fail yang lebih besar. Format PNG itu sendiri tidak menyokong grafik animasi.

Aplikasi : Penyuntingan gambar, gambar web, gambar yang melibatkan lapisan, seperti ketelusan atau kesan pudar. Ia menghasilkan gambar mesra web.

Sambungan fail TIF

Bentuk penuh : Format Fail Imej Bertanda.

Sambungan : .tif / .tiff

Format fail yang fleksibel dan mudah diperluas yang mampu menangani ruang warna khusus peranti. Fail-fail ini mempunyai latar belakang yang telus. Mereka sesuai untuk logo syarikat.

Kekurangan : Tidak sesuai untuk penyemak imbas web.

Aplikasi : Standard fail fotografi dalam bentuk cetak. Pakej perisian OCR.

Format fail GIF

Bentuk penuh : Format Pertukaran Grafik

Sambungan : .gif

Walaupun ini mempunyai nisbah pemampatan yang rendah daripada kebanyakan format video, ini adalah format animasi gambar yang paling biasa.

Kekurangan : Terhad untuk palet 8-bit (256 warna), tidak sesuai untuk gambar gambar atau dithering.

Aplikasi : Grafik yang memerlukan sedikit warna, contohnya gambar rajah, logo, dan animasi ringkas yang mempunyai bahagian warna yang besar.

Format fail gambar BMP

Bentuk penuh : bermaksud Bitmap

Sambungan : .bmp

Fail besar yang tidak dikompresi ini dikaitkan dengan fail grafik di dalam Windows OS.

Kekurangan : Format ini tidak hilang, bermakna ia tidak dapat dimampatkan.

Aplikasi : Struktur ringkas mereka menjadikannya sesuai untuk program Windows.

Ini adalah format fail gambar yang paling biasa kami gunakan. Setelah anda mengetahui mana yang sesuai untuk tujuan apa, anda dapat menguruskan fail gambar anda dengan lebih baik.

PNG JPG GIF BMP TIF