Cara memperbaiki ralat fail DLL yang hilang pada PC Windows 10

Salah satu kesalahan biasa yang dihadapi oleh pengguna Windows disebabkan oleh kehilangan fail DLL . Apa yang anda lakukan sekiranya anda menerima fail ralat .dll yang hilang ? Kami telah melihat apa yang harus dilakukan jika anda mendapati fail DLL berikut hilang - xlive.dll | MSVCR110.dll | d3compiler_43.dll | LogiLDA.dll | MSVCP140.dll | api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll | VCRUNTIME140.dll | xinput1_3.dll atau d3dx9_43.dll. Sekarang mari kita lihat langkah-langkah umum yang boleh anda ambil sekiranya anda menerima mesej ralat tersebut.

DLL bermaksud Dynamic Link Libraries dan merupakan bahagian luaran aplikasi yang dijalankan pada Windows 10/8/7 atau sistem operasi lain. Sebilangan besar aplikasi tidak lengkap dan menyimpan kod dalam fail yang berbeza. Sekiranya ada keperluan untuk kod, fail yang berkaitan dimuat ke dalam memori dan digunakan. Sekiranya OS atau perisian tidak dapat mencari fail DLL yang bersangkutan, atau jika fail DLL rosak, anda boleh menerima fail DLL yang hilang .

fail dll tiada tingkap

Betulkan ralat fail DLL yang Hilang

Sekiranya fail DLL hilang di komputer Windows 10/8/7 anda, cara terbaik untuk memperbaiki kesilapan tersebut adalah seperti berikut:

  1. Jalankan alat Pemeriksa Fail Sistem terbina dalam untuk menggantikan fail sistem operasi yang hilang atau rosak
  2. Jalankan alat DISM dan perbaiki imej sistem Windows dan perbaiki Windows Component Store yang rosak
  3. Perbaiki atau pasang semula perisian jika beberapa aplikasi menunjukkan kesalahan ini
  4. Muat turun fail OS 10 dari Microsoft
  5. Salin fail DLL dari sistem lain dan kembalikan pada PC anda, diikuti dengan mendaftarkan semula fail dll
  6. Muat turun fail dll dari laman web pihak ketiga - Adakah itu dinasihatkan?

Mari kita perhatikan secara terperinci.

1] Jalankan Pemeriksa Fail Sistem

Kaedah paling selamat untuk memperbaiki kesalahan fail DLL yang hilang atau rosak yang dilancarkan oleh sistem operasi Windows anda adalah dengan menjalankan Pemeriksa Fail Sistem terbina dalam , yang akan menggantikan fail sistem yang hilang atau rosak.

Untuk melakukan ini, pada komputer Windows 10 anda, klik kanan pada butang Start untuk membuka Menu WinX dan klik pada pautan Command Prompt (Admin) .

Sekarang di tetingkap CMD yang dinaikkan, salin-tampal arahan berikut dan tekan Enter:

sfc / scannow

Imbasan mungkin mengambil masa 10 minit, dan setelah selesai, anda harus menghidupkan semula PC anda. Menjalankan sfc / scannow dalam Safe Mode atau Boot Time dapat memberikan hasil yang lebih baik.

Catatan ini akan membantu anda jika anda menerima perlindungan sumber Windows yang dijumpai fail yang rosak tetapi tidak dapat memperbaikinya sebagai kesalahan semasa menjalankan imbasan.

2] Imej Sistem Pembaikan

Sekiranya masalah itu diselesaikan, bagus! Jika tidak, perkara seterusnya yang perlu dilakukan ialah Menjalankan DISM untuk memperbaiki Imej Sistem . Sekali lagi, di tetingkap arahan arahan yang tinggi, salin-tampal perintah berikut dan tekan Enter:

Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pulihkan Kesihatan

Ini memeriksa kerosakan komponen komponen Windows dan memulihkan kesihatan yang baik. Imbasan mungkin mengambil masa sekitar 15 minit, dan setelah selesai, anda harus menghidupkan semula PC anda.

Catatan ini akan membantu anda sekiranya DISM gagal.

PETUA : Sekiranya anda menganggap ini terlalu banyak, muat turun dan gunakan FixWin kami dan jalankan imbasan SFC dan DISM di atas dengan satu klik butang.

3] Pasang semula perisian

Sekiranya terdapat beberapa perisian atau aplikasi yang dipasang yang memberikan ralat ini, yang perlu anda lakukan hanyalah memasang semula perisian tersebut . Anda boleh menyahpasang aplikasi yang memberikan kesalahan dari Panel Kawalan, menghidupkan semula komputer anda, kemudian pergi ke halaman muat turun rasminya dan memuat turun fail persediaan terkini. Setelah melakukan ini, pasang perisian. Pemasang akan meletakkan semua fail yang diperlukan di PC anda termasuk fail DLL. Sekiranya perisian menawarkan pilihan untuk Membaiki program, pertama-tama anda boleh memilih untuk memperbaiki pemasangan dan melihat apakah itu membantu.

4] Muat turun fail Windows 10 OS dari Microsoft

Sekiranya ia adalah fail dll OS yang memberikan kesalahan, anda boleh memuat turun fail Windows 10 OS dari Microsoft. Ini adalah pilihan yang selamat.

5] Salin DLL dari sistem sihat yang lain

Kadang-kadang, perisian yang dimaksudkan untuk dijalankan pada versi Windows yang lebih lama, mungkin memerlukan versi tertentu dari file DLL untuk dijalankan. Sekiranya anda menghadapi masalah ini, anda harus mencuba dan menyalin fail DLL ini dari salah satu sistem anda yang lain dan menggantinya di sini di Direktori yang betul dan melihat apakah itu sesuai untuk anda. Anda mungkin perlu mendaftarkan semula fail DLL. Kadang kala pembangun perisian tersebut dapat menawarkan pelbagai versi fail DLL di laman web mereka untuk dimuat turun - anda boleh memuat turunnya.

6] Muat turun fail DLL?

Adakah terdapat laman web yang baik dari mana anda boleh memuat turun fail DLL untuk memulihkannya? Mungkin ada, tetapi saya tidak akan menasihati menggunakannya. Sebabnya mudah. Sekiranya anda perlu mengganti atau memulihkan fail DLL, anda boleh melaksanakan cadangan yang disebutkan di atas. Itu akan memastikan anda mendapat fail asli dari sumber asli. Lebih-lebih lagi, kebanyakan fail DLL dilindungi hak cipta, dan saya tidak pasti sama ada laman web muat turun dll telah mengambil kebenaran daripada pembangun OS atau perisian untuk menjadi tuan rumah dan menyebarkan fail. Dan tambah - bagaimana anda mengetahui ketulenan fail? Jadi itu adalah panggilan yang mesti anda lakukan.

Semua yang terbaik!

fail dll tiada tingkap