Masalah penggunaan CPU State Repository yang tinggi dalam Windows 10

Sekiranya anda baru saja memasang Windows 10, dan menghadapi masalah pembekuan setelah membuka Microsoft Edge, maka itu mungkin kerana State Repository Service menghabiskan banyak sumber CPU pada satu masa. Ini adalah masalah biasa di kalangan pengguna Windows 10 yang baru dipasang. Oleh kerana masalah ini, komputer anda mungkin membeku, dan anda mungkin tidak dapat bekerja dengan lancar di PC anda. Ini juga dapat terjadi ketika Anda membuka pautan apa pun di Microsoft Edge setelah memasang Windows 10. Layanan ini dapat menggunakan sumber daya CPU hingga 90%, dan karena itu, komputer Anda mungkin menghadapi masalah penggunaan CPU yang tinggi.

State Repository Service menggunakan CPU yang tinggi

Perkhidmatan Repositori Negeri membantu pengguna menangkap gambar sesi penyemakan imbas sehingga orang itu dapat kembali ke sesi tersebut pada penyemak imbas lain pada peranti lain. Berikut adalah beberapa penyelesaian yang dapat membantu anda menyelesaikan masalah tersebut.

1] Mulakan semula Perkhidmatan Repositori Negeri

State Repository Service menggunakan CPU yang tinggi

Perkhidmatan Repositori Negeri dihidupkan secara lalai, dan anda harus tetap aktif sehingga anda dapat memperoleh fungsi seperti yang disebutkan di atas. Untuk menyelesaikan masalah anda, memulakan semula Perkhidmatan Windows mungkin dapat membantu. Untuk melakukan ini, Jalankan services.msc untuk membuka Service Manager dan cari State Repository Service . Klik kanan padanya dan pilih Mulakan semula.

Sekiranya pilihan Mulakan semula berwarna kelabu, klik dua kali pada Perkhidmatan, tekan butang Berhenti terlebih dahulu dan setelah Perkhidmatan dihentikan, tekan butang Mula untuk memulakannya semula.

2] Lumpuhkan / Hentikan Perkhidmatan Repositori Negeri

Sekiranya cadangan di atas tidak membantu anda, anda boleh mematikan Perkhidmatan Repositori Negeri buat sementara waktu dari Pengurus Perkhidmatan itu sendiri. Cukup hentikannya dan teruskan bekerja pada PC anda. Itu tidak akan mempengaruhi kerja anda. Sebagai pilihan, anda boleh membuka Pengurus Tugas, cari Perkhidmatan Repositori Host Host Service di bawah tab Processes , periksa penggunaan CPUnya, dan jika didapati tinggi, klik kanan padanya dan pilih End task .

3] Membaiki atau Tetapkan Semula Microsoft Edge

Kadang-kadang fail yang rosak di Microsoft Edge dapat menimbulkan masalah seperti itu. Oleh itu, anda boleh memilih untuk memperbaiki atau menetapkan semula penyemak imbas Edge. Microsoft telah memasukkan pilihan dalam panel Tetapan Windows, di bawah> Aplikasi> Aplikasi & ciri. Cari Microsoft Edge dan klik pilihan Lanjutan .

Selepas itu, klik pada butang Pembaikan . Perlu beberapa saat untuk menyelesaikan semuanya. Sekiranya ini tidak membantu, gunakan pilihan Tetapkan semula .

4] Pasang semula aplikasi UWP

Sekiranya masalahnya tidak terhad kepada Microsoft Edge, dan beberapa aplikasi lain seperti aplikasi Tetapan menyebabkan CPU melonjak, maka anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk memasang semula semua aplikasi UWP yang sudah ada. Anda boleh menggunakan 10AppsManager kami . Ini akan membolehkan anda menyahpasang dan memasang semula aplikasi Windows Store dengan mudah di Windows 10 dengan mudah.

Semua yang terbaik!

Baca seterusnya : Apa itu svchost.exe di Windows? Banyak kejadian, CPU tinggi, penggunaan Disk dijelaskan.

State Repository Service menggunakan CPU yang tinggi