Ikon desktop dipindahkan dari Monitor Utama ke Monitor Sekunder

Sekiranya anda baru-baru ini mengemas kini komputer Windows 10 anda dan mendapati bahawa semua ikon Desktop telah berpindah dari Monitor Utama ke Monitor Sekunder, berikut adalah cadangan mudah yang akan membantu anda mengembalikan semua ikon di mana mereka berada.

Ia mungkin berlaku kerana pemasangan kabel yang salah. Secara amnya, kad Grafik memberikan keutamaan pertama kabel / port HDMI, kabel DVI-D / port keutamaan kedua dan kabel / port VGA keutamaan ketiga. Sekiranya anda menggunakan kabel yang salah untuk menghidupkan monitor yang diletakkan dengan salah, anda mungkin menghadapi masalah yang sama setelah setiap peningkatan Windows utama. Anda kemudian boleh mengganti monitor anda atau membuat perubahan ini dalam Tetapan Windows untuk menyelesaikan sesuatu.

Ikon desktop dipindahkan dari Monitor Utama ke Monitor Sekunder

Sekiranya ikon Desktop tidak berada di monitor Utama (Monitor 1), tetapi beralih ke monitor Sekunder (Monitor 2) pada penyediaan Dual-monitor, inilah yang perlu anda lakukan untuk menjadikan ikon desktop dipaparkan dengan betul pada Komputer Windows 10.

Anda perlu menetapkan Monitor 1 sebagai paparan utama jika anda ingin mendapatkan semua ikon pada monitor 1. Oleh itu, buka Tetapan Windows dan pergi ke Sistem> Paparan.

Pilih monitor di mana anda mahu mendapatkan ikon dan tatal ke bawah sehingga anda mendapat pilihan Pelbagai paparan . Di sini, anda harus menemui kotak pilihan yang berlabel Jadikan ini paparan utama saya . Pilih kotak pilihan.

Ikon desktop dipindahkan dari Monitor Utama ke Monitor Sekunder

Itu sahaja! Sekarang anda akan menemui semua ikon pada paparan utama anda.

Baca seterusnya : Cara menyediakan Dual Monitor pada Windows 10

Ikon desktop dipindahkan dari monitor 2 ke monitor 1 selepas Windows Update