Tetapan Auto Tetingkap pada Windows 10 - Sekiranya anda melumpuhkannya atau tidak?

Ciri Auto-Tuning Window dikatakan dapat meningkatkan prestasi program yang menerima data TCP melalui rangkaian. Ia bukan perkara baru. Ia diperkenalkan di Windows Vista dan hadir di Windows 10 juga. Dalam Internet hari ini, julat latensi & kelajuan throughput terlalu besar untuk diuruskan secara statik. Ia perlu disesuaikan secara dinamik. Windows 10 secara dinamik akan menyesuaikan ukuran buffer penerimaan ke throughput dan latensi pautan, menggunakan ciri ini.

Program seperti Kemas kini Automatik, Pembaruan Windows, Sambungan Desktop Jauh, Windows Explorer untuk salinan fail rangkaian, dan lain-lain, menggunakan WinHTTP atau Windows HTTP Services.

Ciri Tetapan Auto Tetingkap pada Windows 10

Ciri Auto-Tuning Window diaktifkan secara lalai pada Windows 10 dan menjadikan pemindahan data melalui rangkaian lebih cekap. Tetapi jika rangkaian anda menggunakan penghala lama atau perisian firewall anda tidak menyokong ciri ini, maka anda mungkin mengalami pemindahan data yang perlahan atau kehilangan sambungan.

Kata Microsoft,

Apabila ciri Receive Window Auto-Tuning diaktifkan untuk trafik HTTP, router yang lebih tua, firewall yang lebih tua, dan sistem operasi yang lebih lama yang tidak sesuai dengan fitur Receive Window Auto-Tuning kadang-kadang boleh menyebabkan pemindahan data yang perlahan atau kehilangan sambungan. Apabila ini berlaku, pengguna mungkin mengalami prestasi yang perlahan.

Penalaan Auto Windows pada Windows 10

Untuk memeriksa status ciri Auto-Tuning pada sistem anda, di tetingkap prompt arahan tinggi, ketik yang berikut dan tekan Enter:

antara muka netsh tcp menunjukkan global

Sekiranya anda melihat 'normal' ditulis terhadap Level Auto-Tuning Receive Window , ini bermaksud bahawa ciri itu diaktifkan dan berfungsi dengan baik.

Untuk mematikan Windows AutoTuning, jalankan arahan berikut:

netsh int tcp set autotuninglevel global = dilumpuhkan

Untuk mengaktifkan Windows AutoTuning, jalankan arahan berikut:

netsh int tcp set global autotuninglevel = normal

Anda juga boleh mengubah Windows Registry , kata KB947239. Untuk mengaktifkan ciri Terima Auto Tetingkap untuk trafik HTTP, Jalankan regedit dan arahkan ke subkunci pendaftaran berikut:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Internet Settings \ WinHttp

Klik kanan padanya> Baru> Nilai DWORD. Taip TcpAutotuning dan berikan nilai 1 .

ciri penalaan automatik

Klik OK dan keluar.

Untuk melumpuhkan fitur Receive Auto-Tuning Window untuk trafik HTTP, berikan nilai 0 atau hapus TcpAutotuning DWORD yang dibuat.

Fitur Receive Window Auto-Tuning membolehkan sistem operasi terus memantau keadaan perutean seperti lebar jalur, kelewatan rangkaian, dan penundaan aplikasi. Oleh itu, sistem operasi dapat mengkonfigurasi sambungan dengan skala tetingkap penerimaan TCP untuk memaksimumkan prestasi rangkaian. Untuk menentukan ukuran tetingkap penerimaan yang optimum, ciri Penerimaan Auto Tetingkap mengukur produk yang menunda lebar jalur dan kadar pengambilan aplikasi. Kemudian, fitur Receive Window Auto-Tuning menyesuaikan ukuran tetingkap penerimaan transmisi yang sedang berlangsung untuk memanfaatkan lebar jalur yang tidak digunakan.

Kesimpulannya

Biarkan tetapan lalai ciri Tetapan Auto Tetingkap diaktifkan. Sekiranya rangkaian anda menggunakan penghala lama atau perisian firewall anda tidak menyokong ciri ini, dan anda mengalami masalah penyambungan yang buruk atau tidak, hanya dengan itu anda boleh mematikan ciri ini dan melihat apakah ia berfungsi untuk anda.

Harap ini dapat menyelesaikan kekeliruan mengenai sama ada untuk mengaktifkan atau mematikan ciri Window Auto-Tuning.

Lihat siaran ini jika anda menghadapi masalah sambungan Rangkaian & Internet.

Penalaan Auto Windows pada Windows 10