Urus, edit dan lihat kata laluan yang disimpan di Chrome pada PC Windows

Dalam catatan ini, kita akan melihat cara mengurus dan melihat kata laluan yang disimpan dalam penyemak imbas web Google Chrome. Chrome akan menyimpan nama pengguna dan kata laluan masuk anda untuk pelbagai laman web yang anda lawati. Apabila anda menyimpannya, secara automatik akan melengkapkan medan log masuk untuk anda pada kali anda melayari laman web. Sebelumnya, kita telah melihat bagaimana kita dapat mengurus Kata Laluan yang Disimpan di Firefox dan di Internet Explorer - sekarang mari kita lihat bagaimana melakukannya di Chrome.

Urus kata laluan di Chrome

Buka penyemak imbas Chrome anda dan dari butang menu Chrome kanan atas, pilih Tetapan untuk membuka panel berikut.

Urus kata laluan di Chrome

Pilih Kata Laluan untuk membuka panel berikut.

Di sini anda dapat mematikan atau menghidupkan fitur untuk menyimpan Kata Laluan, dengan menukar suis Tawaran untuk menyimpan kata laluan .

Anda juga akan melihat senarai semua laman web, nama pengguna dan kata laluan yang disimpan oleh penyemak imbas Chrome untuk anda.

Untuk mengeksport kata laluan anda, klik pada garis menegak 3 berbanding Kata laluan yang disimpan dan risalah kecil akan muncul. Mengklik Eksport kata laluan akan menyimpan senarai kata laluan dalam format .csv.

Anda akan diminta memasukkan kelayakan masuk Windows anda.

Sekiranya anda ingin membuang kata laluan atau mengedit butiran kata laluan yang disimpan, klik pada garis menegak 3 pada kata laluan tersebut dan risalah kecil akan muncul.

Untuk membuang kata laluan yang disimpan, pilih Buang .

Untuk mengedit butiran kata laluan, pilih Butiran .

Anda akan diminta memasukkan kelayakan log masuk Windows anda sebelum dapat meneruskan penyuntingan perinciannya.

Apabila Chrome ditawarkan untuk menyimpan kata laluan, jika anda mengklik Tidak pernah untuk laman web itu, kata laluan anda tidak akan disimpan, dan laman web tersebut akan ditambahkan ke senarai kata laluan yang tidak pernah disimpan.

Anda juga boleh membuang URL yang telah anda simpan dalam senarai Never Saved .

Sekiranya anda mahu, anda boleh menyegerakkan kata laluan ke Akaun Google anda, sehingga kata kunci tersebut tersedia di komputer lain yang anda gunakan. Untuk ini, anda perlu log masuk ke akaun Google anda. Sekiranya anda memutuskan untuk menyegerakkan tetapan Chrome dengan akaun Google anda, anda juga dapat melihat, mengurus & mengedit kata laluan yang disimpan di Akaun Google anda dengan mengklik pautan yang diberikan di panel Kata Laluan.

Tidak ramai di antara anda yang mengetahui perkara ini. Penyemak imbas Google Chrome merangkumi Penjana Kata Laluan terbina dalam, yang dapat menghasilkan kata laluan yang rumit untuk anda. Periksa Penjana Kata Laluan Chrome bawaan… atau mungkin anda ingin menggunakan PassBox perisian percuma kami, atau pengurus kata laluan desktop atau pengurus kata laluan dalam talian yang lain, untuk menghasilkan atau menyimpan kata laluan anda.

Urus kata laluan di Chrome