Betulkan Ralat Konfigurasi Aplikasi Steam Hilang atau Tidak tersedia pada Windows 10

Steam adalah perkhidmatan pengedaran digital permainan video yang membolehkan pengguna membeli, memuat turun, memasang, dan bermain permainan. Ini juga menyediakan pengguna dengan pemasangan dan pengemaskinian permainan secara automatik, dan fitur komuniti seperti senarai rakan dan kumpulan, penyimpanan awan, dan fungsi suara dan sembang dalam permainan. Sekiranya semasa anda cuba memasang permainan dan anda menghadapi ralat Steam Konfigurasi Aplikasi yang Hilang pada Windows 10, maka catatan ini mungkin dapat membantu anda. Dalam catatan ini, kami akan mengenal pasti beberapa kemungkinan penyebab yang diketahui yang boleh mencetuskan ralat dan kemudian memberikan kemungkinan penyelesaian yang boleh anda cuba bantu mengatasi masalah ini.

Ralat Konfigurasi Aplikasi Hilang - Steam

Kesalahan ini dicetuskan semasa pemasangan permainan dan biasanya akan muncul untuk permainan tertentu dan menghalang pengguna memasang permainan. Perlu diingat bahawa masalah ini tidak terhad kepada pemasangan permainan yang lengkap, beberapa pengguna melaporkan bahawa mereka menemui mesej ralat konfigurasi aplikasi yang hilang semasa memuat turun / memasang DLC ​​(Kandungan Boleh Dimuat) untuk permainan tertentu juga.

Penyebab paling umum masalah ini biasanya bug dalam sistem Steam - kerana bug dapat diperkenalkan semasa kemas kini.

Masalah ini juga boleh disebabkan oleh fail appinfo.vdf Steam . Fail ini mengandungi maklumat mengenai permainan yang anda muat turun seperti nama lengkapnya dan lain-lain - jadi masalah atau kerosakan dalam fail ini boleh menyebabkan masalah dengan pemasangan.

Terlepas dari permainan mana yang Anda hadapi, perbaikan yang sama berlaku.

Ralat Stim Konfigurasi Aplikasi Tidak Ada

Sekiranya anda menghadapi mesej ralat konfigurasi aplikasi yang hilang di Steam pada Windows 10, anda boleh mencuba dua penyelesaian yang disyorkan kami mengikut urutan seperti yang ditunjukkan di bawah.

1] Padamkan fail appinfo.vdf

Oleh kerana appinfo.vdf boleh menyebabkan ralat konfigurasi aplikasi yang hilang ini , menghapus fail menyelesaikan masalah dalam kebanyakan kes. Ini kerana Steam akan membuat semula fail ini pada permulaan seterusnya sehingga sebarang kerosakan atau perubahan yang mungkin menyebabkan masalah tersebut tidak akan hadir dalam fail appinfo.vdf yang baru dibuat .

Untuk memadam fail appinfo.vdf , lakukan perkara berikut:

  • Matikan aplikasi Steam.
  • Seterusnya, tekan kekunci Windows + E untuk melancarkan File Explorer.

Navigasi ke lokasi di bawah:

C: \ Program Files (x86) \ Steam \ appcache \

  • Cari fail bernama appinfo.vdf .

Sekiranya anda tidak melihat failnya, klik tab Lihat pada pita Penjelajah Fail dan tandakan kotak Item tersembunyi .

  • Klik kanan fail dan pilih Padam dari menu konteks.
  • Sahkan sebarang arahan tambahan.

Sekarang buka Steam dan cuba pasang / muat turun permainan sekali lagi dan lihat apakah masalahnya diselesaikan.

Sekiranya ini tidak berfungsi, cuba jalankan Steam dengan hak pentadbir (klik kanan fail yang boleh dilaksanakan dan pilih Jalankan sebagai pentadbir ) setelah menghapus fail appinfo.vdf . Ini mungkin dapat menyelesaikan masalah - jika tidak melihat penyelesaian seterusnya.

2] Periksa dan pasang kemas kini Steam

Sekiranya penyelesaian pertama gagal menyelesaikan masalah konfigurasi aplikasi yang hilang maka tidak banyak yang boleh anda lakukan untuk membetulkan masalah tersebut kerana kemungkinan besar masalah tersebut disebabkan oleh bug pada klien Steam. Bug ini biasanya diperbaiki pada kemas kini seterusnya jadi yang perlu anda lakukan ialah menunggu kemas kini Steam seterusnya.

Steam secara automatik memeriksa kemas kini terkini. Oleh itu, kemas kini akan dipasang secara automatik setelah tersedia atau anda akan diberitahu mengenai kemas kini baru. Ingatlah untuk membuka klien Steam sehingga dapat memeriksa kemas kini terbaru.

Semoga ini dapat membantu!

PS : Lihat siaran ini jika muat turun Steam anda lambat.