Cara mengaktifkan Readyboost di Windows 10

Windows 10/8/7 telah meningkatkan keupayaan ReadyBoost berbanding Windows Vista. Dalam catatan ini, kita akan melihat apakah ciri ReadyBoost di Windows 10/8/7 / Vista dan bagaimana mengaktifkan Readyboost di Windows 10 untuk USB, Drive Flash, media storan kad SD & menggunakannya untuk mempercepat komputer anda.

Windows Vista memperkenalkan ciri yang disebut ReadyBoost. Dengan cara tertentu, Ready Boost untuk cakera keras sudah ada dalam bentuk fail Halaman. Harap maklum bahawa ini tidak meletakkan fail paging ke dalam cakera kilat; fail masih disandarkan pada cakera; ini adalah cache. Sekiranya data tidak dijumpai dalam cache ReadyBoost, data akan kembali ke HDD. Dengan ciri ini, anda dapat mempercepat PC anda dengan memori USB.

siap sedia di tingkap

ReadyBoost dalam Windows OS

Windows menyokong faktor bentuk berikut untuk ReadyBoost:

 • Cakera kilat USB 2.0
 • Kad Secure Digital (SD)
 • Kad CompactFlash.

Biasanya Windows menggunakan sebahagian daripada cakera keras anda sebagai semacam calar, menulis data temp kepadanya semasa ia berfungsi. Tetapi cakera keras jauh lebih perlahan daripada kad memori. Oleh itu, ciri ReadyBoost membolehkan anda menggunakan pemacu USB (atau salah satu daripada tiga perkara di atas) sebagai gantinya. Sebaik sahaja anda memasangkannya, anda akan mendapat skrin pop timbul yang meminta anda membuka fail atau 'mempercepat sistem'. Mengklik pada yang terakhir membolehkan pemacu USB anda berfungsi sebagai 'calar-pad'.

ReadyBoost memanfaatkan fakta bahawa memori kilat menawarkan masa pencarian lebih rendah daripada cakera keras. Ini bermakna sistem anda dapat sampai ke lokasi tertentu pada cakera kilat dengan lebih cepat daripada yang mungkin ke tempat yang sesuai pada cakera keras. Hard disk lebih pantas untuk bacaan berurutan yang besar; cakera kilat lebih cepat untuk bacaan kecil dan rawak.

Peranti USB yang serasi dengan ReadyBoost

Keperluan asasnya adalah:

 • Kunci USB mestilah sekurang-kurangnya USB 2.0
 • Peranti mesti dapat melakukan 3.5 MB / s untuk bacaan rawak 4 KB secara seragam di seluruh peranti dan 2.5 MB / s untuk penulisan rawak 512 KB secara seragam di seluruh peranti.
 • Kunci USB mesti mempunyai sekurang-kurangnya 230 mb ruang kosong

Berapa banyak peningkatan yang boleh anda harapkan dari Ready Boost? Seperti masalah prestasi lain, ia bergantung. Sekiranya memori dalaman anda melebihi jumlah yang anda perlukan, Ready Boost tidak akan banyak membantu anda. Sekiranya tidak, harap dapat melihat peningkatan yang SEBENAR.

Adakah ReadyBoost berguna, berkesan, atau berbaloi?

ReadyBoost boleh digunakan jika komputer Windows anda mempunyai RAM yang lebih sedikit - katakan kurang dari 1 GB. Sekiranya anda mempunyai USB yang serasi dengan ReadyBoost, anda boleh menggunakannya untuk melihat perbezaan prestasi - terutamanya apabila Perkhidmatan SuperFetch / SysMain juga diaktifkan.

ReadyBoost telah mengalami banyak perubahan. Ia dapat mempercepat komputer anda dengan menggunakan ruang penyimpanan pada kebanyakan pemacu denyar USB dan kad memori kilat. Apabila anda memasang peranti penyimpanan yang serasi dengan ReadyBoost ke komputer anda, kotak dialog AutoPlay menawarkan anda pilihan untuk mempercepat komputer anda menggunakan ReadyBoost.

Dayakan Readyboost di Windows 10

siap sedia

Untuk mengaktifkan atau menghidupkan ciri ReadyBoost pada Windows 10/8/7:

 • Pasangkan pemacu denyar atau kad memori kilat ke komputer anda.
 • Dalam kotak dialog Autoplay, di bawah Pilihan umum, klik Percepat sistem saya .
 • Dalam kotak dialog Properties, klik tab ReadyBoost, dan kemudian lakukan salah satu perkara berikut:
  • Untuk mematikan ReadyBoost, klik Jangan gunakan peranti ini .
  • Untuk menggunakan ruang maksimum yang ada pada pemacu denyar atau kad memori untuk ReadyBoost, klik Dedikasi peranti ini ke ReadyBoost . Windows akan meninggalkan fail yang sudah disimpan pada peranti, tetapi ia akan menggunakan yang lain untuk meningkatkan kelajuan sistem anda.
  • Untuk menggunakan ruang yang tersedia lebih sedikit daripada ruang maksimum yang tersedia untuk ReadyBoost, klik Gunakan peranti ini , dan kemudian gerakkan slaid untuk memilih jumlah ruang yang tersedia pada peranti yang ingin anda gunakan.
 • Klik Guna> OK.

Agar ReadyBoost dapat mempercepat komputer anda dengan berkesan, pemacu denyar atau kad memori harus mempunyai ruang sekurang-kurangnya 1 gigabait (GB). Sekiranya pemacu atau kad anda tidak mempunyai cukup ruang untuk ReadyBoost, anda akan melihat mesej yang memberitahu anda untuk membebaskan ruang di dalamnya. Untuk hasil terbaik, gunakan pemacu kilat atau kad memori kilat dengan sekurang-kurangnya dua kali ganda jumlah ruang yang tersedia sebagai jumlah memori (RAM) di komputer anda.

Petua Windows ReadyBoost

Sekiranya anda memilih pilihan ini, anda boleh memilih berapa banyak memori pada peranti yang akan digunakan untuk tujuan ini. Semasa anda menyediakan peranti untuk berfungsi dengan ReadyBoost, Windows menunjukkan kepada anda berapa banyak ruang yang disarankan agar anda menggunakannya untuk prestasi yang optimum.

Readyboost dalam Windows 10

Agar ReadyBoost dapat mempercepat komputer anda dengan berkesan, pemacu denyar atau kad memori harus mempunyai ruang sekurang-kurangnya 1GB. Sekiranya peranti anda tidak mempunyai cukup ruang untuk ReadyBoost, anda akan melihat mesej yang memberitahu anda untuk mengosongkan ruang pada peranti jika anda ingin menggunakannya untuk mempercepat sistem anda.

Sekiranya anda ingin menggunakan peranti USB khusus untuk ciri ini, anda boleh menghidupkan atau mematikan ReadyBoost - ini menghilangkan keperluan untuk menyiapkan peranti anda untuk ReadyBoost setiap kali anda memasangnya.

Berikut adalah beberapa petua mengenai apa yang harus dicari ketika memilih pemacu denyar USB atau kad memori kilat untuk digunakan dengan ReadyBoost:

 • Tab ReadyBoost membolehkan anda menentukan berapa banyak ruang simpanan pada peranti yang boleh ditanggalkan untuk digunakan untuk meningkatkan kelajuan sistem anda.
 • Jumlah minimum ruang yang disyorkan untuk ReadyBoost untuk mempercepat komputer anda adalah 1 GB.
 • Untuk hasil terbaik, gunakan pemacu kilat atau kad memori kilat dengan ruang yang tersedia sekurang-kurangnya dua kali ganda jumlah memori (RAM) di komputer anda, dan lebih baik memori empat kali lebih banyak. Sebagai contoh, jika komputer anda mempunyai 1 GB RAM dan anda memasang pemacu kilat USB 4 GB, sisihkan sekurang-kurangnya 2 GB pada pemacu denyar untuk mendapatkan keuntungan prestasi terbaik dari ReadyBoost, dan lebih baik keseluruhan 4 GB. Berapa banyak memori yang anda perlukan bergantung pada bagaimana anda menggunakan komputer anda. Membuka banyak program sekaligus menggunakan lebih banyak memori.
 • Beri ruang ReadyBoost 2 GB hingga 4 GB untuk hasil terbaik di kebanyakan komputer. Anda boleh menempah ruang lebih dari 4 GB untuk ReadyBoost pada kebanyakan pemacu kilat dan kad memori kilat. (Peranti penyimpanan yang diformat dengan sistem fail FAT32 yang lebih lama tidak dapat menyimpan lebih dari 4 GB.) Anda dapat menggunakan maksimum 32 GB ruang yang tersedia pada mana-mana peranti storan yang boleh ditanggalkan dengan ReadyBoost dan jumlah maksimum hingga 256 GB per komputer (dengan memasukkan sehingga lapan pemacu kilat USB atau kad memori flash ke komputer yang sama).
 • Untuk bekerja dengan ReadyBoost, pemacu denyar USB mesti menyokong USB 2.0 atau lebih tinggi. Komputer anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu port USB 2.0 percuma di mana anda boleh memasang pemacu denyar. ReadyBoost berfungsi paling baik jika anda memasang pemacu denyar ke port USB secara langsung di komputer, dan bukannya ke hab USB luaran yang dikongsi dengan peranti USB lain.
 • Sekiranya anda ingin memastikan pemacu kilat USB berfungsi dengan ReadyBoost, cari nota dari pengeluar bahawa pemacu kilat adalah "Dipertingkatkan untuk ReadyBoost." Tidak semua pengeluar menyenaraikan ini pada bungkusan mereka. Sekiranya tidak disebutkan keserasian ReadyBoost, pemacu kilat masih mungkin berfungsi dengan ReadyBoost.
 • Terdapat banyak jenis kad memori kilat, seperti kad memori CompactFlash dan Secure Digital (SD). Sebilangan besar kad memori berfungsi dengan ReadyBoost. Beberapa kad memori SD tidak berfungsi dengan baik dengan ReadyBoost kerana masalah dengan antara muka kad SD. ReadyBoost akan memaparkan mesej amaran jika anda cuba menggunakan salah satu kad ini.

Jenis peranti memori apa yang mungkin tidak berfungsi dengannya:

 • Sekiranya komputer anda mempunyai cakera keras yang menggunakan teknologi pemacu keadaan pepejal (SSD), anda mungkin tidak melihat pilihan untuk mempercepat komputer anda dengan ReadyBoost semasa anda memasang pemacu denyar USB atau kad memori kilat. Anda mungkin menerima mesej, " Readyboost tidak diaktifkan di komputer ini kerana cakera sistem cukup cepat sehingga ReadyBoost tidak mungkin memberikan manfaat tambahan ." Ini kerana beberapa pemacu SSD begitu pantas sehingga tidak mungkin mendapat manfaat dari ReadyBoost.
 • Dalam beberapa keadaan, anda mungkin tidak dapat menggunakan semua memori pada peranti anda untuk mempercepat komputer anda. Sebagai contoh, beberapa peranti memori kilat mengandungi memori kilat perlahan dan cepat, tetapi ReadyBoost hanya dapat menggunakan memori kilat pantas untuk mempercepat komputer anda.

ReadyBoost tweak yang tidak berfungsi

Terdapat beberapa cara yang disarankan di internet mengenai bagaimana membuat USB anda serasi dengan beberapa hack atau tweak. Inilah satu perubahan yang meragukan yang saya dapati:

Pasangkan peranti dan buka sifat Peranti. Untuk melakukan ini, klik Mula> Komputer Saya> Klik kanan Peranti> Properties> Readyboost Tab

Pilih, "Berhenti menguji semula peranti ini semasa saya memasangnya." Tanggalkan peranti.

Buka Regedit dan pergi ke:

HKEY_LOCAL_MACHINE / PERISIAN / Microsoft / Windows-NT / CurrentVersion / EMDgmt

Tukar Status Peranti menjadi 2, ReadSpeedKBs menjadi 1000, WriteSpeedKBs menjadi 1000. Pasang semula peranti. Readyboost mesti berfungsi.

Tetapi menggunakan kaedah sedemikian hanya memperbodohkan Windows untuk berfikir bahawa pemacu USB seperti itu serasi. Tidak menjangkakan peningkatan prestasi dalam kes seperti itu! Anda juga berisiko kehilangan data jika anda mengeluarkan peranti sebelum mematikannya di Window. Oleh itu, selalu gunakan pilihan 'Buang Perkakasan dengan Selamat'.

Sebenarnya, anda tidak mempercepat sistem operasi, kerana komputer menggunakan cakera keras komputer dan bukan memori USB untuk peningkatan Siap.

Monitor ReadyBoost

monitor siap sedia

Sekiranya anda ingin memantau puncak ReadyBoost, ukuran cache, grafik, kelajuan membaca dan menulis, anda mungkin ingin melihat Monitor ReadyBoost percuma perisian percuma.

Beritahu kami jika anda menggunakan ReadyBoost di komputer anda.

Readyboost dalam Windows 10