Bolehkah anda memasang Kemas Kini Windows dalam Mod Selamat di Windows 10?

Safe Mode adalah salah satu kaedah terbaik untuk menyelesaikan masalah di Windows. Sekiranya memasang kemas kini tertentu dapat menyelesaikan masalah anda, dan anda tidak dapat melakukannya dalam mod normal, maka anda harus memasang Kemas Kini Windows dalam Safe Mode. Anda juga dapat memilih untuk mencopot pemasangan pembaruan dalam Safe Mode jika menyebabkan masalah.

Sekiranya anda memasang Kemas Kini Windows dalam Safe Mode?

Sekiranya anda memasang Kemas Kini Windows dalam Safe Mode?

Jawapan mudahnya adalah Tidak. Tetapi Microsoft mengesyorkan anda melakukannya hanya apabila anda tidak dapat memulakan Windows secara normal. Sebab mengapa ia tidak digalakkan adalah bahawa dalam Safe Mode, pemacu dan komponen tertentu tidak tersedia. Oleh itu, jika Windows Update perlu mengemas kini perkhidmatan atau komponen tertentu, dan tidak dapat mencarinya, kerana dilumpuhkan, ia tidak akan mengemas kini. Semasa anda memulakan semula, anda mungkin mengalami beberapa kesalahan yang berkaitan dengan kesalahan fail sekejap atau kesalahan pendaftaran. Windows mungkin menimbulkan ralat dengan mengatakan:

ERROR_INSTALL_SERVICE_FAILURE

1601 Perkhidmatan Windows Installer tidak dapat diakses.

Hubungi kakitangan sokongan anda untuk mengesahkan bahawa Windows

Perkhidmatan pemasang didaftarkan dengan betul

Cara memasang Kemas Kini Windows dalam Safe Mode

Oleh kerana kita perlu mempunyai sambungan jaringan atau akses internet dalam Safe Mode, kita perlu memastikan jaringan diaktifkan dengan Safe Mode. Anda boleh boot Windows 10 ke Safe Mode dengan pelbagai cara.

1] Menggunakan Kaedah Pemulihan

Ubah lalai Windows 10 Boot

  • Buka Tetapan Windows dan arahkan ke Kemas kini> Pemulihan.
  • Klik pada butang Mulakan Semula Sekarang di bawah Permulaan Lanjutan untuk masuk ke mod Pemulihan Lanjutan.
  • Sekarang pergi ke Penyelesaian Masalah> Pilihan Lanjutan> Tetapan Permulaan.
  • Klik pada butang Mulakan semula
  • Ini kemudian akan membawa anda ke Tetapan Permulaan , di mana pilihan kelima adalah Mengaktifkan Mod Selamat dengan Rangkaian.
  • Tekan F5 untuk masuk ke dalamnya.

Petua: Sekiranya anda menekan kekunci Shift semasa menghidupkan semula komputer dari menu, ia akan langsung memasukkan anda ke pilihan Advanced Startup.

2] Menggunakan MSCONFIG

  • Buka Run Prompt (WIN + R) dan ketik "msconfig" diikuti dengan menekan kekunci Enter
  • Tukar ke bahagian Boot, dan di bawah pilihan Boot, centang kotak di sebelah "Safe Mode".
  • Kemudian pilih Rangkaian dari pilihan butang radio.
  • Klik Guna, dan kemudian but semula komputer.

Mod Selamat Windows 10 dengan rangkaian

Setelah berada dalam Safe Mode, Pergi ke Settings> Update & Security dan jalankan Windows Update. Pasang kemas kini yang tersedia.

Microsoft mengesyorkan bahawa jika anda memasang kemas kini semasa Windows berjalan dalam Safe Mode, segera pasang semula setelah anda memulakan Windows 10 secara normal. Anda mungkin perlu mengikuti kaedah manual jika kemas kini tidak disenaraikan lagi. Pemasangan semula akan memastikan untuk mengatasi bug yang muncul semasa Safe Mode.

Bolehkah anda menyahpasang Kemas kini Windows dalam Safe Mode?

Anda juga boleh memilih untuk membuang Kemas Kini, Pek Perkhidmatan, dan Perbaikan Panas dengan cara yang sama. Namun, anda tidak akan menghadapi masalah, tidak seperti memasang kemas kini baru. Sebab anda tidak akan menerima kesilapan adalah kerana ia akan membuat catatan mengenai apa yang telah berubah, dan menerapkannya ketika komputer melakukan boot secara normal. Perkara yang sama tidak berlaku semasa pemasangan kemas kini kerana sistem akan menganggap komponennya hilang.

Muat turun Kemas kini Windows luar talian & pasang dalam Mod Selamat

Terdapat cara lain untuk memasang kemas kini dalam Safe Mode jika anda tidak mempunyai akses ke internet. Ia serupa dengan cara anda mengemas kini Windows dalam mod luar talian. Anda harus mengetahui kemas kini mana yang harus dipasang dan kemudian menggunakan aplikasi untuk memuat turun.

Sekiranya anda lebih suka memuat turunnya terus dari laman web Microsoft, anda boleh mencari menggunakan nombor KB kemas kini dan muat turun.

Saya harap panduan ini mudah diikuti, dan anda dapat memasang Kemas Kini Windows dalam Safe Mode.

Mod Selamat Windows 10 dengan rangkaian