Bagaimana saya mengaktifkan atau mematikan kekunci Alt Gr pada papan kekunci Windows 10

Banyak papan kekunci dan komputer riba yang mempunyai kekunci pelbagai fungsi. Mereka biasanya membantu menggabungkan kekunci atau mengaktifkan kekunci tambahan yang bertanda pada papan kekunci. Sekiranya anda telah melihat butang tambahan yang ditandai pada kekunci, iaitu pada gambar anda dapat melihat terdapat titik, tanda hubung, dan garis bawah. Dalam panduan ini, kita akan membincangkan - Apakah kekunci Alt Gr , bagaimana anda menggunakannya, dan bagaimana mengaktifkan atau mematikan kekunci Alt Gr pada papan kekunci Windows 10 (papan kekunci bukan AS).

Apakah kekunci Alt Gr pada Papan Kekunci saya

aktifkan atau matikan kekunci Alt Gr

Kekunci ALT GR atau ALT GRAPH terdapat pada beberapa papan kekunci antarabangsa yang juga menyokong bahasa tempatan, iaitu huruf atau mata wang beraksen dan simbol khas. Kunci ini berguna untuk sesiapa sahaja yang menganggap seseorang bekerja dengan bahasa di mana seseorang perlu menggunakan aksen aksara beberapa kali.

Menggunakannya agak mudah. Sama seperti bagaimana anda menuntut kunci kawalan untuk Ctrl + C, anda juga boleh menggunakan kekunci ALT GR + yang juga memuatkan huruf khas atau huruf beraksen. Windows membenarkan meniru Alt GR semasa anda menekan kekunci Ctrl + Alt bersama-sama.

Berikut adalah fakta menarik mengenai ALtGr. Ini diperkenalkan pada awalnya sebagai cara untuk langsung menarik garis dan segi empat tepat di GUI. Namun hari ini mereka kini digunakan untuk menghasilkan watak ganti.

Bagaimana saya mengaktifkan atau mematikan kekunci Alt Gr

Tidak ada cara untuk mematikan kunci ini. Mod lalai dihidupkan. Walau bagaimanapun, penyelesaian tersedia bergantung pada apa yang anda lakukan dengan kekunci Alt Gr.

1] Sekiranya anda mempunyai kekunci Alt Gr pada komputer, anda boleh mematikannya dengan menekan kekunci shift dan kekunci kawalan pada masa yang sama. Ada kemungkinan ia telah diaktifkan agar sentiasa aktif; ini boleh mematikannya.

2] Kami tahu bahawa Windows meniru kekunci ini apabila anda menekan kekunci Ctrl + Alt bersama-sama atau menggunakan kekunci Alt Kanan . Sekiranya kunci ALt Gr fizikal anda berhenti berfungsi, anda boleh menggunakan kombinasi ini.

3] Sekiranya anda tidak mahu Alt Gr berfungsi sama sekali, kami boleh membuang watak yang dihasilkannya. Ini mungkin dilakukan dengan menggunakan Microsoft Keyboard Layout Creator.

aktifkan atau matikan kekunci Alt Gr

Muat turun, pasang dan kemudian lancarkan alat dan klik pada Fail> Muatkan papan kekunci yang ada. Pastikan untuk memilih susun atur papan kekunci yang betul.

Tandakan kotak pilihan di sebelah Alt + Ctrl (Alt Gr). Sebaik sahaja anda melakukannya, ia akan mendedahkan semua watak yang dapat dihasilkannya.

Di sini anda mempunyai dua pilihan.

  1. Padamkan watak-watak yang tidak anda perlukan. Sekiranya anda tidak mahu ia berfungsi sama sekali, hapus semua.
  2. Gantikan mereka dengan watak yang ingin anda hasilkan.

Untuk memadam atau mengganti, klik pada watak unik. Ia akan membuka kotak edit. Di sini anda boleh membuang atau menaip watak pilihan anda sendiri.

Setelah semua perubahan selesai, klik pada Fail> Simpan sebagai gambar.

Pergi ke menu Projek> Properties. Tambahkan nama dan keterangan.

Kemudian sekali lagi klik pada Project> Build DLL and Setup package.

Bina papan kekunci baru

Buka folder tempat anda memilih untuk menyimpan pakej persediaan. Klik dua kali untuk memasangnya. Kemudian pergi ke Tetapan> Waktu dan Bahasa> Bahasa> klik pada paket bahasa lalai> pilihan> tambah papan kekunci> pilih nama papan kekunci yang baru kita buat dan terapkan.

Tambahkan papan kekunci tersuai

Sekarang apabila anda menggunakan Kunci Alt Kanan atau Alt GR, ia tidak akan mengeluarkan watak apa pun, atau ia akan mengeluarkan watak yang telah anda pilih.

Kekunci Alt Gr tidak berfungsi

1] Masalah sambungan jauh

Sekiranya ia tidak berfungsi dalam sambungan jauh atau sambungan Hyper-V terbuka telah berhenti berfungsi secara tiba-tiba, maka yang terbaik adalah menutup sambungan jarak jauh itu. Alt Gr akan mula berfungsi semula. Ini adalah pepijat yang diketahui. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan kekunci Ctrl dengan kombinasi Alt GR + untuk menjadikannya berfungsi. Nampaknya Pengurus Desktop Jauh menyekat atau mematikan kunci.

2] Periksa sama ada program lain menggunakannya

Ada kemungkinan bahawa beberapa program lain dapat menafsirkan beberapa input keyboard AltGr sebagai jalan pintas. Cari tahu program yang baru dipasang atau dikemas kini, dan anda seharusnya dapat menyelesaikannya. Begitu juga, ALT yang betul mungkin berada dalam keadaan yang sama.

3] Gunakan AutoHotKey

Anda boleh menggunakan AutoHotKey untuk meniru Alt + Ctrl pada Windows 10. Walaupun kekunci ALT yang betul harus berfungsi, jika tidak, skrip akan membantu anda.

4] Menukar Lokasi keyboard :

Kadang kala menukar kedudukan papan kekunci dari bahasa semasa ke bahasa asing boleh merosakkan kod kunci. Anda mungkin perlu mengeluarkan papan kekunci itu dan beralih ke lalai untuk memperbaikinya.

Saya yakin salah satu daripadanya akan membantu anda menyelesaikan masalah ALT Gr yang anda hadapi pada Windows 10. Biasanya dibina pada papan kekunci bukan AS, ini adalah kunci penting yang tidak disedari oleh kebanyakan penyunting atau pengguna Inggeris.

Kekunci Alt Gr