Betulkan Tidak dapat menghubungi ralat Pelayan DHCP anda pada Windows 10

Semasa cuba memperbaharui alamat IP, jika anda menerima Tidak dapat menghubungi mesej ralat Pelayan DHCP di komputer Windows anda, maka siaran ini mungkin dapat membantu anda. Alamat IP yang luput mungkin mengganggu sambungan Internet anda. Oleh itu, dalam situasi seperti ini, disarankan untuk melepaskan dan memperbaharui alamat IP.

Lepaskan IP

Cara untuk melakukannya adalah dengan membuka tetingkap Prompt Perintah yang ditinggikan dan ketik perintah berikut, tekan Enter setelah masing-masing:

ipconfig / lepaskan ipconfig / perbaharui

Sekarang jika ini tidak berfungsi untuk anda dan setelah mencuba melepaskan atau memperbaharui alamat IP, anda mungkin melihat ralat berikut:

Tidak dapat menghubungi Pelayan DHCP anda

Kesalahan itu bermaksud bahawa NIC tidak dapat berkomunikasi dengan Pelayan DHCP dan dengan itu tidak dapat melepaskan alamat IP baru. Penyebab masalah ini mungkin banyak, dan kami akan membincangkannya satu persatu dengan penyelesaiannya:

  1. Kemas kini pemacu Rangkaian
  2. Jalankan penyelesai masalah Penyesuai Rangkaian
  3. Mulakan / Mulakan semula perkhidmatan pelanggan DHCP.

1] Kemas kini pemacu Rangkaian

Kemas kini pemacu Rangkaian

Salah satu penyebab utama di sebalik masalah ini adalah pemacu Rangkaian usang. Oleh itu, anda boleh mengemas kini pemacu Rangkaian sebelum perkara lain.

Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run dan ketik perintah devmgmt.msc . Tekan Enter untuk membuka Pengurus Peranti .

Dalam Pengurus Peranti, kembangkan senarai penyesuai Rangkaian . Klik kanan pada pilihan Broadcom Network Adapter dan pilih Update driver .

Setelah pemacu dikemas kini, mulakan semula sistem.

2] Jalankan penyelesai masalah Penyesuai Rangkaian

Penyelesai masalah Penyesuai Rangkaian

Penyelesai masalah Penyesuai Rangkaian memeriksa masalah dengan penyesuai Rangkaian dan menyelesaikannya jika mungkin. Prosedur untuk menjalankan penyelesai masalah Penyesuai Rangkaian adalah seperti berikut:

Klik pada butang Mula dan kemudian simbol seperti roda gigi untuk membuka menu Tetapan .

Pergi ke Kemas kini & Keselamatan> Selesaikan Masalah . Pilih penyelesai masalah Penyesuai Rangkaian dan jalankan.

Mulakan semula sistem setelah selesai.

3] Lumpuhkan IPv6 pada sambungan yang aktif

Kadang-kadang, jika IPv6 diaktifkan untuk sambungan aktif dan yang menyebabkan masalah. Oleh itu, anda boleh mematikan IPv6 seperti berikut:

Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run dan ketik perintah ncpa.cpl . Tekan Enter untuk membuka tetingkap Sambungan Rangkaian . Klik kanan pada sambungan Internet yang aktif dan pilih Properties .Sifat rangkaian

Dalam senarai di tetingkap, hapus centang kotak yang sesuai dengan Internet Protocol Version 6 .Tidak dapat menghubungi Pelayan DHCP anda

Tekan OK untuk menyimpan tetapan dan mulakan semula sistem.

4] Mulakan / Mulakan semula perkhidmatan pelanggan DHCP

Mulakan semula perkhidmatan pelanggan DHCP

Sekiranya perkhidmatan pelanggan DHCP dihentikan atau tidak aktif, anda boleh memulakan / memulakannya semula dari Pengurus Perkhidmatan.

Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run dan taip arahan services.msc . Tekan Enter untuk membuka tetingkap Pengurus Perkhidmatan.

Dalam senarai perkhidmatan (yang disusun mengikut abjad), klik kanan pada pelanggan DHCP perkhidmatan dan pilih Mula / Mulakan semula .

Mulakan semula sistem anda dan periksa sama ada ia menyelesaikan masalah.