Skrin log masuk muncul dua kali pada Windows 10

Sekiranya anda baru-baru ini menaik taraf komputer Windows atau memasang Windows Update, dan menghadapi masalah di mana anda melihat skrin masuk muncul dua kali, anda boleh menyelesaikan masalah dengan menggunakan penyelesaian ini.

Skrin log masuk muncul dua kali pada Windows 10

Terdapat pepijat utama di mana sebilangan orang perlu log masuk dua kali, iaitu memasukkan kata laluan dua kali sebelum mereka benar-benar dapat masuk ke Windows dan meneruskan kerja mereka. Saya secara peribadi menghadapi masalah ini di mana saya diminta untuk log masuk dua kali untuk mengakses desktop.

  1. Lumpuhkan Gunakan maklumat log masuk saya untuk menyelesaikan penyediaan peranti saya secara automatik setelah kemas kini atau mulakan semula tetapan
  2. Lumpuhkan Pengguna mesti memasukkan nama pengguna dan kata laluan untuk menggunakan komputer ini
  3. Keluarkan nama pengguna pendua.

1] Lumpuhkan Gunakan maklumat log masuk saya untuk menyelesaikan penyediaan peranti saya secara automatik setelah kemas kini atau mulakan semula tetapan

Sekiranya anda menggunakan beberapa versi Windows yang lebih lama dan anda baru-baru ini memasang Kemas Kini Ciri Windows 10, sistem anda akan menggunakan maklumat log masuk secara automatik untuk membuat peranti siap untuk kemas kini baru. Ini adalah sebab utama, mengapa anda melihat skrin masuk sekali lagi walaupun setelah memasukkan bukti masuk.

Anda boleh mematikan ciri ini dari panel Tetapan Windows. Pergi ke Akaun > Pilihan log masuk . Di sebelah kanan anda, anda harus mencari kategori Privasi. Secara lalai, Gunakan maklumat log masuk saya untuk menyelesaikan tetapan peranti saya secara automatik setelah pilihan kemas kini atau mulakan semula diaktifkan.

Skrin log masuk muncul dua kali pada Windows 10

Anda harus menukar butang ke posisi Mati mematikan fungsi ini. Selepas itu, anda tidak akan menemui masalah yang sama pada mesin anda.

2] Lumpuhkan Pengguna mesti memasukkan nama pengguna dan kata laluan untuk menggunakan komputer ini

Walaupun penyelesaian yang disebutkan di atas berfungsi dalam pelbagai kes, anda juga boleh menggunakan tipuan ini untuk menyelesaikannya. Buka tetapan Akaun Pengguna. Untuk melakukannya, tekan Win + R, ketik netplwiz dan tekan butang Enter. Anda akan mendapat pilihan yang dipanggil Pengguna mesti memasukkan nama pengguna dan kata laluan untuk menggunakan komputer ini . Secara lalai, pilihan ini diaktifkan. Anda perlu mengeluarkan tanda dari kotak pilihan.

Skrin log masuk muncul dua kali dalam Windows 10 Fall Creators Update

Sekarang, anda perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan dan menghidupkan semula komputer anda. Setelah memulakan semula PC anda, buka kotak dialog yang sama dan aktifkan semula fungsi yang sama.

Dengan kata mudah, anda telah mengaktifkan log masuk automatik dan melumpuhkannya sekali lagi.

3] Keluarkan nama pengguna pendua

  • Buka kotak Dialog RUN dari Menu Mula, dan masukkan netplwiz .
  • Akan ada dua nama pengguna yang berbeza dengan nama yang sama (kerana saya telah menyelesaikan masalahnya apabila saya tidak mempunyai nama pengguna pendua.)
  • Keluarkan salah satu pengguna dan anda akan baik-baik saja dengan masalah ini.
  • Mulakan semula tetingkap dan lihat apakah masalahnya diselesaikan.

Semoga cadangan ini membantu anda.

Pembacaan berkaitan : Skrin log masuk Windows muncul dua kali semasa anda menyambung semula komputer dari Tidur