Cara menukar Kelajuan Tatal Tetikus di Windows 10

Di Windows 10, nilai tatal lalai untuk roda Tetikus secara automatik ditetapkan ke 3. Jika anda ingin meningkatkan atau menyesuaikan kelajuan tetikus tetikus untuk mempermudah anda, ia harus dikonfigurasi dengan cara yang anda suka. Mari lihat bagaimana anda boleh mengubah Tatal Tetikus dan Kelajuan Kursor di Windows 10.

Tukar Kelajuan Tatal Tetikus

Tukar Kelajuan Tatal Tetikus

Banyak tetikus dan touchpad yang maju mempunyai pemacu khusus dengan banyak pilihan tambahan yang muncul di bawah tab berasingan di tetingkap Tetikus Tetikus. Untuk mengkonfigurasi tetapan ini, anda diminta untuk merujuk ke manual pengguna perkakasan anda. Ciri asas lain tetikus anda dapat dikonfigurasi dengan mengakses aplikasi Tetapan.

Perkara pertama yang pertama, klik Menu Mula dengan mengklik butang Mula di sudut kiri bawah skrin.

Seterusnya, klik pada Tetapan untuk membuka aplikasi. Apabila aplikasi Tetapan muncul, klik pada Peranti .

Pilih Tetikus dari menu di sebelah kiri untuk membuka skrin konfigurasi tetikus.

Anda mesti melihat gelangsar. Anda boleh menggunakannya untuk menukar kelajuan Kursor .

Anda juga dapat menggunakan untuk mengatur berapa banyak garis yang harus dilangkau oleh roda tatal pada setiap gulungan. Cukup tahan dan seret gelangsar ke nombor yang anda mahukan.

Secara lalai, nilai gelangsar sudah ditetapkan pada “ 3 ”. Sekiranya diperlukan, anda boleh memperbaikinya untuk bertindak balas dengan kepekaan antara 1 - 100.

Sekiranya anda ingin memasukkan nilai pilihan anda untuk kepekaan roda tatal anda, buka pautan yang berbunyi " Pilihan tetikus tambahan ".

Apabila dialog tetikus muncul, pilih tab " Roda " bersebelahan dengan pilihan penunjuk di bawah tetingkap Tetapan Tetikus.

roda tetikus

Di kotak yang dipaparkan, masukkan nilai kepekaan roda tatal yang anda mahukan. Di kotak yang sama, anda akan mendapat pilihan untuk menghubungkan roda tatal anda ke fungsi " Satu halaman pada satu masa ".

Baca: Sekiranya anda mematikan Enhance Pointer Precision di Windows?

Untuk setiap tatal yang anda buat, roda akan melangkau seluruh halaman kandungan sekaligus, bukannya melaluinya mengikut baris. Hal yang sama juga dapat digunakan untuk menyesuaikan pengaturan untuk apa yang dikenal sebagai "scrolling horizontal".

Tukar Kelajuan Tatal Tetikus