Betulkan ralat BSOD Storport.sys pada Windows 10

Storport.sys adalah fail sistem yang berkaitan dengan penyimpanan data pada unit penyimpanan komputer. Ini adalah fail yang dibuat oleh Pemandu Port Penyimpanan Microsoft. Namun, ada beberapa sebab yang menyebabkan kesalahan Blue Screen of Death dapat terjadi. Tetapi sebab utama termasuk konflik seperti masalah Perkakasan, firmware yang tidak serasi, pemacu yang rosak, dan lain-lain. Memperbaiki masalah ini adalah perkara yang mudah. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai kaedah penyelesaian yang sama.

storport.sys bsod

Microsoft Windows menyediakan Storport (storport.sys), pemacu port storan yang sangat sesuai digunakan dengan bas berprestasi tinggi, seperti bas saluran gentian, dan penyesuai RAID. Terdapat beberapa kelebihan menggunakan Storport daripada pemacu Port SCSI, kata Microsoft:

 1. Prestasi yang ditingkatkan, baik dari segi throughput dan sumber daya sistem yang digunakan.
 2. Antaramuka pemacu miniport yang diperbaiki yang memenuhi keperluan vendor storan mewah, terutamanya RAID berasaskan host dan vendor saluran gentian.

Sekiranya fail pemacu sistem ini rosak, maka boleh mengakibatkan Hentikan Kesalahan.

Mesej ralat Skrin Biru yang disertakan adalah:

 • PENGECUALIAN KMODE TIDAK DIKENDALIKAN.
 • INPAGE DATA KERNEL.
 • KESALAHAN MUKA SURAT DI KAWASAN NONPAGED.
 • PENGECUALIAN THREAD SISTEM TIDAK DIKENDALIKAN.
 • IRQL TIDAK KURANG ATAU BERKUALITI.
 • PENGECUALIAN PERKHIDMATAN SISTEM.

Betulkan ralat BSOD Storport.sys pada Windows 10

Potensi pembaikan berikut akan dilakukan untuk memperbaiki ralat BSOD yang berkaitan dengan Storport.sys pada Windows 10:

 1. Kemas kini atau Pemacu Rollback.
 2. Muat turun pemacu dari laman web pengeluar
 3. Jalankan Pemeriksa Fail Sistem.

Sekiranya anda cenderung membuat titik Pemulihan Sistem biasanya, anda boleh mencuba membatalkan pengubahsuaian pada komputer anda, dengan melakukan Pemulihan Sistem. Anda juga disarankan untuk menjalankan tugas-tugas yang disebutkan di bawah ini dalam Safe Mode dengan Networking sahaja.

1] Rollback atau Kemas kini Pemacu

Betulkan ralat BSOD Storport.sys

Pemacu utama yang mungkin menjadi penyebab fail tertentu ini akan disenaraikan di bawah bahagian pengawal IDE ATA / ATAPI serta Pengawal Penyimpanan di dalam Pengurus Peranti. Oleh itu, jika anda baru-baru ini mengemas kini pemacu ini, kembali dan lihat. Sekiranya tidak, maka kami cadangkan anda Kemas kini pemacu ini.

2] Muat turun pemacu dari laman web pengeluar

Anda juga boleh memuat turun pemacu yang berkaitan untuk peranti anda dari laman web pengeluar secara langsung.

Contohnya, jika anda mempunyai SSD, masalahnya mungkin pemacu penyimpanan lama. Anda boleh menggunakan Intel Driver Update Utility atau memuat turun pemacu dari intel.com. Pengguna AMD mungkin ingin menyemak AMD Driver AutoDetect.

3] Jalankan Pemeriksa Fail Sistem

Klik kanan pada butang Start dan klik pada Command Prompt (Admin) , ketik perintah berikut untuk menjalankan System File Checker dan kemudian tekan Enter.

sfc / scannow

Mulakan semula sistem anda setelah imbasan selesai.

Anda juga boleh menggunakan FixWin perisian percuma kami untuk menjalankan utiliti Pemeriksa Fail Sistem dengan satu klik.

Harap sesuatu dapat membantu!

storport.sys bsod