Periksa status pengaktifan Windows 10. Tukar kunci produk

Setelah anda menaik taraf PC Windows 8.1 atau Windows 7 ke Windows 10, anda mungkin ingin memeriksa apakah salinan anda telah diaktifkan. Dalam catatan ini, kita akan melihat cara memeriksa status pengaktifan OS Windows 10, mengaktifkan Windows 10, menukar kunci produk di Windows 10, dan memperbaiki kod ralat atau tidak berfungsi.

Pengaktifan adalah proses awal di mana Windows yang berjalan di PC ditentukan untuk dilesenkan dengan betul dan asli, dan sangat cepat dan mudah. Ini berbeza dengan Pendaftaran, dalam arti bahawa, Pengaktifan adalah proses memastikan salinan Windows anda digunakan menurut Syarat Lesen Perisian Microsoft, sedangkan pendaftaran adalah proses memasukkan maklumat untuk mendaftar untuk sokongan produk, alat dan petua , dan faedah produk lain.

Baca: Kaedah Pengiklanan Digital dan Pengaktifan Kunci Produk di Windows 10.

Sekiranya anda menaik taraf ke Windows 10, OS baru akan mengambil kunci produk dan maklumat pengaktifan dari OS anda yang terdahulu. Ini kemudian disimpan di pelayan Microsoft, bersama dengan butiran PC anda. Sekiranya anda membersihkan Windows pada kali pertama, anda mungkin menghadapi masalah pengaktifan. Sekiranya anda melakukan peningkatan pada kali pertama, mengaktifkan Windows 10, dan kemudian membersihkan Windows 10 yang dipasang pada PC yang sama, maka tidak akan ada masalah pengaktifan, kerana OS akan menarik perincian pengaktifan dari pelayan Microsoft.

Periksa status pengaktifan Windows 10

aktifkan-windows-10

Untuk memeriksa status pengaktifan Windows 10 , lakukan perkara berikut:

Buka Mula> Aplikasi tetapan> Kemas kini dan Keselamatan.

Pilih Pengaktifan, di panel kiri. Di sini anda akan melihat status pengaktifan.

Sekiranya semuanya berjalan lancar, Windows 10 semestinya mengambil kunci produk Windows 7 atau Windows 8.1 anda dan diaktifkan secara automatik.

Aktifkan Windows 10

Tetapi, jika Windows 10 anda tidak diaktifkan, maka catatan ini akan menunjukkan cara mengaktifkan Windows. Juga penting adalah pautan tambahan di akhir catatan ini. Anda boleh mengaktifkan Windows dalam talian atau melalui telefon.

Tukar kunci produk Windows 10

Sekiranya anda ingin menukar kunci produk Windows 10 yang diaktifkan, klik pada butang Tukar kunci produk . Pada panel yang terbuka, masukkan kunci produk.

Sekiranya lesen itu asli, Windows 10 akan mendaftarkannya dan berusaha mengaktifkannya secara dalam talian secara automatik.

Sekiranya anda menerima salinan Windows ini tidak asli atau mesej Gagal Pengaktifan Windows, atau menghadapi beberapa masalah, lihat siaran ini yang akan menunjukkan kepada anda cara menyelesaikan ralat Pengaktifan Windows 10.

Baca ulasan Windows 10 kami dan jadilah ninja dengan petua dan trik Windows 10 ini.

aktifkan-windows-10