Jenis Perkakasan & Teknologi Papan Kekunci Untuk Windows PC

Papan kekunci telah menjadi sebahagian daripada sistem komputer sejak awal. Walaupun terdapat banyak jenis peranti input, papan kekunci sangat penting untuk menjalankan kebanyakan fungsi pada komputer rata-rata dengan sistem operasi Windows. Adakah anda pernah tertanya-tanya jenis papan kekunci untuk membeli Windows PC? Sekiranya ya, berikut adalah beberapa butiran yang dapat membantu anda membuat keputusan.

Jenis Papan Kekunci

Terdapat dua jenis papan kekunci komputer utama: Asas dan Lanjutan . Papan kekunci Asas mengandungi 104 kekunci dan cukup untuk melakukan semua fungsi yang dapat dilakukan pada PC Windows. Papan kekunci Extended mungkin mempunyai kunci tambahan, dan reka bentuknya berbeza-beza di antara syarikat yang membuatnya. Papan kekunci ini biasanya disesuaikan yang khusus untuk sistem operasi atau aplikasi tertentu. Contoh terbaik yang dapat saya fikirkan, untuk papan kekunci Diperpanjang, adalah papan kekunci Windows yang direka oleh Microsoft untuk digunakan dengan sistem operasi "skrin permulaan" pertamanya.

Jenis teknologi papan kekunci

Windows Club telah merangkumi beberapa papan kekunci yang baik dari Microsoft. Kami akan melihat mereka sebentar lagi. Sebelum itu, mari kita lihat pelbagai jenis teknologi papan kekunci . Apabila saya mengatakan teknologi papan kekunci, saya bercakap mengenai mekanisme yang digunakan untuk menghantar isyarat ke komputer bahawa kekunci ditekan atau, kombinasi kekunci ditekan. Kerja-kerja menerjemahkan penekanan kekunci ke dalam maklumat digital (penekanan kekunci, kod kekunci, masa tahan, kejadian berulang, dan lain-lain) dilakukan oleh pemacu peranti papan kekunci. Anda tidak perlu risau tentang pemacu papan kekunci kerana Windows OS memilikinya untuk kebanyakan papan kekunci. Jarang sekali, anda mungkin perlu memasang pemacu papan kekunci secara berasingan - sekiranya terdapat papan kekunci yang diperpanjang khas.

Baca : Papan Kekunci Mekanikal Terbaik untuk Permainan dan Kerja.

Papan Kekunci Suis Gunting

Ini adalah jenis yang paling biasa dijumpai dalam buku nota dan netbook, terutamanya dari rangkaian HP dan Compaq. Kunci dibentuk oleh sepasang kepingan plastik yang saling bertaut seolah-olah gunting. Apabila anda menekan kekunci, mereka berada di antara satu sama lain dan menyentuh titik papan kekunci tertentu untuk menyelesaikan litar. Setelah selesai, pemacu papan kekunci menentukan kekunci yang ditekan dan menghantar maklumat ke input penyangga dari tempat sistem operasi anda mengambil alih maklumat.

Kelebihan jenis ini ialah anda tidak perlu menekan dengan kuat kerana masa perjalanan kekunci apa pun ke papan litar sangat kurang. Masalahnya adalah dengan pembersihan kerana anda tidak dapat mengunci kunci. Peniup harus membantu, tetapi kaedah yang lebih baik untuk menjaga kebersihan papan kekunci adalah langkah berjaga-jaga - elakkan menggunakannya di kawasan yang mempunyai habuk atau semasa dalam perjalanan, dengan tingkap terbuka.

Papan Kekunci Membran Panel Rata

Ini biasanya tidak digunakan sebagai papan kekunci komputer. Anda boleh mendapatkannya di pencetak dan mesin fotokopi. Mereka mempunyai dua membran plastik yang selari antara satu sama lain. Bahagian bawah mempunyai jalur jalur konduktif tepat di atas titik hubungan di atas papan kekunci. Bahagian atas mempunyai tanda (abjad, angka atau ikon) yang bertentangan dengan jalur konduktif. Apabila pengguna menyentuh sebarang tanda, bahagian membran turun untuk menolak jalur konduktif ke titik hubungan, memicu penekanan kekunci. Oleh kerana tidak ada peringatan yang dapat didengar dengan sendirinya ketika ditekan, papan kekunci ini menggabungkan bunyi bip atau peringatan yang dapat dilihat seperti lampu untuk memberitahu pengguna bahawa penekanan tombol telah didaftarkan.

Papan Kekunci Membran Akhbar Penuh

Ini adalah jenis papan kekunci yang paling biasa dijumpai di desktop hari ini. Anda boleh mengaitkannya dengan kotak alat kawalan jauh kuno, hanya itu, sekiranya papan kekunci komputer, mereka tidak dengan mudah memberikan gambaran bahawa mereka hanyalah bonjolan yang menunggu untuk ditekan. Setiap kunci adalah cawan plastik berasingan yang akan turun ketika ditekan. Logiknya sama seperti yang lain: apabila anda menekan sebarang kekunci, membrannya mengecil sehingga terbentuk litar penuh untuk menghantar peristiwa tekan kekunci ke komputer. Mudah dibersihkan dan sukar dikendalikan, jenis ini lebih baik untuk semua jenis persekitaran (kecuali di bawah air?).

Papan Kekunci Suis Langsung

Anda boleh mendapatkannya dalam telefon, peranti pegang tangan dan perkara-perkara di mana anda perlu tahu bahawa anda menekan kekunci tanpa mengira di mana anda berada. Kekunci pada papan kekunci ini memberi anda maklum balas positif (perasaan yang jelas memberitahu jari anda bahawa anda menekan kekunci). Mereka biasanya sebilangan konduktor logam yang ditutupi oleh plastik di bahagian atas yang mengandungi tanda (nombor, huruf, dan ikon). Plat asas biasanya berlapis emas untuk kekonduksian yang lebih baik. Apabila anda menekan sebarang kekunci, konduktor logam turun ke piring dan membuat litar lengkap untuk memberitahu komputer bahawa kekunci telah ditekan. Contoh kunci yang baik (tidak tepat) adalah kekunci tetikus. Cara anda dapat memberitahu perasaan fizikal di jari anda ketika anda menekan kekunci tetikus, itu adalah tombol suis langsung.

Papan Kekunci Baik untuk PC Windows - Seperti yang Dikaji di TWC

Berikut adalah beberapa papan kekunci yang bagus yang telah disemak di The Windows Club. Saya membentangkan ringkasan papan kekunci di sini. Klik pautan yang menyertai setiap yang berikut untuk membaca ulasan penuh papan kekunci itu oleh pengarang The Windows Club yang lain.

Papan Kekunci Arc Microsoft - Sepertinya karya seni, karya seni yang dibuat dengan baik yang berfungsi sebagai papan kekunci! Perkara pertama yang anda perhatikan dengan papan kekunci ini ialah ia tidak mempunyai kekunci anak panah tradisional. Sebenarnya, keempat-empat kekunci anak panah dilukis pada satu kekunci yang turun dalam empat cara, masing-masing mencetuskan jenis tekan anak panah yang berbeza.

Baca ulasan lengkap Microsoft Arc Keyboard.

Papan Kekunci Mudah Alih Microsoft BT 6000

Reka bentuk lain oleh Microsoft, ini adalah perkara yang sempurna untuk digunakan dengan semua jenis peranti Windows: dari PC desktop hingga Windows Phone atau bahkan telefon Android. Reka bentuknya adalah lekukan, menjadikannya lebih mudah untuk menaip selama berjam-jam. Bahagian terbaik ialah - anda boleh menyimpan bahagian papan kekunci berangka. Sebilangan besar dari kita biasa menaip buku nota, kehadiran nombor pad sering sangat menjengkelkan dan memakan ruang. Sekiranya anda fikir anda tidak memerlukannya, simpan saja di dalam beg / kantung di mana sahaja anda mengeluarkannya. Dan ya, papan kekunci sangat langsing, membolehkan anda menyimpannya di atas notebook yang papan kekunci terbina dalamnya rosak!

Baca ulasan penuh Microsoft BT Mobile Keyboard 6000.

Papan Kekunci Desktop Microsoft 2000

Sekiranya anda menyukai bunyi kekunci yang terdapat di dasar litar papan kekunci, papan kekunci ini sesuai untuk anda. Untuk menambah pengalaman, Microsoft mendakwa ia menyulitkan isyarat kunci tanpa wayar ketika mereka bergerak pada gelombang radio ke reseptor USB di komputer. Ia dilengkapi dengan tetikus yang dapat dimatikan ketika tidak digunakan - untuk menjimatkan bateri. Anda tidak akan melihat sesuatu yang istimewa hanya dengan melihatnya. Keseronokan bermula apabila anda mula mengusahakannya: lebih mudah ditaip ditambah dengan maklum balas fizikal tekan-tekan! Titik tambah mengenai papan kekunci ialah ia mempunyai kekunci berwarna biru khusus untuk Windows 10/8/7.

Baca ulasan penuh Microsoft Desktop Keyboard 2000.