Kesalahan aplikasi LogonUI.exe semasa memulakan Windows 10

Pada hari biasa, sistem anda akan berfungsi dengan baik. Ia berfungsi dengan baik, dan anda boleh memasang aplikasi yang diingini secara normal. Walau bagaimanapun, kadang-kadang, ia boleh berlaku tanpa diduga. Contohnya, anda mungkin melihat pop timbul dengan mesej ralat berikut muncul di skrin anda ketika anda menghidupkan komputer.

LogonUI.exe - Ralat Aplikasi

Breakpoint pengecualian. Titik putus telah dicapai. (0x80000003) terjadi di lokasi aplikasi 0x00007FFC7F84C4D7.

Ralat Aplikasi LogonUI.exe

LogonUI.exe adalah program Windows yang bertanggungjawab untuk antara muka yang anda lihat di skrin log masuk. Ia membolehkan PC bermula hanya apabila pengguna memasukkan kata laluan dan nama pengguna akaun yang betul yang berkaitan dengan antara muka selamat datang. Ini adalah bahagian penting Windows, tetapi sering menimbulkan masalah seperti yang dijelaskan di atas. Ejen penyebab ralat ini tidak tunggal tetapi berganda. Sebagai contoh, kegagalan cakera keras, masalah dengan modul RAM, kabel data yang rosak, unit bekalan kuasa tidak dapat membekalkan voltan atau arus yang betul ke cakera keras, kerosakan profil pengguna, kerosakan fail sistem dan lebih banyak lagi. Walaupun begitu, anda boleh membaiki semuanya.

1] Jalankan DISM untuk membaiki Pembaikan Sistem

Alat DISM dapat membantu anda memperbaiki beberapa kesalahan kerosakan Windows seperti Kesalahan Aplikasi LogonUI.exe pada Windows 10. Oleh itu, boot dalam Opsi Permulaan Lanjutan, akses Prompt Perintah dan kemudian Jalankan DISM untuk memperbaiki Imej Sistem Windows. Sebagai alternatif, anda boleh boot dalam Safe Mode mengakses prompt arahan dan kemudian jalankan DISM.

2] Jalankan Cek Cek

Boot di Advanced Startup Options, dan kemudian akses dan buka command prompt dan jalankan arahan berikut:

chkdsk / r

Sekiranya penyelesaian di atas gagal menyelesaikan masalahnya, cubalah penyelesaian seterusnya.

3] Lumpuhkan Penyesuai Kad Grafik

Kesalahan LogonUI juga dapat terjadi jika ada masalah sementara dengan penyesuai grafik anda. Untuk mengatasi ralat ini, cuba matikan penyesuai grafik dalam Safe Mode, dan kemudian kemas kini dan aktifkan mod normal.

4] Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih

Clean Boot dilakukan untuk memulakan Windows dengan menggunakan set minimum pemacu dan program permulaan. Proses ini bermanfaat dengan cara yang membantu menghilangkan konflik perisian yang berlaku semasa anda memasang program atau kemas kini atau ketika anda menjalankan program di Windows 10. Anda mungkin menyelesaikan masalah dengan melakukan Clean Boot. Sekiranya tiada yang membantu, periksa log ralat dalam Event Viewer dan lihat apakah itu memberi anda arahan untuk diusahakan.

Ralat Aplikasi LogonUI.exe