Keluarkan bloatware Windows 10 dengan Windows10Debloater

Microsoft menambah beberapa aplikasi dan permainan yang sesetengahnya dianggap tidak berguna. Perisian yang tidak berguna seperti ini biasa dikenali sebagai Bloatware atau Crapware. Pengilang mengisi semua komputer riba, telefon, dan tablet baru dengan aplikasi yang telah dipasang sebelumnya. Tetapi, apa yang ditinggalkan untuk pengguna akhir? Kumpulan program tidak berguna yang memakan ruang simpanan yang sudah terhad. Sekarang berita baiknya adalah, anda boleh menyingkirkannya dan menyekat Windows 10 menggunakan alat percuma yang dipanggil Windows10Debloater .

Keluarkan bloatware Windows 10

Beberapa bloatware pada Windows 10 mudah dibuang dengan menggunakan Uninstall biasa. Ia berfungsi untuk beberapa aplikasi yang termasuk dalam pakej pemasangan Windows 10, seperti Berita, Wang, Sukan, dan beberapa yang lain menyumbat menu Mula anda. Untuk menyahpasang maka anda hanya perlu "klik kanan" pada aplikasi dan pilih "Nyahpasang".

Debloat Windows 10

Tetapi Microsoft tidak menganggap semua aplikasi sama. Aplikasi yang dianggap sebagai bagian dari pengalaman inti Windows 10 menuntut pengguna menggunakan "perintah PowerShell" untuk menyembunyikan atau menghapus, atau menyahpasang pihak ketiga. Cortana misalnya, tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya dari sistem anda.

Orang yang mahir teknologi dapat membuang perintah bloatware menggunakan perintah PowerShell, tetapi orang bukan teknologi mungkin sukar. Juga menggunakan arahan PowerShell untuk membuang aplikasi individu memerlukan banyak masa. Di sinilah Windows10Debloater dapat membantu anda menyahaktifkan Windows 10.

Windows10Debloater akan membantu anda menyahaktifkan Windows 10

Windows10Debloater adalah skrip PowerShell yang menghilangkan bloatware Windows 10 dan jejaknya dan bahkan memberi pengguna pilihan untuk membuat asal untuk memulihkannya. Pada masa ini, terdapat tiga versi alat ini:

 • Interaktif - Ia melibatkan skrip Windows10Debloater dengan arahan interaktif. Versi ini tidak boleh digunakan untuk penyebaran yang menuntut skrip senyap dengan parameter pilihan.
 • Pure Silent - Menggunakan parameter suis: -Sysprep, -Debloat -Privacy dan -StopEdgePDF. Versi ini boleh berguna untuk menyebarkan MDT Images / sysprepping atau cara lain untuk menggunakan Windows 10. Ia akan berfungsi untuk menghilangkan bloatware semasa proses penyebaran.
 • Aplikasi GUI - Versi termudah yang disertakan dengan butang untuk melakukan semua fungsi yang biasanya dilakukan oleh skrip.

Debloat Windows 10 aplikasi ini

Windows10Debloater dapat membuang aplikasi berikut:

 1. Pembina 3D
 2. Penghubung Aplikasi
 3. Bing Kewangan, Berita, Sukan, Cuaca
 4. Cat Segar
 5. Mulakan
 6. Hab Microsoft Office
 7. Koleksi Solitaire Microsoft
 8. Nota Pelekat Microsoft
 9. OneNote
 10. OneConnect
 11. Orang ramai
 12. Skype untuk Desktop,
 13. Penggera, Kamera, Peta, Telefon dan SoundRecorder
 14. Aplikasi Xbox, Muzik Zune, Zune Video
 15. Aplikasi komunikasi Windows
 16. Dan banyak lagi.

Versi Aplikasi GUI Windows10Debloater adalah satu alat yang sempurna kerana orang bukan teknisi boleh menggunakannya

Aplikasi GUI - Apa Yang Berbeza?

Aplikasi GUI yang disebut Windows10DebloaterGUI.ps1 dilengkapi dengan butang untuk melakukan semua fungsi yang biasanya dilakukan oleh skrip PowerShell. Versi ini sangat bagus walaupun untuk pengguna biasa yang tidak mahu bekerja dengan kod atau lebih suka melihat skrin aplikasi sederhana.

Bagaimana untuk menggunakannya?

Berdasarkan apa yang telah dikatakan, Windows10Debolater adalah skrip PowerShell yang boleh anda klik kanan dan jalankan dengan PowerShell (Admin), tetapi untuk membolehkannya membuat perubahan pada sistem anda, anda perlu mengubah dasar pelaksanaan PowerShell. Skrip boleh dijalankan dalam tiga mod, aplikasi Senyap, Interaktif, GUI. Kami akan memfokuskan pada cara menggunakan skrip ini dalam Aplikasi GUI saja.

Muat turun Windows10DebloaterGUI.ps1 dan ekstrak ke lokasi yang dikehendaki.

Debloat Windows 10

Klik kanan fail PowerShell (Windows10DebloaterGUI) yang ingin anda jalankan dan klik pada "Run with PowerShell".

Debloat Windows 10

Ini membolehkan skrip berjalan.

Debloat Windows 10

Tukar Parameter

Terdapat tiga parameter suis dalam skrip Windows10DebloaterGUI.ps1.

Singkirkan bloatware Windows 10 dengan Windows10Debloater

 1. Pilihan Debloat - Suis ini membuang fungsi berikut:
  • Keluarkan Semua Bloatware
  • Keluarkan Bloatware dengan Senarai Hitam
  • Buang Bloatware Tanpa Senarai Hitam
 2. Kembalikan Debloat - memasang semula bloatware dan menukar kunci pendaftaran anda kembali ke lalai
  • Kembalikan Perubahan
  • Betulkan Aplikasi yang Diizinkan
 3. Perubahan / Pembetulan Pilihan
 • Lumpuhkan Cortana
 • Dayakan Cortana
 • Hentikan Pengambilalihan PDF Edge
 • Dayakan Pengambilalihan PDF Edge
 • Nyahpasang OneDrive
 • Lepaskan Jubin dari Menu Mula
 • Lumpuhkan Telemetri / Tugas
 • Buang Bloatware Regkeys
 • Pasang .NET v3.5

Biasanya, versi ini mempunyai GUI asas dengan beberapa pilihan penyingkiran dan pemulangan. Seterusnya, anda perlu memutuskan apa yang hendak dikeluarkan.

Pemikiran terakhir

Beberapa pengguna merasakan aplikasi lalai adalah "sampah"; di sisi lain, ada orang yang tidak terlalu bersusah payah. Sekiranya anda juga ingin membersihkan dan mendebatkan Windows 10, Windows10Debloater adalah pilihan yang sesuai. Muat turun fail .zip dari halaman mereka di GitHub. Ingatlah untuk membuat titik pemulihan sistem terlebih dahulu sebelum menggunakannya.

Sekiranya anda ingin membaca lebih lanjut mengenai memasang semula, membuang aplikasi Windows Store, siaran ini adalah perkara yang mungkin anda cari:

 1. Cara menyahpasang Aplikasi Gedung Windows lalai
 2. 10AppsManager adalah alat untuk menyahpasang, memasang semula aplikasi Stor lalai Windows 10 yang sudah diinstal dengan satu klik
 3. Cara memasang semula aplikasi yang dipasang sebelumnya
 4. Store Applications Manager adalah perisian percuma yang membolehkan anda menyahpasang Aplikasi Windows Store dengan cepat
 5. Nyahpasang aplikasi Windows Store dengan CCleaner.
Debloat Windows 10