Cara menyembunyikan aktiviti Permainan di Steam

Semua peminat permainan yang bermain permainan di PC menyedari Steam. Mungkin juga kebanyakan mereka mempunyai akaun Steam . Akaun tersebut bukan sahaja memberi mereka akses ke permainan tetapi juga dapat mengawal maklumat yang mereka kongsi dalam talian. Sekiranya anda berminat untuk mengetahui cara bermain permainan secara diam-diam di Steam, baca catatan ini.

Akaun wap

Sembunyikan aktiviti Permainan di Steam

Tidak selalu kita ingin mendedahkan status dalam talian kita semasa bermain permainan di Steam. Tetapi perkhidmatan Steam dikonfigurasi untuk berkongsi aktiviti permainan anda secara lalai. Untuk menyembunyikan dan berhenti berkongsi permainan Steam yang anda mainkan:

  1. Sembunyikan Aktiviti Permainan dari Steam Chat
  2. Sembunyikan permainan yang dimainkan dari Profil Steam anda

1] Sembunyikan Aktiviti Permainan Dari Chat Steam

Sekiranya anda ingin bermain permainan secara diam-diam, anda tidak mahu semua rakan anda mendapat pemberitahuan mengenainya. Oleh itu, untuk menyelamatkan rasa malu itu, anda boleh memilih untuk pergi ke luar talian atau di luar talian atau menjadi tidak kelihatan dalam sembang Steam.

Jadi, untuk melakukannya, klik pilihan ' Rakan dan Sembang ' yang kelihatan di bawah tetingkap Steam.

Sekarang, klik nama pengguna anda, dan pilih

  • Luar talian atau
  • Tidak kelihatan

Dari senarai pilihan yang dipaparkan. Setelah selesai, rakan anda tidak akan dapat mencari apa yang anda mainkan, walaupun maklumat tersebut masih dapat dilihat di bawah halaman profil anda.

2] Sembunyikan permainan yang dimainkan dari Profil Steam Anda

Sembunyikan aktiviti Permainan di Steam

Semasa anda log masuk ke akaun Steam anda, gerakkan kursor tetikus ke atas nama pengguna anda untuk memilih pilihan ' Profil '.

Sekarang, untuk mengakses profil anda di Steam, pilih ' Tetapan Privasi Saya '. Ini akan membuka pilihan privasi profil Steam untuk anda.

Anda boleh mengkonfigurasi tetapan privasi di sini untuk mengawal siapa yang dapat melihat aktiviti permainan anda. Juga, untuk menyembunyikan permainan, anda boleh menetapkan ' Perincian permainan ' ke ' Peribadi '.

Apabila anda memilih pilihan di atas, rakan anda juga tidak akan dapat melihat permainan yang anda mainkan, walaupun anda dalam talian dalam sembang Steam.

Lihat siaran ini jika anda juga berminat untuk mengetahui cara Membuat Sandaran, memulihkan, memindahkan permainan Steam dengan Steam Library Manager.