Windows 10 tidak ingat kedudukan dan ukuran tetingkap

Sekiranya Windows tidak mengingati kedudukan dan ukuran tetingkap maka catatan ini akan membantu anda menyelesaikan masalahnya. Walaupun Windows 10 harus membuka tingkap tertutup pada ukuran dan kedudukan terakhir mereka yang digunakan, kadang-kadang kerosakan boleh menyebabkannya bertindak sebaliknya. Untuk menyelesaikan masalah itu, kami telah menyenaraikan beberapa penyelesaian dan juga penyelesaian pihak ketiga supaya anda dapat menyelesaikannya.

Windows tidak ingat kedudukan dan ukuran tetingkap

Untuk menyelesaikan masalah Windows 10 anda yang tidak mengingati kedudukan dan ukuran tetingkap, ikuti cadangan berikut:

  1. Gunakan kekunci Shift semasa menutup tetingkap
  2. Pulihkan tetingkap folder sebelumnya semasa log masuk
  3. Gunakan tingkap Cascade
  4. Gunakan AquaSnap
  5. Gunakan WinSize2

Mari kita teliti cadangan ini.

1] Gunakan kekunci Shift semasa menutup tetingkap

Windows 10 tidak ingat kedudukan dan ukuran tetingkap

Sekiranya Windows 10 tidak mengingati kedudukan dan saiz tetingkap yang terakhir digunakan, anda boleh menggunakan helah kecil ini.

Secara umum, pengguna mengklik pada butang tutup untuk menutup tetingkap.

Namun, anda perlu mengklik butang yang sama ketika menahan kekunci Shift pada papan kekunci anda. Silap mata ini membantu OS Windows mengingat kedudukan tetingkap.

2] Pulihkan tetingkap folder sebelumnya semasa log masuk

Sekiranya anda menutup tetingkap dan menghidupkan semula komputer anda, tetingkap itu tidak akan dibuka setelah log masuk. Windows 10 memang menawarkan fungsi itu, dan anda harus mengaktifkannya supaya anda dapat kembali tingkap yang sama pada kedudukan dan ukuran yang sama walaupun selepas log keluar.

Untuk itu, anda perlu membuka Opsyen Folder. Selepas itu, beralih ke tab Lihat , buat tanda centang di kotak Pulihkan tetingkap folder sebelumnya di logon , dan klik butang OK .

Baca : Windows 10 melupakan tetapan Paparan Folder.

3] Gunakan tingkap Cascade

Windows 10 membolehkan pengguna menetapkan ukuran yang sama untuk semua tingkap yang dibuka.

Untuk melakukannya, anda perlu menggunakan pilihan tingkap Cascade . Untuk memulakan, klik kanan pada Taskbar, dan pilih pilihan Cascade windows .

Sekarang anda boleh menutup semua tetingkap dan cuba membukanya untuk memeriksa apakah masalahnya diselesaikan atau tidak.

4] Gunakan AquaSnap

AquaSnap, adalah alat yang berguna yang memungkinkan pengguna untuk menetapkan ukuran dan kedudukan tetingkap khusus sehingga pengguna dapat menggunakan profil tersebut bila diperlukan. Sekiranya sistem anda tidak memberi tindak balas yang positif walaupun setelah menggunakan penyelesaian yang disebutkan di atas, anda boleh memasang AquaSnap di komputer anda. Ia membolehkan pengguna memperluas Aero Snap, Aero Shake, dll.

5] Gunakan WinSize2

WinSize32 membantu anda membuat profil untuk pelbagai monitor, dan anda boleh memasukkan kedudukan tetingkap, saiz, dan lain-lain. Setiap kali anda beralih dari satu profil ke profil yang lain, ukuran dan kedudukan tingkap akan berubah secara automatik. Ini adalah alat percuma, dan anda boleh memuat turunnya dari sourceforge.net.

Semoga penyelesaian ini membantu!

Windows tidak ingat kedudukan dan ukuran tetingkap