Cara mengekstrak CAB File menggunakan alat baris perintah di Windows 10

Di persekitaran Windows, CAB merujuk kepada fail Kabinet - format fail arkib untuk Microsoft Windows. Formatnya menyokong pemampatan data dan sijil digital tertanam yang digunakan untuk mengekalkan integriti arkib. Dengan menggunakan format fail ini, pengguna dapat menyimpan banyak fail / folder ke dalam satu fail dengan atau tanpa melibatkan pemampatan data dalam arkib ini.

Windows 10/8/7 dapat mengekstrak atau mengekstrak kandungan fail yang dimampatkan kerana sesuai dengan fail CAB. Lebih-lebih lagi, OS boleh membuat, mengekstrak, atau membina semula fail kabin. Ini bermaksud anda tidak memerlukan perisian pihak ketiga tambahan untuk tugas ini. Semua fail CAB dapat dizip menggunakan alat baris perintah Windows asas.

Terdapat tiga alat baris arahan Windows terbina dalam untuk menangani fail CAB:

  1. berkembang.exe
  2. makecab.exe
  3. extrac32.exe

berkembang.exe

Untuk melihat pilihan baris perintah yang tersedia untuk berkembang.exe, buka tetingkap Prompt Perintah, ketik yang berikut dan tekan Enter:

mengembang /?

ekstrak fail tek berkembang

makecab.exe

Untuk melihat pilihan baris perintah yang tersedia untuk makecab.exe, buka tetingkap Prompt Perintah, ketik yang berikut dan tekan Enter:

makecab.exe

extrac32

Untuk melihat pilihan baris perintah yang tersedia untuk extrac32, buka tetingkap Prompt Perintah, ketik yang berikut dan tekan Enter:

extrac32 | lagi

Baca : Ekstrak fail RAR pada Windows 10 menggunakan aplikasi Microsoft Store percuma ini.

Ekstrak Fail CAB menggunakan baris arahan

Untuk mengekstrak kandungan fail Cab, anda boleh menggunakan salah satu alat di atas. Mari kita ambil contoh alat expand.exe .

Untuk mengekstrak kandungan fail .cab, pertama-tama ubah direktori untuk menunjuk ke lokasi sumber menggunakan perintah CD dan kemudian jalankan perintah berikut:

Kembangkan TWC.cab -F: * C: \ TWCFolder

ekstrak Fail CAB menggunakan baris perintah

Di sini anda mengekstrak kandungan fail TWC.cab ke dalam C: \ TWCFolder . -F adalah bilangan fail yang akan dikembangkan. Apabila anda menggunakan '*', ini bermaksud semua fail.

Setelah selesai, alat ini akan memaparkan senarai lengkap fail yang diekstrak.

Tutup tetingkap arahan dan pergi ke Windows Explorer. Di sana, senarai lengkap struktur fail yang diekstrak sepenuhnya dapat dilihat oleh anda.

Secara kebetulan, beberapa perisian pemampatan fail percuma termasuk 7-Zip, membolehkan anda dengan mudah memampatkan atau mengekstrak kandungan fail CAB pada sistem Windows.

ekstrak fail tek berkembang