Betulkan ralat fail Winload.efi yang hilang pada Windows 10

Dalam posting ini kita akan melihat, bagaimana memperbaiki kod ralat 0xc0000225 , 0xc00000e atau 0xc0000001 - Fail Winload.efi hilang atau tidak ditemui pada Windows 10 semasa boot atau permulaan.

Winload.efi adalah fail Interface Firmware EFI atau Extensible. Fail-fail ini adalah file yang dapat dieksekusi untuk firmware komputer yang didasarkan terutama pada UEFI dan menjalankan tugas memuatkan file ke bootloader komputer. Fail-fail ini digunakan untuk sekumpulan tugas tertentu seperti menghidupkan komputer, menghidupkan semula komputer, memasang Windows, menetapkan semula komputer dan lain-lain. Oleh itu, Winload.efi menjadi fail yang sangat penting. Sekiranya fail ini hilang, rosak, atau rosak, mustahil sistem operasi Windows dapat diteruskan.

Winload.efi

Beberapa pernyataan ralat yang dikeluarkan oleh fail ini ketika hilang atau rosak adalah:

  • winload.efi tiada
  • winload.efi tidak dijumpai
  • winload.efi tiada atau mengandungi ralat
  • Program ini tidak dapat dimulakan kerana winload.efi hilang dari komputer anda
  • Aplikasi ini memerlukan fail winload.efi, yang tidak terdapat pada sistem ini.
  • Terdapat masalah semasa memulakan [path] \ winload.efi. Modul yang dinyatakan tidak dapat ditemui.

Kod ralat 0xc0000225 , 0xc00000e dan 0xc0000001 dikaitkan dengan ralat fail Winload.efi yang tidak dijumpai .

Betulkan ralat fail Winload.efi yang hilang

Sekiranya anda biasanya membuat titik Pemulihan Sistem, anda boleh mencuba untuk membuat pengubahsuaian pada komputer anda, dengan melakukan Pemulihan Sistem - dan kemudian cuba jalankan peningkatan semula. Sekiranya anda tidak mempunyai kebiasaan membuat titik Pemulihan Sistem; Saya cadangkan anda mula melakukannya kerana ia adalah ciri yang sangat kuat yang membolehkan anda memperbaiki komputer anda dalam beberapa senario.

Untuk memperbaiki ralat ini, kami akan melakukan pembaikan berikut:

  1. Bina semula BCD.
  2. Lumpuhkan Boot Selamat.
  3. Jalankan Pemeriksa Fail Sistem.
  4. Lumpuhkan Perlindungan Anti-Malware Pelancaran Awal.

1] Bina semula BCD

Untuk menyelesaikan masalah ini, anda perlu membuat pemacu USB Windows 10 yang dapat di boot dan kemudian boot komputer anda menggunakannya. Kemudian apabila anda mendapat Skrin Selamat Datang untuk mengklik Next , dan kemudian klik pada Repair komputer anda di bahagian kiri bawah tetingkap.

Klik seterusnya pada Selesaikan Masalah.

Urus pilihan boot EFI / UEFI: EasyUEFI

Selepas itu, pilih Pilihan Lanjutan. Kemudian, Prompt Perintah.

Sekarang, setelah anda membuka tetingkap Prompt Perintah, masukkan perintah berikut satu persatu mengikut urutan yang diberikan untuk membina semula BCD dan memperbaiki MBR:

bootrec / repairbcd
bootrec / osscan
bootrec / repairmbr

Akhirnya, ketik pintu keluar untuk menutup tetingkap Prompt Perintah.

Nyalakan semula komputer anda agar perubahan berlaku.

2] Lumpuhkan Boot Selamat

Saya akan mengesyorkan melumpuhkan Secure Boot dalam tetapan BIOS. Mulakan dengan memasukkan komputer anda ke Windows 10 terlebih dahulu. Kemudian, Pergi ke Tetapan> Kemas kini Windows, dan periksa sama ada anda mempunyai sesuatu untuk dimuat turun, dan pasang jika anda melihat kemas kini yang ditawarkan. OEM menghantar dan mengemas kini senarai perkakasan, pemacu dan sistem operasi yang dipercayai untuk PC anda.

Setelah selesai, anda perlu pergi ke BIOS PC anda.

Pergi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Pilihan Permulaan Lanjutan. Apabila anda mengklik Mulakan Semula Sekarang , ia akan menghidupkan semula PC anda, dan menawarkan anda semua pilihan lanjutan ini.

Pilih Penyelesaian Masalah> Pilihan Lanjutan. Skrin ini menawarkan pilihan lebih lanjut yang merangkumi Pemulihan sistem, Pembaikan permulaan, Kembali ke versi sebelumnya, Prompt Perintah, Pemulihan Imej Sistem, dan Tetapan Firmware UEFI.

Setiap OEM mempunyai cara mereka melaksanakan pilihan. Secure Boot biasanya tersedia di bawah Security> Boot> Authentication Tab. Tetapkan ke Dinonaktifkan.

Juga, tetapkan Sokongan Warisan ke Hidup atau Diaktifkan.

Simpan perubahan dan keluar. PC sekarang akan reboot.

3] Menggunakan Pemeriksa Fail Sistem

Mulakan dengan menekan kombo butang WINKEY + X atau klik kanan pada butang Mula dan klik pada Prompt Perintah (Pentadbiran) atau hanya cari cmd di kotak carian Cortana, klik kanan pada ikon Prompt Perintah dan klik pada Jalankan sebagai Pentadbir. Klik Ya untuk UAC atau arahan Kawalan Akaun Pengguna yang anda dapat. Kemudian, tetingkap Prompt Perintah akhirnya akan terbuka. Sekarang, ketik perintah berikut untuk menjalankan Pemeriksa Fail Sistem dan kemudian tekan Enter.

sfc / scannow

Mulakan semula sistem anda setelah imbasan selesai.

Anda juga boleh menggunakan FixWin perisian percuma kami untuk menjalankan utiliti Pemeriksa Fail Sistem dengan satu klik.

Peranti yang diperlukan tidak disambungkan atau tidak dapat diakses

4] Lumpuhkan Perlindungan Anti-Malware Pelancaran Awal

Ini adalah penyelesaian yang agak mudah. Mulakan dengan memilih Mulakan semula di Menu Mula semasa anda menekan dan menahan kekunci Shift pada papan kekunci anda.

Ia akan menghidupkan semula komputer anda ke Tetapan Permulaan.

Seterusnya, pastikan bahawa pilihan ke-8 mengatakan Nonaktifkan perlindungan anti-malware pelancaran awal.

Sekarang, tekan kekunci F8 kerana pilihan yang disebutkan di atas disenaraikan di nombor 8.

Akhirnya, ia akan melancarkan dan memuatkan Windows di komputer anda dengan perlindungan Anti-malware Awal dimatikan hanya untuk sesi tersebut apabila anda dapat menjalankan tugas yang sama dan memeriksa apakah ada konflik yang dapat diperbaiki untuk anda.

Beritahu kami jika siaran ini membantu anda atau jika anda mempunyai cadangan lain untuk ditawarkan.

Original text


Winload.efi