Ubah Sensitiviti Perayauan WiFi untuk meningkatkan penerimaan Wi-Fi

Sekiranya anda ingin meningkatkan penerimaan dan prestasi Wi-Fi pada PC Windows anda, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengubah Sensitiviti atau Keagresifan Perayauan WiFi . Sensitiviti Perayauan adalah kadar di mana peranti anda memilih dan beralih ke titik akses terdekat yang tersedia, menawarkan isyarat yang lebih baik. Ini berdasarkan kekuatan dan kualiti isyarat - dan bukan pada jarak ke titik WiFi.

Produk Intel menggunakan istilah Roaming Aggressiveness , sedangkan Ralink dan beberapa yang lain menggunakan Roaming Sensitivity . Tetapi pada dasarnya mereka sama.

Sekiranya anda mendapat prestasi WiFi yang lemah, anda harus mengkonfigurasi penyesuai rangkaian tanpa wayar untuk menggunakan tetapan Prestasi Maksimum. Anda juga boleh mencuba mengemas kini pemacu penyesuai rangkaian anda ke versi terbarunya dan melihat apakah itu membantu anda. Petua ini untuk meningkatkan kelajuan & kawasan liputan WiFi dan cara meningkatkan Isyarat Rangkaian Tanpa Wayar juga dapat membantu anda.

Sensitiviti atau Keagresifan Perayauan WiFi

Sekiranya anda menghadapi penerimaan Wi-Fi yang buruk, anda juga boleh mengubah Sensitiviti atau Keagresifan Perayauan WiFi untuk meningkatkan penerimaan & prestasi Wi-Fi dan melihat apakah itu sesuai untuk anda.

Untuk mengkonfigurasi Sensitiviti Perayauan WiFi, pada Windows 10 , buka Menu WinX dengan mengklik kanan pada Mula dan memilih Pengurus Peranti .

Sensitiviti atau Keagresifan Perayauan WiFi

Kembangkan penyesuai Rangkaian dan kenal pasti WiFi atau peranti wayarles anda. Klik dua kali pada entri untuk membuka kotak Properties.

Sekarang di bawah tab Advanced, tatal ke bawah senarai Properti sehingga anda melihat Roaming Aggressiveness atau Roaming Sensitivity .

Seterusnya, di bawah menu lungsur Nilai , anda akan melihat pilihan berikut:

  1. Terendah: Peranti anda tidak akan berkeliaran.
  2. Sederhana-Rendah: Perayauan dibenarkan.
  3. Medium: Ini adalah pengaturan seimbang antara perayauan dan prestasi.
  4. Menengah-Tinggi: Perayauan lebih kerap.
  5. Tertinggi: Peranti menjejaki kualiti WiFi secara berterusan. Sekiranya berlaku kemerosotan, ia akan berusaha mencari dan menjelajah ke titik akses yang lebih baik.

Pilih Tinggi-Tinggi atau Tinggi . untuk meningkatkan prestasi Wi-Fi anda.

Klik OK dan keluar.

Beritahu kami jika ini memberi perbezaan.

Sensitiviti atau Keagresifan Perayauan WiFi