Cara mengekstrak Bingkai dari Video dengan kualiti yang tinggi

Pembingkaian dan komposisi memainkan peranan penting dalam penghasilan video, animasi dan pembuatan filem. Setiap animasi GIF atau video yang kita lihat hari ini terdiri dari banyak adegan berturut-turut dan Frame adalah salah satu daripada banyak adegan yang membentuk gambar bergerak yang lengkap. Video yang anda mainkan di komputer tidak lain adalah fail yang menyimpan semua bingkai bersama-sama dan dimainkan satu demi satu untuk menjadikan penonton melihat sebagai gambar yang bergerak.

Mengeluarkan bingkai yang baik dari klip video boleh menjadi tugas yang menakutkan terutamanya jika anda menjeda klip video untuk tangkapan skrin. Alat tangkapan skrin membantu anda mengekstrak bingkai dari video, tetapi ini memakan banyak masa dan mengurangkan kualiti gambar. Nasib baik, terdapat banyak aplikasi yang membantu mengeluarkan pelbagai bingkai dari klip video dan menyimpannya sebagai fail gambar - seperti png atau jpeg sambil mengekalkan kualiti yang sama dengan video asal. Dalam artikel ini, kami menggariskan beberapa alat yang luar biasa untuk mengekstrak bingkai dari video dengan mengekalkan kualiti aslinya.

Ekstrak Bingkai dari Video dengan kualiti tinggi

Kami akan membimbing anda melalui beberapa kaedah terbaik untuk mengekstrak bingkai dari video dengan kualiti yang tinggi.

1. Gunakan Pemain Media VLC

VLC Media Player adalah pemain media popular yang digunakan untuk memainkan semua jenis fail video. Lebih penting lagi, ia boleh digunakan untuk mengekstrak pelbagai bingkai dari klip video. Ikuti langkah di bawah untuk mengekstrak urutan gambar menggunakan media player VLC.

Lancarkan VLC dan pergi ke Alat. Klik Pilihan dari menu lungsur turun. Di bahagian bawah tetingkap Pilihan, pilih pilihan Semua di bawah Tetapan Tunjukkan.

Di tetingkap Pilihan Lanjutan, Pilih dan Kembangkan Video. Klik Tapis dan di menu yang diperluas, klik Penapis Adegan.

Cara mengekstrak Bingkai dari Video dengan kualiti yang tinggi

Tetapkan format gambar, berikan nisbah rakaman dan ketik laluan direktori. Klik Simpan untuk menerapkan perubahan.

Sekarang arahkan ke Penapis dan pilih pilihan Scene video filter untuk memproses aliran video.

Klik Simpan untuk menerapkan perubahan.

Sekarang mainkan klip video dari mana anda mahu mengekstrak bingkai. Imej akan mula disimpan secara automatik.

2. FFmpeg

FFmpeg adalah program berdasarkan baris perintah yang popular untuk memproses, menukar dan memanipulasi fail video / audio. Program ini sangat bagus untuk mengekstrak bingkai dari klip video, mengendalikan video dan fail multimedia yang lain. FFmpeg membolehkan anda mengekstrak bingkai dari klip video dengan satu arahan baris. Ini dapat digunakan untuk mengekstrak bingkai dari mana-mana fail video. Ikuti langkah di bawah untuk menggunakan FFmpeg

Tambahkan FFmpeg ke jalan Windows. Buka arahan Perintah dan Jalankan sebagai pentadbir.

Ketik perintah berikut untuk mengekstrak bingkai dari video

ffmpeg -i YourVideoFilename.mpg -r 1 gambar-% 04d.png
  • i menunjukkan fail video input dan jalannya.
  • r menunjukkan bingkai untuk menangkap dan membalikkan bagaimana anda mahu ia berfungsi
  • 1 menunjukkan bahawa arahan akan menyimpan bingkai setiap saat. Ganti 1 hingga 0.5 untuk menyimpan bingkai setiap 2 saat, ganti 1 hingga 0,2 untuk menyimpan bingkai setiap 5 saat dan seterusnya.
  • .png adalah nama fail yang menyimpan gambar dari klip video. Anda boleh menggunakan jpeg, tiff, bmp dan sambungan fail gambar lain untuk menyimpan bingkai.

3. Video Percuma ke Penukar JPG

Free Video to JPG Converter adalah program yang sesuai digunakan untuk mengekstrak bingkai dari klip video dengan satu klik sahaja. Bingkai yang diekstrak disimpan sebagai fail gambar JPG. Alat ini percuma untuk dimuat turun, dan disokong oleh Windows 10 serta semua versi lama.

Lancarkan alat dan klik Tambah fail untuk memuat naik fail video.

Tetapkan nombor yang sesuai untuk bingkai, saat dan jumlah bingkai dari video. Sebaik sahaja anda menyebut semua butiran ekstrak, klik Tukar.

Program ini akan mengambil masa untuk membuat bingkai yang anda minta dan disimpan di folder yang anda inginkan.

Anda boleh memuat turun program ini di sini.

4. Pemain GOM

GOM Player adalah pemain media percuma yang digunakan untuk memainkan semua jenis fail video. Ini adalah program ringan yang menyokong pelbagai format fail video seperti AVI, MOV, MKV, MOV, dll. Pemain video GOM juga dapat digunakan untuk mengekstrak berbagai bingkai dari klip video. Ikuti langkah di bawah untuk mengekstrak urutan gambar menggunakan media player GOM.

Lancarkan pemain media dan buka fail video pilihan anda. Klik Panel Kawalan di bahagian bawah tetingkap untuk membuka pilihan tangkapan Skrin.

Klik Skrin Tangkap untuk menangkap gambar bingkai tanpa menjeda video.

Untuk mengakses lebih banyak pilihan, klik Tangkap Lanjutan.

Tetapkan format gambar yang sesuai, kualiti JPEG, gambar tangkapan burst, dan selang pecah.

Klik Burst Capture untuk menangkap urutan bingkai dari klip video.

Manakah alat kegemaran anda untuk mengekstrak bingkai dari fail video?