Terjebak dalam Menyiapkan skrin Windows; Selamanya berlaku pada Windows 10

Seringkali ketika anda reboot setelah peningkatan Windows 10 atau baru sahaja mencuba log masuk ke akaun anda, anda mungkin akan menemui skrin ini yang bertuliskan " Mempersiapkan Windows ", ini mungkin bermaksud bahawa Windows 10 sedang berusaha menyelesaikan sesuatu atau hanya menunggu beberapa fail untuk memuat sehingga anda boleh menggunakan akaun anda. Beberapa pengguna juga melaporkan bahawa kadang-kadang ketika mereka masuk semula ke akaun, mereka mendapat mesej yang sama. Dalam catatan ini, kami akan menunjukkan kepada anda apa yang harus dilakukan sekiranya Windows 10 anda tersekat pada skrin Mempersiapkan Windows .

Windows 10 tersekat pada Menyiapkan Windows

Windows 10 tersekat pada Menyiapkan Windows

Ramai yang mencuba masuk semula ke akaun, tetapi ini masih muncul, dan CTRL + ALT + DEL juga tidak membantu. Ini menjadikannya jelas bahawa Akaun anda adalah entah bagaimana rosak.

1] Boot ke Safe Mode

Anda boleh boot komputer anda ke Safe Mode, dan log masuk dengan akaun Admin yang berfungsi. Sekiranya akaun pentadbir anda yang menyebabkan masalah, pastikan untuk membuat akaun Pentadbiran terlebih dahulu. Log masuk selepas reboot ke akaun, dan kemudian log keluar. Nyalakan semula mesin anda secara normal dan lihat apakah masalahnya diselesaikan untuk anda.

2] Membaiki profil pengguna yang rosak menggunakan Registry

Untuk membaiki Profil Pengguna yang rosak, buat titik pemulihan sistem terlebih dahulu dan kemudian ketik regedit dalam Run prompt, dan buka Registry Editor.

Navigasi ke kekunci berikut:

Komputer \ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion \ ProfileList

Ini akan mempunyai senarai semua profil pengguna di PC. Klik pada setiap folder S-1-5 dan klik dua kali entri ProfileImagePath untuk mengetahui akaun pengguna yang berkaitan dengannya. Pada salah satu daripadanya, anda akan melihat jalan seperti 'C \ Users \ ACK' di mana 'ACK' adalah nama pengguna.

Menyiapkan Windows

Anda tahu akaun mana yang rosak. Jadi, cari kunci dengan nama R efCount dan ubah data Nilai menjadi 0 dan klik OK. Sekiranya tidak tersedia, klik kanan di panel kanan, dan buat.

Seterusnya, klik dua kali pada State key , pastikan data Value sekali lagi 0 dan klik OK .

Tutup editor pendaftaran dan mulakan semula PC anda.

Lihat apakah masalahnya sudah selesai.

3] Jalankan Pemeriksa Fail Sistem

RUN SFC atau Pemeriksa Fail Sistem

Ini akan membaiki fail Windows yang rosak atau rosak. Anda perlu menjalankan perintah ini dari CMD yang tinggi, iaitu command prompt yang dilancarkan dengan hak pentadbir.

4] Membaiki ralat cakera keras

Kurangkan Waktu Mundur ChkDsk di Windows 10

Sekiranya berlaku kesilapan pada cakera keras, kemas kini akan gagal kerana sistem akan menganggapnya tidak sihat. Anda harus menjalankan chkdsk di command prompt untuk menyelesaikan masalah tersebut. Sekiranya ini tidak dapat menyelesaikan masalah anda, anda mungkin perlu memikirkan untuk mengganti cakera keras anda. Apabila anda melakukannya, pastikan untuk membuat sandaran semua data anda pada PC Windows 10. Anda juga boleh menggunakannya sebagai pemacu keras sekunder.

5] Buat akaun pengguna baru:

Sekiranya tidak ada yang berjaya, anda boleh membuat akaun baru di Windows 10. Ini akan menyakitkan dan memerlukan masa kerana anda perlu menyediakan akaun anda untuk memasang aplikasi dan sebagainya.

Beritahu kami jika panduan ini membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Pembacaan berkaitan : Windows 10 tersekat semasa memuatkan beberapa skrin.

Windows 10 tersekat pada Menyiapkan Windows