Perkhidmatan Medic Kemas kini Windows (WaaSMedicSVC) di Windows 10

Apakah Perkhidmatan Medic Update Windows (WaaSMedicSVC) di Windows 10? Mengapa anda mendapat mesej Access is Denied ketika anda cuba melumpuhkannya? Bagaimana anda boleh melumpuhkan Windows Medic Service? Catatan ini cuba menjawab soalan-soalan ini.

Perkhidmatan Medic Kemas kini Windows

Perkhidmatan Windows Update Medic adalah Perkhidmatan Windows baru yang diperkenalkan di Windows 10. Perkhidmatan ini telah diperkenalkan untuk memperbaiki komponen Windows Update daripada kerosakan sehingga komputer dapat terus menerima kemas kini.

Perkhidmatan Windows Update Medic (WaaSMedicSVC) membolehkan pemulihan dan perlindungan komponen Windows Update. Ini bermaksud bahawa walaupun anda melumpuhkan Perkhidmatan berkaitan Pembaruan Windows, perkhidmatan ini pada suatu ketika akan mengaktifkannya semula.

Pelanggan SIH di Windows 10

Windows 10 menjadualkan tugas dalam Penjadual Tugas. Tugas harian ini melancarkan klien SIH untuk mengesan dan memperbaiki komponen sistem yang penting untuk mengemas kini perisian Windows dan Microsoft secara automatik yang dipasang pada mesin. Tugas ini boleh dilakukan secara dalam talian, menilai kesesuaian tindakan penyembuhan, memuat turun muatan yang diperlukan untuk melaksanakan tindakan dan melakukan tindakan penyembuhan. Pada PC saya ia dicetuskan setiap 20 jam. SIH di SIHClient.exe mungkin bermaksud Penyembuhan Bermula pada Perkhidmatan.

Catatan lain:

  • Its berkaitan SIHClient.exe, WaaSMedic.exe , WaaSMedicSvc.dll dan WaaSMedicPS.dll fail ditemui dalam folder Windows \ System32
  • Ketergantungannya adalah Panggilan Prosedur Jauh (RPC)
  • Ia mengekalkan fail lognya dalam folder C: \ Windows \ Logs \ waasmedic
  • Perkhidmatan ini telah dikonfigurasi untuk dimulakan dalam mod permulaan Manual .

Bolehkah anda melumpuhkan Windows Medic Service?

Ya, anda boleh mematikan Windows Medic Medic Service, tetapi jika anda mencuba melakukannya melalui Windows Services Manager, anda akan mendapat mesej Access is Denied .

Perkhidmatan Medic Kemas kini Windows

Untuk melumpuhkannya, anda perlu mendapatkan bantuan perisian percuma yang disebut Windows Update Blocker .

Sekiranya dengan tujuan untuk menghentikan Pembaruan Windows automatik pada PC Windows 10 anda telah mematikan Perkhidmatan Pembaruan Windows, anda mungkin mendapati bahawa selepas setiap kemas kini atau peningkatan atau pada suatu ketika, sistem operasi menetapkan semula semua komponen Windows dan konfigurasi Perkhidmatan anda ke nilai lalai mereka, sehingga meniadakan semua kerja yang mungkin anda lakukan untuk mematikan Kemas kini Windows automatik.

Pada PC Windows 10 1803 Pro saya, saya telah menetapkan sistem untuk Memberitahu saya untuk memuat turun kemas kini menggunakan Dasar Kumpulan.

WaaSMedicSVC

Saya cadangkan anda juga melakukannya daripada mematikan Kemas kini Windows sepenuhnya.

Walaupun begitu, jika anda merancang untuk mematikan sepenuhnya Kemas kini Windows 10 automatik, anda juga harus mematikan Perkhidmatan Windows Update Medic ini.

Baca seterusnya mengenai Update Orchestrator Service (UsoSvc) di Windows 10.

Perkhidmatan Medic Kemas kini Windows