Pulihkan Recycle Bin yang dipadamkan secara tidak sengaja di Windows 10

Sekiranya anda telah menghapus ikon Recycle Bin secara tidak sengaja dari desktop anda, maka post ini akan menunjukkan kepada anda cara memulihkan Recycle Bin di Windows 10/8/7 , menggunakan UI Panel Kawalan, dengan membuat folder, dengan mengubah Windows Registry, menukar tetapan Dasar Kumpulan atau menggunakan Microsoft Fix It.

Pulihkan Recycle Bin yang dipadamkan secara tidak sengaja

Terdapat beberapa sebab ikon Recycle Bin hilang dari desktop. Yang paling biasa ialah anda memadamkannya sendiri dan sekarang anda tidak dapat mencari Tong Kitar Semula. Mungkin anda mengklik Delete dan bukannya Empty Recycle Bin! Sebagai alternatif, beberapa perisian pihak ketiga mungkin menyembunyikan Recycle Bin akibatnya beberapa pengaturan sistem mungkin rosak. Anda boleh memulihkannya menggunakan UI, dengan membuat folder atau dengan menggunakan Windows Registry, Group Policy atau Fix It.

1] Menggunakan UI

Klik kanan pada desktop dan pilih Pemperibadian .

Sekarang di panel sebelah kiri, anda akan melihat Tukar ikon desktop . Klik padanya untuk membuka kotak Tetapan Ikon Desktop .

Pulihkan Tong Kitar Semula yang dipadamkan

Di Windows 10 , anda boleh membuka Tetapan> Personalisasi> Tema dan klik pada pautan tetapan ikon Desktop untuk membuka panel.

menukar ikon desktop

Pilih kotak semak Recycle Bin dan klik Guna.

Ikon Tong Kitar Semula akan muncul di desktop Windows anda.

2] Buat folder

Klik kanan pada desktop dan pilih folder Baru. Di medan nama, salin-tampal yang berikut dan tekan Enter:

Tong kitar semula. {645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}

Anda akan melihat folder itu ditukar menjadi Recycle Bin!

Untuk geeks… Anda juga boleh menggunakan Windows Registry atau Group Policy untuk memulihkan Recycle Bin yang dipadamkan.

3] Menggunakan Windows Registry

Jalankan regedit untuk membuka Windows Registry Editor dan arahkan ke kunci berikut:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Desktop \ NameSpace

Klik kanan kekunci pendaftaran> Kekunci, ketik yang berikut dan tekan Enter:

{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}

Sekarang klik kekunci {645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E} baru yang anda buat, dan di panel kanan, klik dua kali entri (Lalai). Sekarang di kotak dialog Edit String, ketik Recycle Bin di kotak Value data.

Nilai 0 akan menunjukkan ikon Recycle Bin manakala 1 akan menyembunyikannya.

Klik OK dan keluar.

4] Menggunakan Dasar Kumpulan

Sekiranya versi Windows anda mempunyai Editor Dasar Kumpulan, lakukan perkara berikut.

Jalankan gpedit.msc untuk membuka Penyunting Dasar Kumpulan Tempatan. Pilih Konfigurasi Pengguna> Templat Pentadbiran> Klik dua kali Desktop. Sekarang klik dua kali ikon Remove Recycle Bin dari desktop dan klik pada tab Setting.

Tetapan ini membuang ikon Recycle Bin dari desktop, dari File Explorer, dari program yang menggunakan windows File Explorer, dan dari kotak dialog Open standard. Tetapan ini tidak menghalang pengguna menggunakan kaedah lain untuk mendapatkan akses ke kandungan folder Recycle Bin. Untuk membuat perubahan pada tetapan ini berkesan, anda mesti log keluar dan kemudian log masuk semula.

Dinonaktifkan atau Tidak Dikonfigurasi akan menunjukkan ikon. Memilih Diaktifkan akan menyembunyikannya. Buat pilihan anda, klik Terapkan / OK dan keluar.

5] Microsoft Perbaiki

Pengguna Windows boleh memuat turun dan menggunakan Microsoft Fix it 50210 ini untuk melakukannya dalam satu klik.

Semoga ini dapat membantu!

Pulihkan Tong Kitar Semula yang dipadamkan