Kelantangan Windows 10 meningkat atau berkurang secara automatik

Anda di rumah menggunakan komputer Windows 10 anda, tetapi anehnya, sistem operasi Windows 10 secara automatik meningkatkan kelantangan. Anda pasti tertanya-tanya hantu menghantui rumah anda. Nah, ada kemungkinan besar komputer anda tidak dihantui oleh hantu yang keluar untuk memakan kerja anda. Ini adalah salah satu daripada banyak masalah yang dilontarkan oleh Windows 10 kepada pengguna komputer dari semasa ke semasa. Seperti kebanyakan masalah dengan Windows 10, terdapat beberapa cara untuk menyelesaikan masalah ini, dan kita akan melihat beberapa dari mereka hari ini.

Kelantangan Windows 10 berubah secara automatik

Sekiranya anda mendapati bahawa audio atau kelantangan pada komputer Windows 10 anda meningkat atau turun secara automatik, inilah yang perlu anda lakukan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

1] Jalankan Penyelesai Masalah Audio

Kelantangan Windows 10 meningkat secara automatik

Tekan kekunci Windows + I untuk menjalankan aplikasi Tetapan, kemudian dari sana, klik Kemas kini & Keselamatan. Anda harus melihat pilihan dari sebelah kiri yang mengatakan Selesaikan Masalah, cukup pilih pilihan itu.

Melangkah ke hadapan, klik pada pilihan yang mengatakan Bermain Audio , dan akhirnya, pilih Jalankan penyelesai masalah. Tunggu sehingga ia mengimbas dan melakukan perkara itu, kemudian ikuti arahan yang dapat membantu mengembalikan audio komputer anda menjadi normal.

Sebagai alternatif, anda boleh melakukan ini dengan melancarkan aplikasi Tetapan, pilih Sistem dari menu, kemudian Suara, dan akhirnya, pilih pilihan Selesaikan Masalah.

2] Kemas kini atau Kembalikan pemacu audio

Klik pada ikon menu Mula, kemudian ketik panel kawalan . Pilih dari pertanyaan carian dan pastikan untuk memilih Perkakasan dan Suara dari menu. Langkah seterusnya adalah mengklik Device Manager, kemudian memilih pilihan, input dan output Audio.

Anda akan melihat menu lungsur turun menunjukkan peranti audio anda. Klik kanan padanya, pilih Properties. Akhirnya, klik pada Driver, kemudian pilih Roll Back Driver dan ikuti arahan untuk melakukannya. Sekiranya anda memerlukan butiran, maka siaran ini akan menunjukkan kepada anda cara mengemas kini atau mengembalikan pemacu.

3] Lumpuhkan peningkatan Bunyi

Microsoft dan vendor pihak ketiga telah menghantar pakej peningkatan audio yang direka untuk menjadikan perkakasan khusus sistem anda terdengar sempurna. Ini disebut sebagai Peningkatan Audio pada Windows 10. Tetapi kadang-kadang, 'peningkatan' ini dapat menyebabkan masalah dengan audio dan suara. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan audio anda di Windows 10, anda mungkin mahu Matikan Peningkatan Audio dan lihat apakah itu membantu.

Harap sesuatu di sini dapat menolong anda. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak idea, periksa pautan ini:

  1. Cara menyelesaikan masalah Penyelewengan Bunyi
  2. Selesaikan masalah Bunyi dan Audio Windows 10.
Kelantangan Windows 10 meningkat secara automatik