Pelayan DNS anda mungkin tidak tersedia di Windows 10

Sekiranya anda mengalami masalah dengan sambungan internet dan Pemecah Masalah Diagnostik Rangkaian Windows memaparkan Pelayan DNS anda mungkin tidak ada mesej, berikut adalah beberapa kemungkinan penyelesaian yang mungkin anda ingin gunakan. Walaupun, kadang-kadang menghidupkan semula penghala Wi-Fi dapat menyelesaikan masalah anda, anda mungkin juga perlu mencuba penyelesaian lain.

Pelayan DNS anda mungkin tidak tersedia

Pelayan DNS anda mungkin tidak tersedia

Sebelum memulakan, anda harus memeriksa 'status ping' dan cuba juga menggunakan penyemak imbas lain. Sekiranya anda menghadapi masalah kehilangan paket atau penyemak imbas anda tidak dapat membuka laman web apa pun, anda perlu mengikuti penyelesaian ini.

1] Lenyapkan cache DNS

Sekiranya anda telah lama menggunakan OS Windows, anda mungkin tahu bahawa anda dapat menyelesaikan kebanyakan masalah berkaitan sambungan internet dengan membuang cache DNS Windows. Ini membantu apabila beberapa laman web dibuka, dan ada yang tidak. Oleh itu, buka Prompt Perintah dengan hak pentadbir dan jalankan arahan ini-

ipconfig / flushdns

Anda akan melihat mesej DNS Resolver Cache yang berjaya dikeluarkan setelah tugas selesai.

Anda mungkin juga ingin memperbaharui alamat IP dengan menjalankan perintah ini di tetingkap CMD:

ipconfig / lepaskan ipconfig / perbaharui

Periksa sama ada ini sesuai untuk anda.

2] Gunakan DNS Awam Google

Sekiranya pelayan DNS anda mengalami masalah pada masa ini, ubah tetapan DNS anda. Anda boleh beralih ke DNS Awam Google buat sementara waktu. Untuk memulakan, tekan Win + R , ketik ncpa.cpl dan tekan butang Enter. Klik kanan pada profil rangkaian aktif dan pilih Properties . Anda harus mencari Protokol Internet Versi 4 (TCP / IPv4) dalam senarai, yang perlu anda pilih sebelum mengklik butang Properties .

Pelayan DNS anda mungkin tidak tersedia

Selepas itu, pilih Gunakan alamat pelayan DNS berikut dan masukkan alamat berikut-

  • Pelayan DNS pilihan: 8.8.8.8
  • Pelayan DNS alternatif: 8.8.4.4

Sekiranya anda menggunakan IPv6; anda perlu menggunakan ini-

  • Pelayan DNS pilihan: 2001: 4860: 4860 :: 8888
  • Pelayan DNS alternatif: 2001: 4860: 4860 :: 8844

Simpan tetapan anda dan periksa sama ada anda mendapat masalah atau tidak.

3] Lumpuhkan perisian VPN / antivirus / firewall

Sekiranya anda baru-baru ini memasang perisian VPN, antivirus, atau firewall, anda harus mencuba melumpuhkannya. Kadang-kadang, perisian seperti itu diketahui menimbulkan masalah - dan oleh itu kita perlu menolak kemungkinan ini.

4] Lumpuhkan Proksi

Sekiranya anda menggunakan pelayan Proksi pada sistem anda, anda harus mematikannya untuk memeriksa sama ada ia menimbulkan masalah atau tidak. Untuk itu, tekan Win + I untuk membuka panel Tetapan Windows. Selepas itu, pergi ke Rangkaian & Internet > Proksi . Sekarang pastikan hanya pilihan tetapan Pengesanan secara automatik dihidupkan. Sekiranya ada pilihan lain dihidupkan, anda perlu menukar butang itu untuk mematikannya.

Sekiranya sebilangan malware atau adware menyerang sistem anda baru-baru ini, anda perlu membuka pilihan lain dalam tetapan Local Area Connection (LAN). Untuk itu, cari Pilihan Internet di kotak carian bar tugas atau Cortana. Setelah membuka tetingkap Internet Properties, beralih ke tab Connections dan klik pada tetapan LAN . Sekarang pastikan Gunakan pelayan proksi untuk LAN anda dimatikan.

Sekiranya tidak, nyahaktifkan tetapan ini dan simpan perubahan anda.

5] Tetapkan Semula Penghala

Kadang-kadang penghala Wi-Fi dapat membuat masalah sambungan internet seperti itu pada Windows 10. Sekiranya penyelesaian lain tidak berfungsi, anda harus mencuba menetapkannya sekali lagi. Anda boleh memeriksa manual yang diberikan oleh pengeluar kerana router Wi-Fi yang berbeza mempunyai pelbagai kaedah untuk diset semula. Mana-mana penghala yang anda gunakan, anda perlu memasukkan semua alamat IP sekali lagi.

6] Tetapkan semula TCP / IP

Untuk memperbaiki TCP / IP yang rosak, menetapkan semula adalah pilihan terbaik yang harus anda pilih. Untuk menetapkan semula TCP / IP menentang Prompt Perintah yang ditinggikan, dan jalankan arahan berikut-

netsh int ip reset resettcpip.txt

Anda perlu menghidupkan semula komputer anda untuk menyelesaikan tindakan ini.

Beberapa masalah dan pembaikan lain yang berkaitan:

  • Pelayan DNS tidak bertindak balas
  • Cara membetulkan Rangkaian Tidak Dikenal.