Betulkan kesalahan folder anda tidak dapat dikongsi pada Windows 10

Pada masa kini adalah biasa untuk bekerja dengan LAN (Local Area Network) yang dibentuk oleh dua atau lebih komputer Windows 10/8/7. Rangkaian tempatan selalu senang berkongsi beberapa fail penting dengan pengguna lain yang disahkan. Menyediakan akses ke media digital seperti folder komputer atau program melalui rangkaian kawasan tempatan agak mudah. Yang perlu anda lakukan ialah mengaktifkan pilihan perkongsian fail pada Windows OS. Walaupun cukup berguna untuk berkongsi fail anda dengan pengguna Window lain di rangkaian tempatan kadang-kadang ia menghantar mesej ralat Folder anda tidak dapat dikongsi . Anda mungkin ingin menggunakan Perkongsian Lanjutan untuk menyelesaikan masalah atau mungkin ada masalah dengan perlindungan kata laluan. Penyelesaian berikut dapat membantu anda memperbaiki ralat tersebut.

Folder anda tidak dapat dikongsi 1

Folder anda tidak dapat dikongsi

Network Sharing telah menjadi bahagian klasik Windows sejak ia dilancarkan. Ciri ini sangat berguna dalam organisasi di mana semua mesin Windows disambungkan ke rangkaian yang sama. Kepantasan pemindahan fail juga tidak pernah terjadi sebelumnya.

1] Lumpuhkan perisian antivirus

Lumpuhkan sementara waktu perisian antivirus anda dan lihat apakah ia membantu. Sekiranya berlaku, anda mungkin perlu menambahkan Pengecualian untuk folder Dikongsi.

2] Beri Kawalan Penuh kepada Semua pengguna

Pilih folder yang ingin anda kongsi melalui rangkaian tempatan. Klik kanan pada folder dan klik Properties dari bar menu.

Pergi ke tab Sharing dan klik pada pilihan "Advanced Sharing".

Tandai kotak dengan "Bagikan folder ini".

Seterusnya, pilih Permissions dan pilih kotak Allow untuk "Full Control" untuk menetapkan izin Full Control untuk semua orang yang membolehkan anda berkongsi folder dengan semua orang.

Ingat bahawa dengan melakukan ini, fail anda akan dapat diakses oleh siapa saja di rangkaian tempatan anda walaupun mereka tidak mempunyai kata laluan. Sekiranya anda menggunakan perlindungan kata laluan, teruskan dengan mengikuti langkah-langkah ini.

Klik Tambah dan kemudian pilih Opsyen Lanjutan dan klik Cari sekarang .

Pilih pengguna yang Disahkan , Klik OK dan kemudian klik Kawalan Penuh . Klik OK dan keluar.

3] Lumpuhkan Perkongsian Terlindung Kata Laluan

Walaupun penyelesaian ini agak mudah, perhatikan bahawa ia mungkin menanggung risiko tertentu kerana anda akan mematikan perlindungan kata laluan. Walaupun mudah untuk melumpuhkan perlindungan kata laluan, anda harus sedar bahawa sistem anda mungkin rentan terhadap ancaman keselamatan.

Pergi ke Panel Kawalan dan klik pada Pusat Rangkaian dan Perkongsian.

Klik pada Ubah tetapan perkongsian lanjutan .

Klik 'anak panah ke bawah' di bawah Semua Rangkaian untuk mengembangkan tetapan.

Di bawah bahagian perkongsian dilindungi Kata Laluan , pilih Matikan perkongsian dilindungi Kata Laluan dan simpan perubahan.

folder-tidak boleh dikongsi

Penyelesaian ini harus berfungsi dengan baik untuk menyelesaikan masalah tersebut. Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk berkongsi fail di antara pengguna Window, maka mungkin ada masalah dengan Security Properties. Anda mungkin mahu menyediakan Properti Keselamatan lagi. Juga jika anda tidak mematikan perkongsian yang dilindungi kata laluan, anda boleh membuat kata laluan untuk setiap pengguna semasa dalam tetapan Pengguna.

Beritahu kami jika ini sesuai untuk anda.