Alat Snipping untuk PC Windows: Petua & Trik

Seperti Windows 7 dan Windows 8, Windows 10 juga termasuk Sn ipping Tool yang membolehkan anda mengambil tangkapan layar di komputer Windows 10. Snipping Tool atau SnippingTool.exe ini terletak di folder System32 , tetapi (jalan pintas) juga dapat diakses melalui lokasi berikut:

C: \ ProgramData \ Microsoft \ Windows \ Start Menu \ Programs \ Accessories

Alat Memotong untuk PC Windows

Mari kita lihat cara-cara menggunakan Snipping Tool di Windows 10/8/7, dengan berkesan.

Tangkap tangkapan skrin di Windows

Semasa berada di Metro UI atau Mula Skrin , anda boleh mengklik jubin Snipping Tool untuk membukanya. Alat ini akan dibuka, dan anda akan berada di desktop anda dengan segera. Semasa berada dalam mod Desktop , anda boleh membukanya dengan mengetik Snipping Tool di Charms Bar Search. Sekiranya anda menggunakannya dengan kerap, anda juga boleh membuat pintasan desktop untuk mengaksesnya dengan mudah.

Untuk menyematkannya sebagai Ubin, ketika berada di Skrin Mula Windows 8, klik kanan pada skrin (bukan jubin). Klik pada pilihan 'Semua Aplikasi'. Di bar yang muncul di bahagian bawah skrin, anda akan melihat Snipping Tool di Semua aplikasi. Cukup klik kanan padanya dan pilih pilihan 'Pin to Start' untuk meletakkannya di skrin Mula anda sebagai Tile.

Apabila anda merakam gambar dari penyemak imbas & menyimpannya sebagai fail HTML, URL muncul di bawah petikan. Untuk mengelakkan URL muncul, buka Pilihan dan kosongkan kotak centang Sertakan URL di bawah potongan (sahaja HTML) .

Buka Alat Memotong menggunakan Hotkey

Sekiranya anda sering menggunakan Alat Snipping, anda boleh membuat hotkey untuknya. Untuk melakukannya, buka folder System32 dan klik kanan pada SnippingTool.exe (atau pada jalan pintasnya di folder Program / Aksesori). Pilih Properties. Di sini, anda boleh menetapkan hotkey untuknya. Saya mempunyai contoh F5 yang dipilih. Oleh itu, untuk membuka alat pemotongan, yang perlu saya lakukan lain kali ialah tekan F5.

Alat Memotong untuk Windows

Alat Memotong membolehkan anda mengambil empat jenis tangkapan skrin:

  1. Snip bentuk bebas membolehkan anda melukis dan menangkap bahagian skrin yang tidak teratur
  2. Rectangular Snip akan membolehkan anda menyeret kursor ke sekeliling objek untuk membentuk segi empat tepat
  3. Window Snip akan membolehkan anda memilih tetingkap terbuka, seperti tetingkap penyemak imbas atau kotak dialog dan membiarkan anda menangkapnya
  4. Snip skrin penuh akan menangkap keseluruhan skrin apabila anda memilih jenis snip ini.

Setelah anda menukar Tetapan mengikut keperluan anda, anda boleh mengklik Baru atau Ctrl + PrtnScr untuk mengambil tangkapan.

Win + PrntScr di Windows

Mengklik Win + PrntScr di Windows akan membolehkan anda menangkap tangkapan skrin mengikut tetapan anda. Gambar disimpan secara automatik dalam folder Gambar anda.

Pintasan Papan Kekunci Alat Guntingan

  • Alt + M - Pilih mod pemotongan
  • Alt + N - Buat snip baru dalam mod yang sama seperti yang terakhir
  • Kekunci Shift + Anak panah - Gerakkan kursor untuk memilih kawasan pemotongan segi empat tepat
  • Alt + D - Penangkapan kelewatan sebanyak 1-5 saat
  • Ctrl + C - Salin potongan ke papan keratan

Lumpuhkan tindanan putih

Apabila Snipping Tool terbuka dan aktif, lapisan putih akan muncul. Sekiranya anda ingin mematikannya, anda boleh melakukannya melalui Pilihannya. Jangan tanda pilihan untuk papar overlay skrin apabila bahagian kecil Alat aktif .

Untuk menyimpan gambar , anda harus mengklik pada butang Save Snip. Satu ciri tambahan pada Windows 8 ialah gambar skrin penuh disimpan secara automatik dalam folder Gambar anda.

Sekiranya anda ingin berkongsi potongan , anda boleh mengklik anak panah pada butang Kirim Snip , dan kemudian pilih pilihan (e-mel) dari menu.

Alat Snipping biasanya tidak akan berfungsi pada skrin permulaan. Anda hanya dapat menangkap skrin permulaan penuh menggunakan butang Win + PrntScr dan bukan sebahagian dari skrin permulaan. Sekiranya anda mengklik hotkey yang diperuntukkan semasa di skrin mula, tetingkap anda akan beralih ke mod desktop secara automatik dengan alat pemotongan dibuka. Tetapi ada muslihat untuk melakukannya, yang akan kita lihat sedikit kemudian!

Tangkap Menu Konteks menggunakan Snipping Tool

Sekiranya anda ingin menangkap tangkapan skrin menu konteks anda, mulailah Snipping Tool dan klik Esc . Klik kanan seterusnya pada desktop, fail atau folder dan kemudian tekan Ctrl + PrntScr . Ini akan membolehkan anda menangkap menu konteks klik kanan. Di Windows 7 anda juga dapat menangkap menu mula menggunakan trik ini.

Tangkap bahagian Skrin Mula Windows 8

Di Windows 8, untuk menangkap sebahagian dari layar permulaan anda, buka Snipping Tool , tekan Esc. Seterusnya, tekan kekunci Win yo beralih ke Mula Skrin dan kemudian tekan Ctrl + PrntScr . Sekarang gerakkan kursor tetikus anda di sekitar kawasan yang diingini. Ini akan membolehkan anda menangkap sebahagian dari skrin permulaan Windows 8 anda. Untuk menangkap keseluruhan Skrin Mula , anda tentu saja dapat menekan Win + PrntScr.

CATATAN: Windows 10 membolehkan anda menetapkan kelewatan masa untuk menangkap tangkapan skrin .

snipping-tool-windows-10

Tangkap bahagian skrin menggunakan Hotkey

Dalam Windows 10 sekarang, anda boleh menangkap sebahagian daripada skrin anda menggunakan pintasan papan kekunci - Winkey + Shift + S . Anda bahkan boleh membuat jalan pintas desktop menggunakan perintah snippingtool / clip di kotak Lokasi.

Sekiranya anda mengetahui lebih banyak petua atau trik untuk Alat Snipping, sila bagikannya di bahagian komen.

Anda mungkin juga ingin melihat Alat Tangkap Skrin Windows perisian percuma kami yang membolehkan anda menangkap layar penuh, kawasan skrin terpilih, tingkap, laman web dan banyak lagi. Anda juga boleh menambahkan tanda air ke tangkapan skrin yang anda ambil atau mengedit gambar menggunakan penyunting gambar asasnya.

KEMASKINI: Lihat Alat Tangkap Skrin Microsoft yang baru.