Cara membetulkan skrin Putih pada komputer riba atau monitor komputer

Windows 10 sering mengalami kesalahan Blue Screen of Death. Terdapat beberapa skrin kematian yang boleh dihadapi oleh mesin Windows. The White Screen pada Windows juga merupakan ralat di mana skrin komputer hanya bertukar putih dan membeku. Kadang-kadang ia muncul walaupun anda boot komputer anda. Ini memberi sedikit ruang kepada pengguna untuk menyelesaikan masalah ini. Namun, masih terdapat beberapa cara untuk menyelesaikan masalah ini di komputer anda.

Skrin putih pada monitor komputer riba Windows

Skrin Putih pada komputer riba Windows atau monitor Komputer

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan skrin Putih muncul di monitor komputer riba Windows. Tetapi masalah utamanya mungkin disebabkan oleh kerosakan fungsi perkakasan grafik. Pembaikan berikut akan membantu anda memperbaiki skrin Putih pada komputer Windows:

  1. Periksa perkakasan Kad Grafik secara manual
  2. Kemas kini atau Pasang semula pemacu Kad Grafik
  3. Jalankan Penyelesai Masalah Perkakasan.

1] Periksa perkakasan Kad Grafik secara manual

Anda boleh mencuci debu dari komponen seperti Kad Grafik komputer. Saya akan mengesyorkan menggunakan blower kecil atau menggosok komponen dengan kain lembut. Pastikan bahawa anda tidak merosakkan sebarang bahagian dengan kelembapan atau menyebabkan kerosakan pada mana-mana litar semasa menjalankan tugas ini. Periksa sama ada ia belum rosak secara fizikal.

Pastikan anda melakukan ini dengan berhati-hati kerana walaupun sedikit lebam boleh menyebabkan komputer anda berhenti berfungsi dan boleh menyebabkan perbelanjaan kewangan kepada anda.

Sekiranya anda tidak yakin, anda boleh meminta juruteknik yang berkelayakan untuk melakukan ini untuk anda.

2] Kemas kini atau Pasang semula pemacu Kad Grafik

Sekiranya anda dapat boot secara normal, bagus - jika tidak, anda mungkin perlu boot dalam Safe Mode untuk menjalankan tugas ini.

Untuk mengemas kini Pemacu Grafik:

  1. Buka arahan Run (Win + R) dan taip devmgmt.msc .
  2. Tekan Enter untuk membuka tetingkap Pengurus Peranti.
  3. Kembangkan senarai Adaptor paparan dan klik kanan pada pemacu kad grafik.
  4. Pilih Kemas kini pemacu .

Mulakan semula sistem setelah selesai dan lihat.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk memuat turun pemacu paparan dari laman web pengeluar dan memasangnya. Terdapat pelbagai cara untuk mengemas kini Pemacu di Windows 10.

3] Jalankan Penyelesai Masalah Perkakasan

Sekali lagi, jika anda dapat melakukan boot dengan normal, bagus - jika tidak, anda mungkin perlu boot dalam Safe Mode untuk menjalankan tugas ini.

Penyelesaian masalah Perkakasan dan Peranti memeriksa perubahan dan masalah dengan sambungan perkakasan dan pemacu yang berkaitan. Ini membetulkan masalah yang mungkin berlaku.

  1. Klik Mula dan pergi ke Tetapan> Kemas kini dan Keselamatan> Selesaikan Masalah
  2. Pilih penyelesai masalah Perkakasan dan Peranti dari senarai dan jalankan
  3. Mulakan semula sistem setelah selesai.

Saya harap sesuatu di sini dapat menolong anda.

Original text


Skrin putih pada monitor komputer riba Windows