Cara mencetak senarai Fail dalam Folder di Windows 10

Sekiranya anda perlu mencetak senarai fail dalam folder pada komputer Windows 10/8/7, berikut adalah beberapa cara untuk melakukannya. Anda boleh menggunakan Command Prompt, Paint atau perisian percuma.

Cetak senarai fail dalam folder di Windows 10

Anda boleh menggunakan salah satu kaedah berikut untuk mencetak senarai Fail dalam Folder di Windows 10.

  1. Jalankan arahan Dir List
  2. Gunakan perisian Cat
  3. Gunakan perisian percuma.

Mari kita lihat kaedah ini secara terperinci.

1] Menggunakan Prompt Perintah

Buka folder yang senarai kandungannya ingin anda cetak. Tahan Shift dan klik kanan untuk membuka item menu konteks tersembunyi. Anda akan melihat tetingkap arahan terbuka di sini . Klik di atasnya untuk membuka tetingkap command prompt.

buka-cmd-di sini

Jika tidak, ketik CMD di bar alamat dan tekan Enter untuk membuka tetingkap arahan di sana.

Dalam CMD taipkan yang berikut dan tekan Enter:

dir> List.txt

mencetak senarai fail dalam folder

Fail teks notepad akan segera dibuat dalam folder ini. Buka List.txt , dan anda akan dapat melihat senarai fail dalam folder ini.

senarai-fail

Sebagai alternatif, anda juga dapat menggunakan perintah cd / untuk mengubah direktori dari direktori Pengguna ke direktori Unduhan seperti berikut:

cd C: \ Pengguna \ ACK \ Muat turun

2] Menggunakan Cat

Buka direktori yang mengandungi senarai kandungan yang ingin dicetak. Pilih paparan Senarai. Tekan Alt + PrntScr . Seterusnya, buka aplikasi Cat terbina dalam . Klik Ctrl + V untuk menyalin-menampal kandungan papan keratan di sini.

cetak-dengan-cat

Sekarang dari menu File Paint pilih Print.

3] Gunakan perisian percuma

Anda boleh mencetak nama setiap fail pada pemacu, beserta ukuran, tarikh dan waktu pengubahsuaian terakhir, dan atribut, Hanya Baca, Tersembunyi, Sistem, dan Arkib, dengan Pencetak Direktori Karen . Anda juga boleh menyusun senarai fail mengikut nama, saiz, tarikh dibuat, tarikh terakhir diubah, atau tarikh akses terakhir. Anda boleh memuat turunnya dari halaman utama.

A) Simple File Lister melakukan fungsi perintah DIR untuk Windows OS untuk mendapatkan senarai fail dalam direktori dan menyimpannya dengan atributnya kepada pengguna, dalam format .TSV, .CSV atau .TXT yang dipilih, yang kemudian anda boleh mencetak . Anda juga boleh memilih Atribut Fail yang akan dicetak.

Templat

B) Pembuat Daftar Fail InDeep membolehkan anda membuat dan mencetak senarai fail di folder, pemacu, dan juga dalam DVD / CD anda.

C) Find Hidden adalah alat serupa yang lain.

Bacaan berkaitan:

  1. Cara mendapatkan senarai fail dalam folder ke dalam Excel
  2. Simpan & cetak senarai fail permulaan
  3. Senaraikan fail & folder tersembunyi
  4. Cetak senarai fail permulaan
  5. Jadikan Windows mencetak lebih daripada 15 fail sekaligus.
mencetak senarai fail dalam folder