Adakah anda perlu defrag SSD? Apa yang berlaku jika anda menyusun semula SSD?

Sebilangan besar agak keliru dengan soalan, sama ada kita harus mendefragment Solid State Drives atau SSD pada Windows 10/8/7 dan adakah Windows itu sendiri mendefrag mereka semasa Penyelenggaraan Automatik. Tetapi banyak yang mempunyai soalan ini - Perlukah saya defragment SSD atau Solid State Drive? Adakah anda perlu defrag SSD? Apa yang berlaku jika anda menyusun semula SSD? Berikut adalah lebih banyak perkara mengenai perkara ini.

Adakah anda perlu defrag SSD?

Adakah anda perlu defrag SSD

SSD atau Solid State Drive, juga dikenali sebagai Cakera Elektronik, tidak mempunyai bahagian mekanikal yang bergerak, seperti kepala baca dan tulis yang bergerak dan cakera berputar. SSD menggunakan memori kilat yang tidak mudah berubah, tidak seperti HDD (atau pemacu cakera keras). Persepsi umum mengenai SSD adalah bahawa, cakera ini mempunyai jangka hayat yang lebih pendek dan bahawa cakera ini dapat menangani jumlah penulisan yang sangat terhad. Oleh itu, penyusunan semula SSD bukanlah idea yang baik. Oleh itu, timbul persoalan jika Windows melakukan defragmentasi SSD secara automatik; maka adakah perkara yang baik?

Baca : Adakah anda perlu defrag SSD? Apa yang berlaku jika anda menyekatnya?

Adakah Windows melakukan defragmentasi SSD

Dalam satu perkataan, jawapannya adalah YA . Windows melakukan defragmentasi SSD anda secara automatik dan berkala. Windows cukup pintar dan melakukan tugas ini dengan tepat dan bijak.

Scott Hanselman dari Microsoft, mengatakan dalam catatan blognya,

"Storage Optimizer akan melakukan defrag SSD sebulan sekali jika snapshot kelantangan diaktifkan. Ini berdasarkan reka bentuk dan perlu kerana salinan volsnap yang perlahan pada prestasi tulis pada volume SSD yang terpecah-pecah. Ini juga salah anggapan bahawa pemecahan tidak menjadi masalah pada SSD. Sekiranya SSD terlalu terpecah-pecah, anda boleh memukul fragmentasi fail maksimum (ketika metadata tidak dapat mewakili fragmen fail lagi) yang akan mengakibatkan kesalahan ketika anda mencoba menulis / memanjangkan fail. Lebih jauh lagi, lebih banyak fragmen fail bermaksud lebih banyak metadata diproses semasa membaca / menulis fail, yang boleh menyebabkan prestasi lebih perlahan. "

Istilah ' volsnap ' yang disebutkan di blognya adalah singkatan dari Volume Shadow Copy System of Windows. Fungsi ini digunakan oleh Pemulihan Sistem Windows untuk menyimpan aktiviti sebelumnya sistem anda sehingga anda dapat memulihkan data tersebut dengan kembali. Sekiranya fungsi ini dihidupkan, defragmentasi SSD automatik akan berlaku. Windows melakukan defragmentasi dengan bijak.

Baca : Cara Mengaktifkan atau Menyahdayakan Defragmentasi untuk SSD.

Sekiranya saya defrag SSD atau Solid State Drive saya?

Hanselman mengakhiri dengan mengatakan:

Windows tidak secara bodoh atau membabi buta menjalankan defrag pada SSD anda setiap malam, dan tidak, Windows defrag tidak memendekkan usia SSD anda secara tidak perlu. SSD moden tidak berfungsi dengan cara yang sama seperti biasa dengan cakera keras tradisional. Sistem fail SSD anda kadang-kadang memerlukan sejenis defragmentasi dan yang dikendalikan oleh Windows, secara bulanan secara lalai, apabila sesuai. Tujuannya adalah untuk memaksimumkan prestasi dan jangka hayat yang panjang. Sekiranya anda menonaktifkan defragmentasi sepenuhnya, anda mengambil risiko bahawa metadata sistem fail anda dapat mencapai pemecahan maksimum dan membuat anda berpotensi menghadapi masalah.

Pendek kata, kerana defragmentasi ini, jangka hayat SSD anda bertambah. Prestasi cakera juga meningkat kerana defragmentasi biasa. Sekiranya defragmentasi sama sekali tidak berlaku, metadata sistem fail anda akan mencapai pemecahan maksimum dan jangka hayat SSD akan berkurang secara drastik.

Defragmentasi SSD