Pelanggan Git GUI terbaik untuk Windows 10

Tidak diragukan lagi Git adalah sistem kawalan versi yang paling banyak digunakan. Sebilangan besar projek oleh syarikat terbesar dijalankan di repositori Git. Git bukan sahaja mempermudah pengekodan aplikasi anda, tetapi juga membantu anda dengan beberapa ciri kolaborasi sehingga anda dapat bekerja dengan berkesan dengan pasukan anda dalam sebuah projek. Git juga merupakan kemahiran yang mesti dimiliki oleh setiap pembangun. Memahami semua operasi dan arahan kadang-kadang sukar bagi pemula. Tetapi sekumpulan alat menjadikannya lebih mudah dengan menyediakan alternatif GUI untuk baris perintah Git. Catatan ini merangkumi beberapa klien Git GUI terbaik yang tersedia untuk sistem operasi Windows 10/8/7.

Pelanggan Git GUI untuk Windows 10

Berikut adalah senarai beberapa klien Git GUI percuma terbaik yang tersedia untuk Windows 10/8/7:

  1. Desktop GitHub
  2. SmartGit
  3. Pokok Sumber
  4. GitKraken untuk Pelajar.

1. GitHub Desktop

pelanggan git

Mungkin yang paling berguna dari lot ini. Sekiranya repositori jauh anda dihoskan oleh GitHub, maka ini adalah alat yang mesti anda cari. GitHub Desktop pada dasarnya adalah lanjutan dari aliran kerja GitHub anda. Alat ini memberi anda UI hebat yang membolehkan anda mengurus kod anda tanpa memasukkan sebarang arahan di tetingkap arahan. Anda boleh log masuk menggunakan kelayakan GitHub anda dan mula bekerja di repositori anda. Anda boleh membuat repositori baru, menambahkan repositori tempatan, dan melakukan sebahagian besar operasi Git dari UI. GitHub Desktop menjadikan klien yang sangat baik untuk mengesan perubahan anda dan melakukan operasi Git di mana sahaja. GitHub Desktop adalah sumber terbuka sepenuhnya, dan ia tersedia untuk macOS dan Windows. Klik di sini untuk memuat turun GitHub Desktop.

Baca : Cara memasang CURL pada Windows 10.

2. SmartGit

SmartGit adalah pelanggan Git tahap profesional yang hebat dan bebas digunakan untuk organisasi bukan komersial. Anda boleh menggunakannya secara bebas untuk mengembangkan perisian sumber terbuka dan percuma. Tetapi anda mungkin perlu membeli lesen jika anda akan menggunakan alat ini untuk tujuan komersial. Alat ini tidak begitu mudah digunakan dan mungkin memerlukan pengetahuan yang baik mengenai perintah git. Anda mungkin terkejut melihat jumlah butang dan operasi yang tersedia di UI. SmartGit merangkumi semua ciri Git dan dilengkapi dengan semua ciri kolaborasi juga. Alat ini bahkan menyokong membuat permintaan tarik di GitHub. Klik di sini untuk memuat turun SmartGit.

3. SourceTree

Pelanggan Git GUI untuk Windows

SourceTree adalah pelanggan Git percuma yang dikembangkan oleh Atlassian, syarikat di belakang Jira dan Bitbucket. Pelanggan Git percuma ini menunjukkan sokongan hebat untuk repositori yang dihoskan oleh Bitbucket dan GitHub kedua-duanya. SourceTree sedikit lebih maju daripada GitHub Desktop tetapi juga menyediakan lebih banyak ciri dan operasi dari UI. SourceTree adalah alat kelas perusahaan yang mungkin anda gunakan sebagai sebahagian daripada pasukan yang lebih besar. Sekiranya anda masih belajar Git, maka Atlassian mempunyai rangkaian artikel yang baik yang boleh anda lalui. Anda perlu membuat akaun Atlassian sebelum menggunakan SourceTree. Klik di sini untuk memuat turun SourceTree.

4. GitKraken untuk Pelajar

Pelanggan Git GUI untuk Windows

GitKraken percuma untuk pelajar sahaja. Ia juga menyokong GitHub, GitHub Enterprise, Bitbucket, dan Gitlab. GitKraken dilengkapi dengan semua ciri kolaborasi dan UI yang indah. Ini adalah pelanggan Git yang paling menarik yang saya lihat setakat ini. Ciri-ciri seperti fungsi drag and drop, komit-grafik untuk menyumbang ke arah pengalaman intuitif semasa menggunakan alat ini. Pelajar boleh mendaftar di sini untuk mendapatkan versi GitKraken percuma sebelum menggunakan alat ini.

Baca juga : Pelanggan GitAtomic Git GUI untuk Windows.

Oleh itu, ini adalah beberapa klien Git yang telah saya gunakan dan anggap berguna. Sekiranya anda baru pemula, saya mengesyorkan agar anda menggunakan alat seperti GitHub Desktop atau Source Tree. Dan jika anda seorang pembangun yang berpengalaman, cari GitKraken dan Smart Git.

Juga, tahukah anda, Git juga dilengkapi dengan klien UI terbina dalam? Sekiranya anda sudah memasang Git di komputer anda, cari 'Git GUI' dari menu mula.