Apakah ciri Suspensi Selektif USB? Bagaimana mengaktifkan atau melumpuhkannya?

Windows 10 telah mendapat banyak ciri berguna. Ciri-ciri yang dilancarkan ini berasaskan pengguna dan pemaju. Seiring dengan ini, mereka tidak ketinggalan memperbaiki ciri lama. Salah satu ciri ini ialah ciri Suspensi Selektif USB.

Apa itu ciri Suspensi Selektif USB

Di OS Windows, fitur Selective Suspend membolehkan sistem menjimatkan kuasa dengan memasukkan port USB tertentu ke mod yang ditangguhkan. Ia membolehkan pemandu hub menangguhkan satu port tetapi tidak mempengaruhi fungsi port lain. Sebagai contoh, ia serupa dengan cara pengguna meletakkan komputer riba atau peranti lain dalam Mode Tidur - Suspensi Selektif hampir seperti itu. Ciri yang menjadikannya sangat menarik ialah ia dapat menggantung port USB tertentu secara individu, tanpa mempengaruhi kekuatan keseluruhan port USB. Walau bagaimanapun, pemacu untuk peranti USB mesti menyokong Penangguhan Selektif agar ia berjalan dengan betul.

USB Core Stack menyokong semakan yang diubahsuai dari Universal Serial Bus Spesifikasi dan disebut 'selective suspend'. Ini membolehkan Pemacu Hub menggantung port dan membantu menjimatkan bateri. Menangguhkan perkhidmatan seperti Fingerprint Reader, dan lain-lain, yang tidak diperlukan sepanjang masa, membantu meningkatkan penggunaan kuasa. Tingkah laku ciri ini berbeza untuk peranti yang beroperasi di Windows XP dan terus bertambah baik pada Windows Vista dan versi yang lebih baru.

Pengguna tidak benar-benar memerlukannya pada sistem yang sudah diisi dan dapat memanfaatkan kuasa pemalam bila diperlukan. Itulah sebabnya Windows membenarkan pengguna mengaktifkan Suspensi Selektif USB berdasarkan pemalam atau bateri komputer. Tetapi fitur Selective Suspend bukanlah syarat yang tepat pada mesin desktop yang disambungkan ke kuasa. Apabila port USB dimatikan, ia tidak semestinya menjimatkan banyak kuasa pada desktop. Itulah sebabnya Windows membolehkan anda mengaktifkan atau mematikan Suspensi Selektif USB berdasarkan komputer yang dipasang atau kuasa bateri. Ciri ini sangat berguna dalam komputer mudah alih untuk tujuan penjimatan kuasa.

Cara mengaktifkan atau mematikan Penangguhan Selektif USB

Beberapa pengguna telah melaporkan bahawa kadang-kadang port USB tidak dihidupkan kembali setelah Penangguhan Selektif digunakan. Atau kadangkala mematikan dirinya tanpa amaran. Untuk memperbaikinya, anda perlu mematikan ciri Suspensi Selektif USB pada sistem anda. Inilah cara anda boleh melakukannya:

Buka Panel Kawalan pada PC Windows 10 anda. Untuk melakukan ini, cari Panel Kawalan di kotak carian.

Sekarang, arahkan ke jalan ini: Panel Kawalan> Perkakasan dan Suara> Pilihan Kuasa.

Klik pada Power Plan yang anda pilih, kemudian klik Change Plan Settings .

Ini akan membawa anda ke halaman baru di mana anda perlu mengklik Ubah tetapan kuasa lanjutan.

Kini kotak pilihan kuasa Lanjutan yang baru dan lebih terperinci akan muncul. Akan ada menu yang mengatakan Tetapan USB .

Kembangkan pilihan itu, dan anda akan menemui dua sub-pilihan di sana yang akan dilabelkan sebagai On Battery dan On Power .

Ciri Suspensi Selektif USB

Anda boleh memilih untuk mengaktifkan keduanya secara individu mengikut pilihan anda.

Klik OK untuk perubahan yang berlaku.

Dalam catatan kami yang seterusnya, kami akan melihat apa yang boleh anda lakukan sekiranya ciri Suspensi Selektif USB dilumpuhkan.

Penangguhan Selektif USB