Bateri Surface Pro atau Surface Book tidak dicas

Peranti permukaan, terutamanya peranti Surface Book cukup kompleks. Paparan Surface Book dapat dilepaskan untuk digunakan sebagai tablet sedangkan Surface Pro adalah tablet yang mendapat keyboard luaran (jenis penutup) dan tetikus yang terpasang padanya. Peranti luaran ini mencuri sebahagian kecil masa bateri peranti ini. Tetapi pasukan Surface di Microsoft pandai mengoptimumkannya sebagai perkakasan dan perisian yang sama sekali tidak memberi perbezaan. Tetapi kadang-kadang, peranti Permukaan mungkin berada dalam keadaan di mana Baterinya tidak mengecas .

Beberapa simptom biasa Surface Device anda yang tidak dicas adalah:

  • Permukaan dan Windows bermula tetapi anda menghadapi masalah untuk mengecas Surface anda
  • Anda menerima ralat bateri rendah
  • Permukaan mati apabila anda mencabutnya

Jadi, ini bermaksud sama ada bateri anda telah habis sepenuhnya, litar pengecasan gagal atau penyesuai kuasa anda tidak berfungsi dengan baik. Sekarang, mari kita cuba menyelesaikan masalah ini langkah demi langkah.

Bateri permukaan tidak dicas

bateri permukaan tidak dicas

Memeriksa sambungan

Pertama sekali, anda perlu memastikan bahawa tidak ada gangguan yang akan menghalang Permukaan atau Windows 10 anda dimulakan atau bateri tidak dicas. Periksa sama ada semua sambungan dilakukan seperti yang diharapkan dan pengecas dinding dipasang dan ia mempunyai arus yang betul.

Anda juga disyorkan untuk menggunakan pengecas rasmi untuk peranti anda kerana pengecas pihak ketiga tidak begitu baik dan serasi untuk peranti itu sendiri.

Memeriksa lampu sambungan kuasa

Sekarang, setelah memasang peranti, pastikan Lampu LED menyala setelah penyambung kuasa dihidupkan. Mungkin ada 3 senario sekarang.

  • Lampu LED mungkin padam: Pastikan sambungan kuasa dibuat dengan betul. Outlet dinding yang anda gunakan sebenarnya membebankan sedikit pada penyesuai.
  • Lampu LED berkedip: Jika lampu LED berkedip, pastikan penyesuai yang anda gunakan adalah yang disarankan oleh pengeluar. Cuba pasangkannya ke tempat lain, cuba nyalakan semula peranti anda dan jika masih berkelip, anda mungkin perlu mengganti bekalan kuasa dari Microsoft.
  • Lampu LED menyala sempurna: Sekiranya anda menggunakan salah satu peranti Surface Book, pertama sekali, pastikan paparan dan alas anda disambungkan dengan betul. Butang cabut tidak berkelip lampu hijau. Atau cuba mencabut dan memasang kembali papan keratan anda ke pangkal untuk menyelesaikan masalah. Jika tidak, anda boleh menggunakan pemadam pensil untuk menggosokkannya pada penyambung untuk membersihkannya atau membawa sesuatu ke tahap yang lebih jauh, gunakan kapas kapas basah dalam alkohol untuk membersihkan pin pada pelbagai port seperti penyambung pengecas dan port USB.

Sekiranya peranti anda masih tidak dicas, anda boleh mencuba beberapa langkah umum untuk menyelesaikan masalah ini. Langkah-langkah ini adalah:

Mematikan dan kemudian mengecas peranti Surface anda

Oleh itu, pertama anda perlu mematikan Surface anda. Untuk ini, pilih Butang Mula dan kemudian klik pada Kuasa> Matikan.

Sekarang, pasangkan peranti Surface anda. Biarkan ia mengecas peranti Surface anda sekurang-kurangnya 30 minit dan kemudian tekan dan lepaskan kekunci kuasa untuk menghidupkannya.

Pastikan Windows anda terkini

Pastikan versi Windows yang anda gunakan terkini dengan semua pembaikan terbaru dari Microsoft.

Paksa Shutdown dan mulakan semula

Sekarang, anda juga boleh cuba mematikan dan menghidupkan semula peranti Surface anda.

Anda harus menekan dan menahan butang Kuasa fizikal pada peranti anda sekurang-kurangnya 10 saat sehingga skrin mati dan anda melihat logo Microsoft semula.

Sekiranya tidak berjaya, cuba tekan butang kuasa fizikal sekurang-kurangnya 30 saat dan kemudian lepaskan. Sekarang, tekan dan tahan butang kelantangan dan butang kuasa sekurang-kurangnya 15 saat. Anda mungkin melihat logo Surface berkedip di layar tetapi tetap melakukan seperti yang disebutkan.

Setelah melepaskan butang tunggu sekurang-kurangnya 10 saat dan kemudian tekan dan lepaskan butang kuasa untuk melihat peranti Surface anda naik.

Untuk peranti yang disertakan dengan penyambung Jenis USB

Sekiranya anda menggunakan penyambung Jenis USB C untuk mengecas peranti anda, cuba gunakan penyesuai pengecas penyambung Surface yang disertakan dengan peranti di dalam kotak. Jika tidak, jika anda hanya menggunakan pengecas Jenis USB C, pastikan sekurang-kurangnya mematuhi USB 2.0 atau USB 3.0, memberikan penarafan kuasa 5 volt, 1.5 amp, atau 7.5 watt . Pengecas USB jenis A hingga USB jenis C voltan rendah tidak akan berfungsi sama sekali.

Sekiranya bateri anda habis sepenuhnya dan anda menggunakan pengecas dengan penarafan 60 watt atau lebih, peranti anda akan hidup dengan serta-merta apabila dipasang atau yang lain, ia akan dikenakan cas 10% sekurang-kurangnya untuk menyala.

Untuk Buku Permukaan tanpa GPU dari NVIDIA dan pangkalan biasa, penarafan kuasa 33 watt diperlukan dan untuk yang menggunakan GPU NVIDIA, diperlukan 93 watt bekalan kuasa.

Untuk Surface Go , pengecas dengan penilaian 15 watt dan lebih disyorkan. Sekiranya anda menggunakan pengecas dengan kadaran kuasa 12 watt atau kurang, bateri mungkin sama sekali tidak akan dicas dan akhirnya akan menghabiskan bateri lebih banyak daripada mengecas jika anda juga bekerja pada masa yang sama.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat, lawati Microsoft.com. Anda mungkin juga ingin membaca catatan kami mengenai Petua Penggunaan Bateri Laptop & Panduan Pengoptimuman untuk Windows.

Bacaan berkaitan : Bateri komputer riba Windows mengecas perlahan.

bateri permukaan tidak dicas