Tetapkan atau Tukar Pemain Media Lalai di Windows 10

Seperti versi sebelumnya, Windows 10 memilih pemain lalai untuk menjalankan klip muzik dan video anda. Tetapi, bagaimana jika anda tidak menyukai pemain media lalai dan sebaliknya, mahukan program lain untuk membuka fail muzik dan video anda? Anda boleh menetapkan program yang anda inginkan sebagai Pemain Media lalai di Windows 10. Mari kita lihat bagaimana melakukannya.

Pemain Media Lalai dalam Windows 10

Windows mempunyai sekumpulan program yang selalu akan digunakan untuk membuka jenis fail tertentu. Sebagai contoh, apabila anda cuba memainkan jenis fail yang disokong, seperti Windows Media Audio (.wma) atau Windows Media Video (.wmv), Windows Media Player akan terbuka serta-merta dan secara automatik mula memainkan fail. Sebilangan besar masa ini baik-baik saja, tetapi anda mungkin menginginkan program lain untuk menjalankan tugas, seperti VLC Media Player. Jadi inilah cara bagaimana untuk melakukannya.

Versi terbaru WMP merangkumi kemampuan untuk menyegerakkan media digital dengan pemain media mudah alih, seperti Microsoft's Zune atau Creative's Zen dan membeli atau menyewa kandungan dari kedai media dalam talian, jadi anda boleh menyimpannya sebagai pemain lalai anda. Walau bagaimanapun, pemain media lain seperti VLC Media Player mempunyai banyak codec paling popular yang sudah ada di dalam program ini, jadi anda boleh menonton fail video dengan praktikal tanpa perlu memuat turun pek codec.

Buka aplikasi Tetapan dan kemudian klik pada 'Sistem'. Dari bahagian 'Tetapan Sistem' cari pilihan Aplikasi Lalai di sebelah kiri. Tatal ke bawah sedikit jika anda tidak menemui pilihan.

Di sini anda boleh memilih aplikasi lalai untuk fail Muzik dan Filem & TV . Klik Music Player dan anda akan melihat senarai aplikasi yang dipaparkan, yang dapat membuka fail-fail ini. Pilih yang anda mahu dan klik padanya.

Baca: Cara menukar penyemak imbas atau program lalai di Windows 10.

Ikuti prosedur yang sama untuk Pemain Video .

lalai-media-pemain-windows-10

Selepas anda melakukan ini, anda akan berjaya menetapkan pemain pilihan anda sebagai pemain media lalai di Windows 10.

Sekiranya anda ingin menetapkan semula ke lalai yang disyorkan oleh Microsoft, anda boleh mengklik butang Reset ke hujungnya.

Baca: Petua dan Trik Pemain Windows Media Player.

Secara kebetulan, Windows Media Center tidak akan disertakan dalam Windows 10, anda mungkin mencari beberapa alternatif yang baik. Lihatlah entri ini alternatif Windows Media Center untuk Windows 10 - ini mungkin menarik minat anda.

Original text


lalai-media-pemain-windows-10