Kami tidak dapat mengemas kini partisi yang dikhaskan sistem

Memasang peningkatan atau kemas kini Windows 10 mungkin tidak berjalan lancar seperti yang dirancang. Kemungkinannya, anda menemui ralat yang mengatakan bahawa Windows 10 tidak dapat dipasang, Kami tidak dapat mengemas kini partisi yang dikhaskan sistem dengan kod ralat 0xc1900104 atau 0x800f0922 .

Kami tidak dapat mengemas kini partisi yang dikhaskan sistem

Kami tidak dapat mengemas kini partisi yang dikhaskan sistem

Anda mungkin tertanya-tanya apa yang menyebabkan masalah ini, dan apakah ada cara untuk memperbaikinya. Kami di sini untuk mengatakan ya, ada jalan, dan cukup mudah untuk dicapai. Luangkan sedikit masa anda dan anda akan menyelesaikan masalah dalam masa yang singkat.

Apakah penyebabnya?

Anda lihat, Partition Reserved System (SRP) mungkin terlalu penuh. Perlu diingat bahawa System Reserved Partition (SRP) hanyalah ruang kecil pada cakera keras anda, dan ia direka untuk menyimpan maklumat but untuk Windows 10.

Bukan hanya itu, aplikasi anti-virus dan keselamatan lain biasanya menulis kepada SRP, dan itu boleh menyebabkan ruang mencapai hadnya lama. Tidak ada yang boleh dilakukan untuk masalah ini buat masa ini. Ini semua bergantung kepada apakah Microsoft dapat memberikan penyelesaian yang lebih baik yang dapat membebaskan ruang SRP.

Penyelesaian terhadap kesalahan

Langkah-langkah ini tidak rumit, tetapi datang dengan kemungkinan risiko kerana anda akan bermain-main dengan kawasan partition boot yang dikhaskan oleh sistem.

Sekarang, jika anda mahu menaik taraf ke Windows 10, pertama-tama anda perlu mengosongkan ruang 15MB di SRP kemudian mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan lagi. Walau bagaimanapun, jika anda mengemas kini Windows 10, cukup kosongkan ruang 13MB, kemudian teruskan lagi.

Untuk melakukan ini, tekan Win + R. Apabila tetingkap Jalankan muncul, pastikan anda mengetik diskmgmt.msc dan tekan Enter.

Langkah berikut, adalah mengklik kanan pada Disk (seperti Disk 0) yang memegang SRP, dan pilih Properties. Seterusnya, anda perlu memilih tab Volume, kemudian di mana Gaya Partition. Ia akan menyatakan sama ada GUID Partition Table (GPT) atau Master Boot Record . Anda perlu memilih yang anda gunakan. Ia sama ada GPT atau MBR.

Penyelesaian untuk Windows 10 dengan partition GPT

Pertama, pengguna mesti menjalankan Command Prompt. Klik pada butang Cari atau Cortana, ketikkan kata "Prompt Perintah" kemudian tekan-dan-tahan atau klik kanan pada Prompt Perintah dalam hasilnya, dan pilih Jalankan sebagai pentadbir.

Pada command prompt, ketik yang berikut dan tekan Enter.

mountvol y: / s

Prosedur ini akan menambah huruf pemacu Y: untuk mendapatkan akses ke Partition Sistem.

Tukar ke pemacu Y dengan menaip

Y:

dan tekan Enter.

Kemudian, pergi ke folder Font dengan menaip

cd EFI \ Microsoft \ Boot \ Font.

Sebaik sahaja anda berada di sana, taip

del *. *

untuk memadam fail Font.

Sistem mungkin bertanya jika anda pasti akan meneruskannya, tekan Y dan kemudian Enter untuk meneruskan.

Ini semestinya membantu!

Penyelesaian untuk Windows 10 dengan partition MBR

Tekan kekunci Windows + R. Di tetingkap Jalankan yang muncul, ketik diskmgmt.msc dan tekan Enter. Seterusnya, pastikan memilih partisi bertanda Rizab Sistem. Klik kanan padanya dan pilih Change Surat Drive and Paths. Pilih Tambah, kemudian Masukkan Y untuk huruf pemacu, dan akhirnya klik OK.

Dari menu Mula, cari cmd. Klik kanan Prompt Perintah dari hasil carian, dan pilih Jalankan sebagai pentadbir. Pada command prompt, ketik Y: dan tekan enter untuk beralih ke pemacu itu. Kemudian, arahkan ke folder Font dengan menaip cd Boot \ Font .

Taipkan yang berikut dan tekan Enter:

takeown / dy / r / f

Anda mesti memasukkan ruang dan noktah setelah “f”, atau perintah tidak akan berfungsi dengan baik. Sandarkan kebenaran ke pemacu dengan menaip yang berikut dan tekan Enter:

icacls Y: \ * / simpan% systemdrive% \ NTFSp.txt / c / t

Catatan: Pastikan semua fail ditunjukkan sebagai berjaya dan tidak ada fail yang gagal.

Taip whoami dan tekan Enter, dan kemudian catat nama pengguna. Ketik arahan berikut dan tekan Enter:

icacls. / hibah: F / t

Jangan letakkan ruang antara nama pengguna dan ": F", atau perintah tidak akan berfungsi.

Pastikan anda masih berada di lokasi Font (Y: \ Boot \ Font) seperti yang dijelaskan di atas. Kemudian, Ketik del *. * Untuk memadam fail fon. Sistem mungkin akan bertanya kepada anda jika anda pasti meneruskan, tekan Y dan kemudian masukkan untuk meneruskan.

Sebelum berhati-hati, kesalahan boleh menjadi mahal.

Original text


Kami tidak dapat mengemas kini partisi yang dikhaskan sistem