Cara membuat USB Bootable Windows 10 pada Mac untuk PC

Sekiranya anda menggunakan Windows, adalah idea yang baik untuk menggunakan Windows 10 Bootable USB. Persediaan Windows baru saya terhenti, dan saya tidak mempunyai cara untuk menggunakan Pemulihan Lanjutan. Oleh itu, saya mempunyai dua pilihan — cari komputer Windows 10 yang lain atau gunakan macOS untuk membuat pemacu USB yang boleh di-boot. Nasib baik saya mempunyai yang kemudian. Dalam masa yang singkat, saya dapat membuat USB Bootable Windows 10 menggunakan macOS untuk membaiki komputer utama saya.

Buat USB Bootable Windows 10 pada Mac untuk PC

Buat USB Bootable Windows 10 pada Mac untuk PC

macOS menawarkan alat terbina dalam - Boot Camp Assistant - yang bukan sahaja membenarkan pemasangan Windows pada MacBook tetapi juga membuat pemasang Windows 10. Kami akan menggunakan alat yang sama untuk membuatnya dan menggunakannya untuk memperbaiki komputer Windows 10. Prosedur yang terlibat adalah:

  1. Muat turun Windows 10 ISO
  2. Buat pemasang dengan Boot Camp Assistant

Anda memerlukan pemacu USB dengan ruang simpanan sekurang-kurangnya 8 GB. Anda sentiasa boleh klik kanan pada pemacu setelah menyambung ke komputer mana pun, dan periksa sifatnya untuk mengetahui ukuran pemacu.

1] Muat turun Windows 10 ISO

Muat turun macOS ISO 10 Windows

Bahagian terbaik memuat turun ISO ialah anda tidak perlu bermain-main. Apabila anda menggunakan Windows untuk memuat turun ISO, anda perlu menipunya. Pada macOS dan Safari, Microsoft menawarkan pautan muat turun langsung setelah anda memilih versi.

  • Pergi ke bahagian muat turun ISO Windows 10 di laman web Microsoft
  • Pilih Windows 10, dan kemudian pilih versi
  • Ia akan memuat turun fail ISO, yang berukuran sekitar 5 GB.

2] Buat pemasang dengan Boot Camp Assistant

Pasangkan USB Driv yang e ke pelabuhan MacBook itu. Semua data dalam pemacu USB akan hilang dalam proses ini. Oleh itu, pastikan anda mengambil sandaran sekiranya terdapat fail di dalamnya.

Kemudian lancarkan carian Spotlight dengan menekan kekunci arahan dan bar ruang. Ketik pembantu kem boot , dan apabila muncul, tekan enter untuk memulakan aplikasi. Klik pada butang Teruskan, dan kemudian mungkin perlu dilakukan pengemasan untuk memberi ruang kepada OS kedua. Ia mengambil masa sekitar 20 minit.

Seterusnya, tandakan kotak yang bertuliskan, " Buat cakera pemasangan versi Windows 10 atau lebih baru ." Nyahpilih jika ada pilihan untuk memasang Windows. Apabila anda mengklik seterusnya, Boot Camp Assistant akan mencari fail ISO secara automatik jika terdapat dalam folder Muat turun anda. Sekiranya tidak, anda sentiasa boleh menyemak imbas dan mengarahkannya ke fail ISO yang betul.

Seterusnya, arahkan ke pemacu USB, yang akan menjadi pemacu USB yang boleh di-boot. Klik pada butang Teruskan sekali lagi dan tunggu sehingga pemacu yang dapat di-boot siap. Mungkin diperlukan sekitar 20-25 minit untuk tersedia.

Pilih pemacu USB untuk Pemacu Boleh Boot Windows 10

Setelah proses selesai, perhatikan bahawa nama pemacu USB kini MENANG. Keluarkannya, dan anda sudah bersedia menggunakannya untuk memulihkan atau memasang Windows di mana-mana komputer.

Itu sahaja. Saya mendapati prosesnya jauh lebih pantas, dan berguna apabila anda tidak mempunyai akses ke mesin Windows.

Windows 10 juga menawarkan alat serupa - Pemulihan Pemulihan - yang membolehkan anda membuat cakera penyelamat di Windows. Pastikan anda sentiasa berada di sebelah komputer anda sepanjang masa.

Baca : Cara membuat USB bootable Windows 10 di Linux.

MacOS USB yang boleh di boot Windows