Windows 10 tersekat di skrin Selamat Datang

Semasa komputer boot, komputer akan memaparkan skrin Selamat Datang sementara yang tidak lain hanyalah layar biru dengan Selamat Datang tertulis di atasnya dan bulatan titik berputar. Kadang-kadang, skrin ini kekal lebih lama dan kadang-kadang kekal sehingga anda akhirnya terpaksa menghidupkan semula komputer. Sekiranya anda tidak sampai ke layar masuk, dan Windows 10 tersekat di skrin Selamat Datang, ikuti petua penyelesaian masalah kami untuk menyelesaikan masalah.

Windows 10 tersekat di skrin Selamat Datang

Windows 10 tersekat di skrin Selamat Datang

Pernah terfikir mengapa Windows 10 tersekat di Welcome Screen? Ini adalah cara untuk menyembunyikan apa yang berlaku di latar belakang sementara Pengurus Tetingkap Desktop atau DWM memuat antara muka pengguna atau membuat GUI Windows. Kadang-kadang, DWM tidak dapat diselesaikan, dan sistem berulang kali menamatkannya. Kecuali DWM dapat diselesaikan, skrin log masuk tidak dapat dipaparkan. Mari kita lihat penyelesaian yang mungkin.

 1. Pulihkan Windows 10
 2. Jalankan arahan SFC dan Chkdsk
 3. Buat akaun baru dalam Safe Mode
 4. Paksa Pembaikan Automatik atau lakukan secara manual
 5. Tetapkan semula Windows 10.

Salah satu kaedah ini akan membantu anda menyelesaikan masalah. Pastikan untuk memeriksa apakah masalah itu wujud dengan melakukan boot biasa.

Pengalaman serupa berlaku apabila peranti Windows 10 dimulakan di Skrin Selamat Datang dan sebagai "Pengguna lain." DWM terbunuh sepanjang masa, dan sekali dalam gelung ini, sesi ditamatkan, yang menyebabkan log masuk sebagai Pengguna Lain.

1] Pulihkan Windows 10

windows-10-boot 7

Sekiranya masalah mula berlaku baru-baru ini, dan anda mempunyai titik pemulihan pada hari-hari sebelumnya ketika ia berfungsi dengan baik, maka saya sarankan menggunakan Pemulihan Sistem. Prosesnya akan mengembalikan fail sistem, yang mungkin rosak, dan skrin selamat datang tidak akan tersekat lagi.

Oleh kerana anda tidak dapat boot ke Windows, anda harus boot ke mod Pemulihan Lanjutan. Kemudian pergi ke Penyelesaian Masalah> Pilihan Lanjutan> Pemulihan Sistem.

2] Jalankan arahan SFC dan Chkdsk

Skrin Selamat Datang Windows 10 tersekat

Cara terbaik untuk menjalankan perintah ini adalah melakukan boot ke Safe mode sebagai pengguna pentadbir. Kemudian anda boleh menjalankan SFC dan Chkdsk sehingga dapat memperbaiki fail sistem yang rosak yang mungkin menyebabkan Windows 10 tersekat di skrin Selamat Datang.

 • Buka Prompt Perintah, dan kemudian gunakan salah satu atau kedua-dua pilihan ini
  • Penyemak Fail SFC atau Sistem: sfc / scannow
  • Perintah Chkdsk atau Windows Check Check Tool: chkdsk / f / r
 • Biarkan perintah menyelesaikan pelaksanaannya, dan jika ada masalah yang dapat diperbaiki, perintah itu akan diperbaiki.

3] Buat akaun baru dalam Safe Mode

 • Mulakan semula dan but Windows 10 dalam Safe Mode.
 • Buat akaun pentadbir lain. Log keluar, dan log masuk dengan akaun baru
 • Padamkan akaun pengguna sebelumnya.
 • Reboot secara normal dan periksa sama ada penyelesaiannya berjaya.

Penyelesaian ini dilaporkan berfungsi. Anda mungkin perlu memasang semula aplikasi jika tidak dipasang untuk semua orang.

4] Paksa Pembaikan Automatik atau lakukan secara manual

Anda boleh memaksa pembaikan automatik atau melakukannya secara manual. Sekiranya anda merancang untuk melakukannya secara manual, anda perlu memasuki pilihan Permulaan Lanjutan, dan kemudian ikuti pilihan seperti yang dijelaskan di bawah.

Pembaikan automatik Windows 10

Pernah menyatakan bahawa apabila komputer dimatikan secara tidak sengaja beberapa kali, Windows memulakan Pembaikan Automatik. Sistem menganggap ada sesuatu yang tidak kena dengan fail sistem, dan memaksa pembaikan bermula. Anda boleh memalsukan masalah ini. Hidupkan PC, dan kemudian matikan suis utama yang disambungkan ke PC. Lakukan tiga kali, dan anda akan melihat Windows akan memulakan skrin Pembaikan Automatik.

Mendiagnosis PC anda atau Menyiapkan Pembaikan Automatik

Setelah berada dalam mod ini, ia akan membantu komputer memasuki pilihan Permulaan Lanjutan. Dari sana, anda boleh memilih Penyelesaian Masalah> Pilihan Lanjutan> Pembaikan Automatik / Permulaan. Anda harus menggunakan akaun pengguna pentadbir, memasukkan kata laluan, dan kemudian klik Teruskan. Pembaikan Automatik akan memulakan proses pembaikannya, dan menyelesaikan masalah setelah mengenal pasti. Jangkakan ia memerlukan sedikit masa, diikuti dengan beberapa but semula.

5] Tetapkan semula Windows 10

Ini kaedah terakhir yang boleh kami cadangkan jika tidak ada yang berjaya. Lagipun, anda perlu menggunakan Windows. Ikuti panduan terperinci kami untuk mengetahui bagaimana anda boleh menetapkan semula Windows. Ingat, selepas menetapkan semula, anda perlu memasang semua aplikasi. Sekiranya anda memilih untuk menyimpan fail dan folder, semua data peribadi tidak akan tersentuh.

Sebelum anda meneruskan Reset, pastikan anda membuat cadangan semua fail anda ke dalam pemacu luaran. Sekiranya Reset terganggu, anda tidak akan kehilangan data yang berkaitan.

Salah satu langkah ini akan memperbaiki Windows 10 agar tidak tersekat di skrin Selamat Datang. Kami harap mudah mengikuti mereka, tetapi mereka memerlukan pengguna pentadbir. Oleh itu, pastikan anda mendapatkan bantuan sekiranya anda bukan pengguna pentadbir atau tidak memahami teknikalnya.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak pertolongan, lihatlah catatan ini - Windows 10 tersekat memuat beberapa skrin.

Windows 10 tersekat di skrin Selamat Datang